Kennisbank

Uw klant wilt een notariële dienst geregeld hebben - Hoe pakt u dit aan als accountant?

Als accountant bent u verantwoordelijk voor het administratief werk van uw klanten. Het regelen van een notariële dienst ligt daarentegen (hoogstwaarschijnlijk) niet in uw straatje. Dit geldt voor de meeste accountants. Toch kan het zo zijn dat een van uw klanten anno 2023 van u vraagt om een notariële dienst te regelen. Dan zijn er meerdere stappen die u als accountant moet ondernemen. 

Stap 1: vind de juiste notaris voor uw klant

Als accountant bent u voornamelijk bezig met diensten zoals de salarisverwerking van uw klant of het opstellen van jaarrekeningen. Een notariële dienst kunt u als accountant daarentegen niet aan uw klanten aanbieden. Niet alleen omdat u er als accountant geen tijd voor of kennis van heeft, maar ook omdat u als accountant niet beschikt over de juiste bevoegdheid voor het afnemen van een notariële dienst. Daarom moet u als accountant of samen met uw klant allereerst op zoek naar de juiste notaris. Het is namelijk belangrijk om als accountant op zoek te gaan naar een notaris die professioneel werk levert. Het verlenen van een notariële dienst is immers een specialisatie. Daarnaast is het goed om als accountant op zoek te gaan naar een notaris die gespecialiseerd is op het vakgebied dat past bij de notariële dienst van uw klant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eigendomsrecht. 

Stap 2: verzamel de juiste informatie

Hoewel u als accountant niet geschikt en/of bevoegd bent voor het uitvoeren van de notariële dienst voor uw klant, kunt u de notaris in kwestie wel een handje helpen door de juiste informatie te verzamelen. Denk hierbij aan het verzamelen van jaarrekeningen, balansen of andere financiële documenten die nodig zijn voor het opstellen van een notariële akte. Op die manier zal het proces van de notariële dienst van uw klant sneller verlopen, doordat u als accountant niet telkens financiële informatie door moet spelen aan de notaris. De notaris kan door een volledige verzameling aan financiële informatie van uw klant snel aan de slag met de notariële dienst van uw klant. 

Stap 3: win tijd door middel van de one-stop shop

Soms kan een notariële dienst voor uw klant juridische gevolgen hebben. Dan is het van groot belang dat de notariële dienst in kwestie niet alleen door een notaris wordt afgehandeld, maar ook door een juridisch specialist of advocaat onder de loep wordt genomen. Een one-stop shop, zoals Firm24, heeft vrijwel altijd specialisten in dienst op  zowel juridisch als notarieel gebied. U als accountant of uw klant hoeft op die manier slechts één keer een intakegesprek te voeren en de wensen van zijn of haar notariële dienst te bespreken. Dit scheelt u als accountant en uw klant niet alleen tijd, maar daarnaast ook geld. Tegenover een intakegesprek staat immers meestal een tarief. 

Een notariële dienst regelen als accountant? Firm24 helpt u graag!

Als accountant bent u dus niet geschikt om een notariële dienst voor uw klant af te handelen. Daarom is het goed om voor uw klant op zoek te gaan naar de juiste notaris en de juiste financiële informatie te verzamelen. Op die manier kan een notaris de gewenste notariële dienst snel afhandelen. Daarnaast kan een one-stop shop, zoals Firm24, een notariële dienst ook op juridisch gebied begeleiden. Bij firm24 heeft u eenvoudig en gemakkelijk contact met één van onze experts. Op dit moment gebruiken meer dan twaalfhonderd advieskantoren Firm24 voor het inkopen van notariële diensten zoals het oprichten van BV’s, het wijzigen van statuten of het omzetten van een eenmanszaak naar een BV.

Gepubliceerd op 31 oktober 2023
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00