Hoe blijf je als ondernemer succesvol ondernemen? Dit zijn de do’s en don’ts

Ondernemen is een vak wat geen duidelijk begin- en eindpunt kent. Als je eenmaal bent begonnen zijn er eindeloos veel opties om te ontdekken. Maar hoe zorg je er nou voor dat je op lange termijn succesvol blijft ondernemen? Daar is natuurlijk niet één duidelijk antwoord op, maar er zijn wel een aantal do’s en don'ts waar je rekening mee kan houden, lees ze hier!

Do’s 

1: Blijf innoveren 

Als jij als flexibel ondernemer een oog hebt voor innovatie, moet je hier wat mee doen! Bedenk wat er in de toekomst nodig zal zijn en pas je bedrijf daarop aan. Kom met nieuwe producten of diensten en blijf klanten zo prikkelen. Je kan ook verouderde producten of diensten in een nieuw jasje steken om deze met de tijd mee te laten gaan. 

2: Communiceer met je medewerkers

De medewerkers in jouw onderneming zijn de uiteindelijke uitvoerders van jouw beleid. Door veel contact met ze te hebben en duidelijke doelstellingen te zetten kan je samen naar doelen toe werken. Zij zullen zich dan meer gemotiveerd voelen en dit draagt bij aan het succes van de onderneming.

3: Doe data onderzoek 

Tegenwoordig kun je alles goed kwantificeren. Dit betekent dat je makkelijk aan gegevens kan komen over de markt, jouw bedrijf en de groei die je doormaakt. Data geeft jou de informatie die je nodig hebt door de laten zien waar je sterke en zwakke punten liggen. Kijk bijvoorbeeld naar hoeveel mensen per maand naar een bepaald product kijken en onderzoek de klanttevredenheid. 

4: investeer in je klanten 

Klanten zijn een ontzettend belangrijk component van succesvol ondernemen. Door interactie te zoeken en te vragen naar feedback bouw je aan jouw klantenkring. Bedenk ook manieren om nieuwe klanten te prikkelen door met leuke acties te komen of giveaways te doen.

Don’ts 

1: te snel groeien 

Veel ondernemingen maken de fout om te snel op kwantiteit te richten. Dit kan ertoe leiden dat je een middelen tekort krijgt of dat je klanten niet kan helpen zoals gewenst. De groei die je met je onderneming maakt moet dus parallel lopen aan de capaciteit die je hebt zodat de kwaliteit niet verloren gaat. 

2: overhaaste beslissingen nemen

Soms is het goed om even een stapje terug te doen wanneer je voor een grote beslissing staat. Ga in overleg met medewerkers en doe goed onderzoek voordat je ergens instapt. Zelfs met de juiste kennis loop je vaak tegen onverwachte dingen aan en dus is het belangrijk om geen overhaaste beslissingen te maken.

3: teveel risico’s nemen 

Bij ondernemen is het onmogelijk om risico’s te vermijden en deze moet je dan ook zeker aangaan. Toch is een veel gemaakte fout dat er onvoldoende wordt afgewogen waardoor onzekerheden een te grote rol in de onderneming gaan spelen. Denk dus goed dan wat de voor- en tegenargumenten zijn en maak een gewogen beslissing. 

4: vasthouden aan oude werkwijze 

Als je eenmaal een bedrijfsvoering hebt ontwikkeld is het soms lastig om hier vanaf te stappen. Toch is het een valkuil om te veel aan een oude werkwijze vast te klampen. Durf te vernieuwen en te veranderen, de wereld om je heen doet dat namelijk ook. 

Meer weten?

Wil je meer weten over succesvol ondernemen en met één van onze specialisten praten over jouw bedrijf? Plan dan hier een gratis check-gesprek en kom te weten welke opties voor jou open liggen.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Gepubliceerd op 30 april 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24