Kennisbank

Vastgoed hypotheek aanvragen

Overweeg je om een bedrijfspand of woning voor de verhuur te kopen, maar heb je niet voldoende eigen middelen om de koop tot stand te brengen? Of beschik je al over een beleggingspand en wil je jouw vastgoedportefeuille herfinancieren? In al deze situaties kan een vastgoed hypotheek uitkomst bieden. Voor welke objecten deze hypotheek geschikt is, wat de kosten zijn en hoe je de lening afsluit lees je in dit artikel.

Wat is een vastgoed hypotheek?

Een vastgoed hypotheek is een zakelijke lening waarmee je als particulier de koop van een vastgoed object financiert. Andere benamingen zijn verhuur hypotheek en investeringshypotheek. Het gaat bij dit type financiering altijd om commercieel vastgoed, dat wil zeggen dat het pand bestemd is voor verhuur aan derden en niet voor eigen gebruik. Dit is dan ook meteen het grote verschil met een hypotheek die je afsluit voor je eigen woning of bedrijfspand voor je eigen onderneming.

Redenen om te investeren in vastgoed

Over het algemeen behoudt vastgoed een redelijk constante waarde. Vaak stijgt zelfs de marktwaarde in de loop van de jaren. Voor veel investeerders is de aankoop van vastgoed dan ook een extra spaarpot of pensioenvoorziening voor de toekomst. De opbrengsten uit verhuur zijn namelijk stabieler dan bij (risicovolle) beleggingen in aandelen en doorgaans hoger dan de lage rente die je ontvangt op spaargeld.

Hoewel de regelgeving rondom hypotheken regelmatig wisselt, levert een investering in commercieel vastgoed vaak fiscale voordelen op. Rente en onderhoudskosten zijn in sommige situaties aftrekbaar en de meerwaarde van het pand kan worden afgeschreven.

Opbrengsten op korte- en op lange termijn

De opbrengsten uit de verhuur van vastgoed zijn in te delen in rendement op lange termijn en korte termijn.

  • Lange termijn: omdat de marktwaarde van onroerend goed vaak stijgt en de hoogte van je hypotheek juist daalt, ontstaat er op lange termijn een overwaarde. Bij de toekomstige verkoop van het pand komt die overwaarde vrij.
  • Korte termijn: vanaf het moment dat je het aangekochte pand verhuurt komen er inkomsten binnen. Meestal ga je een een huurovereenkomst aan voor langere tijd, waardoor de inkomsten uit verhuur gedurende een langere periode stabiel zijn.
Documenten

Soorten bedrijfsobjecten

De belangrijkste voorwaarde voor het afsluiten van een vastgoed hypotheek is dat het beleggingspand dat je aankoopt bestemd is voor verhuur en niet voor eigen gebruik. Dit kan een woning of bedrijfspand zijn, maar een vastgoed hypotheek is in sommige situaties ook geschikt om een bouwproject te financieren.

Bedrijfspand

Er zijn diverse objecten die in de categorie vallen. Denk hierbij aan een winkel, loods, garage of kantoorruimte. Bij het kopen van een bedrijfspand zijn er enkele factoren om goed rekening mee te houden. Allereerst zijn dat de locatie, oppervlakte en uitstraling van het object. Maar onderzoek ook voor welke doeleinden het pand geschikt is en of de locatie goed bereikbaar is voor klanten, leveranciers en personeel.

Woning voor verhuur

Woningen bestemd voor verhuur aan particulieren worden vaak gefinancierd met een verhuur- ofwel vastgoed hypotheek. Je kunt het onroerend goed aankopen om het te verhuren aan derden, maar ook voor kamerverhuur aan je studerende kinderen. Een vereiste bij de verhuur hypotheek is dat de woning niet wordt verhuurd als vakantiewoning, maar uitsluitend bestemd is voor permanente bewoning.

Project financiering

Investeren in vastgoedprojecten is niet alleen voor professionele beleggers geschikt. Ook als particulier of kleine belegger is dit een interessante optie als je wil investeren in vastgoed. Niet alleen de aankoop van nieuwbouw valt in deze categorie, ook de verbouwing of herbouw van onroerend goed kun je met een vastgoed hypotheek financieren.

Handdruk

Vastgoed financieren: wat zijn de kosten?

Of je nu een vastgoed hypotheek afsluit voor een nieuw aan te kopen beleggingspand of op zoek bent naar herfinanciering van je huidige portefeuille, je wil vooraf precies weten waar je aan toe bent en wat de kosten van je hypotheek zijn. Je financiering berekenen hangt af van diverse factoren, waarbij de hoogte van de lening en het rentepercentage enkele van die aspecten zijn.

Rente vastgoed hypotheek

De rente van een vastgoed hypotheek ligt doorgaans hoger dan de percentages die worden gehanteerd voor een hypotheek op een woning voor eigen gebruik. Dit komt omdat banken en kredietverstrekkers meer risico lopen bij de financiering van een beleggingspand dan bij een woning voor eigen gebruik.

Ook de rentevaste periode, hypotheekvorm en een eventueel aflossingsvrij deel van de lening zijn van invloed op het rentepercentage. Een kortere looptijd zal vaak een gunstig effect hebben op de hoogte van de lening.

vastgoed hypotheek aanvragen

Eigen inbreng en loan to value

Wil je vastgoed financieren dan zal vrijwel iedere bank vragen om een eigen inbreng. Iedere geldverstrekker hanteert hiervoor andere voorwaarden, maar doorgaans wordt een eigen inbreng van 20% tot 30% gevraagd. Een veel gehoorde term hierbij is loan to value (ltv). Dit is de verhouding tussen de leensom en de waarde van het beleggingspand en wordt in een percentage weergegeven. Hoe lager de ltv hoe gunstiger dit is voor de geldverstrekker.

Vastgoed hypotheek aanvragen

Bij het afsluiten van een vastgoed hypotheek komt veel kijken en dient daarom zorgvuldig te gebeuren. Een financiering die je via ons regelt start altijd met een persoonlijk gesprek. Samen met je persoonlijk adviseur kijk je naar je wensen en financiële situatie. Hiermee gaat de financieel specialist vervolgens aan de slag en vergelijkt onder andere de rentes en alle voorwaarden van verschillende banken en geldverstrekkers met elkaar. Dit resulteert weer in een op maat gesneden offerte toegespitst op jouw situatie.

Persoonlijke begeleiding van begin tot eind

Met dit uitgebreide persoonlijk advies kies je vervolgens voor één van de financieringen en wordt de aanvraag in gang gezet. Je adviseur weet precies welke papieren je hiervoor nodig hebt en zorgt tevens voor een goede onderbouwing richting de geldverstrekker. Je wordt in het gehele traject dus goed begeleid en ondersteund, waardoor je een grotere kans van slagen hebt. Nadat de vastgoed hypotheek is goedgekeurd, wordt het papierwerk bij de notaris in orde gemaakt en is het beleggingspand van jou. Ook na de overdracht blijft je adviseur gedurende de looptijd van de hypotheek jouw direct contact voor vragen en advies, zodat je er nooit alleen voor staat.

geld

Tot slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gratis adviesgesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24