Kennisbank

Van eenmanszaak naar VOF: hoe pakt u dat als adviseur aan?

Als het bedrijf van uw klant een andere weg in slaat en op een andere wijze wil gaan opereren, kan het zomaar zijn dat een eenmanszaak niet langer de beste rechtsvorm is. Veel eenmanszaken maken daarom de overstap naar een BV of een VOF. Als uw klant in deze situatie bij u aanklopt, en van een eenmanszaak naar een VOF wil, hebben wij in 3 stappen beschreven hoe u hier als adviseur mee om kan gaan.

Stap 1: Bepaal welke verantwoordelijkheid u als adviseur wilt pakken 

Bij de omzetting van een eenmanszaak naar een VOF moeten niet alleen fiscale zaken geregeld worden. Er moeten contracten worden opgesteld, personeelszaken worden geregeld en inschrijvingen bij de KVK worden gedaan. Afhankelijk van uw expertise en werkschema kan het verschillen waar u verantwoordelijkheid voor wil nemen. Zo kan u ervoor kiezen het fiscale gedeelte voor rekening te nemen en Firm24 de overige zaken te laten afhandelen, maar kunt u ook Firm24 inschakelen voor het fiscale gedeelte. U moet dus vooraf bedenken wie welk onderdeel zal gaan afhandelen, zodat wij bij het nodige kunnen inspringen.

Stap 2: Bekijk welke scenario’s mogelijk zijn voor u en uw cliënt 

Een omzetting van een eenmanszaak naar een VOF gaat niet zomaar. Hierom is het van belang dat u duidelijke afspraken met uw klant maakt over het proces zodat er geen onduidelijkheden ontstaan over het verloop van het proces. Zet het verloop van de omzetting vooraf in een soort situatieschets zodat duidelijk is welke stappen doorlopen dienen te worden om het eindresultaat te bereiken. Door dit te bespreken met uw cliënt, is er transparantie en helderheid over de situatie wat bevorderlijk is voor de samenwerking. 

Scenario 1: U start als adviseur zelf een aanvraag bij Firm24 om fiscale begeleiding bij de omzetting te krijgen en regelt de betaling. 

  • Firm24 heeft een team aan partner fiscalisten die u kunnen helpen bij het opstellen van de juiste fiscale documenten en advies kunnen geven over de beste manier van omzetting in de situatie van uw klant. 
  • Deze partij rekent € 199,- ex. btw voor een intakegesprek die je gemakkelijk online kan aanvragen. Kiest u voor het uitgebreide pakket voor een uitvoerige begeleiding? Dan zijn de kosten € 975 ex btw. Zie deze link voor de opties.
  • Daar kunt u een intakegesprek inplannen zodat onze partner fiscalisten de situatie kunnen bekijken en advies op maat kunnen geven met betrekking tot de situatie van uw klant. 
  • Stel in het intakegesprek alle nodige vragen over onderwerpen zoals de voordelen en kosten van de omzetting, de toepasselijke wetgeving, en het verschil in belasting en aansprakelijkheid. Als u over deze onderwerpen duidelijkheid hebt, kunt u uw cliënt het beste helpen. 

Scenario 2: U start als adviseur zelf een aanvraag bij Firm24 en laat uw cliënt de betaling regelen.

  • Als u zoals in het bovenstaande scenario een aanvraag hebt gedaan voor fiscale begeleiding bij de omzetting van een eenmanszaak naar een VOF, bent u niet verplicht om de betaling uit eigen zak te doen. U kan de offerte die wij op maat opstellen doorsturen naar uw cliënt zodat deze de betaling kan doen. Dit scheelt wat extra stappen. 

Scenario 3: U verwijst als adviseur uw cliënt door naar Firm24 en laat de cliënt zelf de aanvraag afhandelen.

  • Firm24 werkt niet alleen samen met adviseurs, maar ook met ondernemers. Hierom bestaat ook de mogelijkheid om uw cliënt zelf contact op te laten nemen en de zaken met ons te regelen. 
  • Verwijs uw cliënt in dat geval door naar onze fiscale partners en laat hem of haar zelf een intakegesprek inplannen. Wij zullen dan met uw cliënt de mogelijkheden bespreken en de fiscale begeleiding bieden die nodig is om van een eenmanszaak naar een VOF te gaan. 

Stap 3: Voer het gekozen scenario uit

Als u de scenario’s aan uw cliënt hebt voorgelegd en een hebt gekozen, rest slechts de uitvoering. De uitvoering gaat bij Firm24 makkelijk van start doordat wij snel beschikbaar zijn en alles digitaal kan worden geregeld. Tijdens het intakegesprek zullen alle stappen voor de omzetting uitvoerig met u en/of uw cliënt worden besproken zodat u weet hoe nu verder. Kiest u voor het uitgebreidere pakket? Dan zorgen wij ervoor dat alle nodige informatie verzameld is en de omzetting met een offerte op maat van start kan gaan.

Meer weten?

Als u nog niet zeker bent over een aanvraag voor fiscale begeleiding of eerst advies wil over een kleiner onderwerp, kan u ervoor kiezen een check-gesprek in te plannen. Dit check-gesprek is gratis en vrijblijvend en zal u verder informeren en op weg helpen.

Gepubliceerd op 31 oktober 2023
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24