Kennisbank

SMART doelen opstellen om je omzet te verhogen

Als ondernemer is het belangrijk haalbare en ambitieuze doelen op te stellen. Pak dit daarom slim aan en zorgt dat jouw doelen SMART zijn! Met de SMART methode heb je eenvoudig jouw doelen duidelijk en concreet geformuleerd. In dit artikel lees je hoe je in vijf stappen jouw SMART doelen formuleert.

Wat zijn SMART doelen?

Wanneer je succesvol wilt zijn als ondernemer is het belangrijk om duidelijke en concrete doelen op te stellen. Dit kan je bereiken met de SMART doelen methode. SMART is een afkorting dat staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als jouw doel alle vijf deze punten aanvinkt, maak je het jezelf makkelijker deze doelen daadwerkelijk te bereiken. Dit kan je voor elkaar krijgen door stap voor stap alle punten langs te gaan. Het is belangrijk om hierbij doelgericht te werken, maar daarnaast ook flexibel te blijven. Doordat je dan duidelijk hebt wat je wilt bereiken, boek je sneller resultaat en blijf je ook openstaan voor spontane kansen!  

Waar heb je SMART doelen als ondernemer voor nodig?

Voor elk doel dat je wilt bereiken, kan dat doel in principe SMART worden opgesteld. Hierbij kan het gaan om het grotere geheel of een onderdeel van een project binnen de onderneming. Je kan SMART doelen dus overal in je onderneming toepassen waar je efficiënt resultaat wilt behalen.

Hoe formuleer je SMART?

Voor het SMART stappenplan moet je de vijf letters volgen.

S - specifiek

Maak de doelstelling zo concreet mogelijk door details te benoemen en duidelijk te formuleren wat je voor ogen hebt. Gebruik hierbij geen woorden die je op verschillende manieren kan interpreteren. Vaak zijn te vaag geformuleerde doelen een valkuil voor een startende ondernemer. Je kan jezelf hierbij de wie, wat, waarom vragen stellen zoals:

  • Wat wil je precies bereiken?
  • Wanneer wil je dit bereiken?
  • Waarom wil je dit doel bereiken?
  • Wie heb ik nodig om dit te bereiken?

M - meetbaar

Je kan de doelen meetbaar maken door cijfers en andere meetbare elementen te koppelen aan de doelen. Zorg hierbij wel dat de cijfers meetbaar zijn. Om je doelen meetbaar te maken is data nodig. Het is vaak handig om eerst een nulmeting te doen zodat je kan bepalen hoe het er nu voor staat. Na enige tijd kan je weer een meting doen en zie je hoe het er dan voor staat zodat je kan bepalen of je vooruitgang hebt geboekt.

A - acceptabel

De doelen moeten ook acceptabel zijn. Dit betekent dat de doelen voor iedereen die erbij betrokken zijn mogelijk moeten zijn. Naast jou moeten dus ook je collega’s het doel accepteren en het gevoel hebben dat het doel het nastreven waard is. Indien dit niet het geval is, komt er vaak weinig van de doelen terecht. In het geval dat dus iedereen achter de doelen staat, zijn deze acceptabel. Bepaal bij deze stap ook of je voor het behalen van je doel de juiste middelen beschikbaar zijn, zoals voldoende kapitaal en tijd.

R - realistisch

De doelen moeten haalbaar zijn. Het is de kunst om de doelen niet te makkelijk maar ook zeker niet onbereikbaar te maken. Doordat het doel haalbaar en ambitieus is, wordt iedereen geprikkeld om z’n best te doen en om het maximale eruit te halen.

T - tijdgebonden

Het is van belang om een begin- en eindpunt te bepalen. Een eindpunt geeft motivatie en maakt het eenvoudiger om het doel te realiseren. Op het moment dat het eindpunt is bereikt, is het tijd om te evalueren. Je kijkt naar wat goed ging en naar wat je in de toekomst kan verbeteren. Op basis van deze evaluatie stel je weer nieuwe SMART doelen voor je onderneming op.

Voorbeeld SMART doelen

Stel jouw SMART doel is: In de periode van 1 januari 2024 tot 1 maart 2024 wil ik drie online marketingcampagnes opzetten op Instagram voor mijn onderneming.

Stap 1: Specifiek

Wat wil je bereiken? Drie online marketingcampagnes opzetten op Instagram.

Wanneer wil je dit bereiken? Op 1 maart 2024.

Waarom wil je dit doel bereiken? Om op een effectieve manier de doelgroep te bereiken.

Wie heb ik nodig om dit te bereiken? Het marketing team van de onderneming.

Stap 2: Meetbaar

Drie online marketingcampagnes.

Stap 3: Acceptabel

Het is een acceptabel doel om in twee maanden drie marketingcampagnes op te zetten op Instagram. Jij staat zelf achter het doel en je hebt voldoende draagvlak binnen jouw onderneming.

Stap 4: Realistisch

Dit is realistisch, het plan is al in grove lijnen uitgewerkt. De onderneming heeft al een goedlopende Instagram pagina. Voldoende tijd en budget is beschikbaar om het plan verder uit te werken. Het is ook niet te makkelijk, aangezien het om drie online marketingcampagnes gaat in twee maanden.

Stap 5: Tijdgebonden

Het start op 1 januari 2024 en eindigt op 1 maart 2024.

klok

Ten slot (aanrader)

Het opstellen van concrete en duidelijke smart doelen is dus heel belangrijk. Het is van belang om hier tijd en aandacht aan te besteden! Wil je bij het opstellen van jouw smart doelen professionele hulp? Plan een gratis adviesgesprek in met één van onze adviseurs, zij helpen je graag verder!

Gepubliceerd op 30 april 2024
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24