Kennisbank

Waarom een verhuurhypotheek voor jou handig kan zijn

Het kan voorkomen dat jij als ondernemer jouw welverdiende geld ergens in wil investeren of beleggen. Hiervoor bestaan talloze mogelijkheden, maar er is geen investering die zich beter uitbetaalt dan een huis. Dit is waar de verhuurhypotheek om de hoek komt kijken. Deze hypotheekvorm maakt het namelijk voor jou als ondernemer makkelijker om te investeren in een huis. In dit artikel bespreken we alles wat jij moet weten over een verhuurhypotheek en waar je op moet letten als je besluit om een verhuurhypotheek af te sluiten.

Wat is een hypotheek ook al weer? 

Voordat we het gaan hebben over een verhuurhypotheek, is het goed om toe te lichten wat een hypotheek ook al weer precies is. Een hypotheek is niets meer dan een lening van de bank om een huis mee te kopen. De hoogte van deze is afhankelijk van een tal van factoren zoals je inkomen en de hoeveelheid geld die je zelf in kan leggen voor de koop van je woning. Zie dit artikel voor meer informatie over een hypotheek.

Wat is een verhuur hypotheek dan precies?

De verhuur hypotheek is een speciale hypotheekvorm. De verhuurhypotheek is er om de koop van een woning voor verhuur mogelijk te maken. Dit is namelijk niet mogelijk bij een normale hypotheek. Het gaat hierbij alleen om verhuur voor permanente bewoning. Het is dus niet de bedoeling dat je de woning bijvoorbeeld gaat verhuren als vakantiewoning of bedrijfspand.

Waarin verschilt de verhuur hypotheek van een normale hypotheek?

De verhuurhypotheek verschilt op een aantal punten van een gewone hypotheek. Hier hebben we de verschillen voor je op een rijtje gezet:

  1. Maximum - bij een verhuurhypotheek is het slechts mogelijk om 50% tot 90% van de waarde van de woning te lenen. Het precieze percentage hangt af van de geldverstrekker. Dit betekent dat je altijd zelf geld in moet leggen. Bij een normale hypotheek is dit geen vereiste. De waarde van de verhuurde woning is niet altijd hetzelfde als die van de koopsom.
  2. Rente - geldverstrekkers vragen doorgaans meer rente bij een verhuurhypotheek dan bij een normale hypotheek, omdat ze een hoger risico nemen. Dit betekent dat je maandlasten hoger zullen zijn dan bij een normale hypotheek.
  3. Hypotheekrenteaftrek - bij een normale hypotheek is het mogelijk om de hypotheekrente af te trekken van jouw inkomsten belasting. Bij een verhuurhypotheek is dit niet mogelijk, omdat jij niet de bewoner bent van de woning.
Checklist

Waar moet je nog meer op letten als je een verhuur hypotheek afsluit? 

Naast de hiervoor genoemde verschillen, is het goed om rekening te houden met de volgende fiscale zaken:

  1. Overdrachtsbelasting - als jij een woning koopt om deze te verhuren betaal je daarover 8% belasting. Lees hier meer over overdrachtsbelasting. 
  2. Vermogensbelasting - een woning die jij hebt gekocht om te verhuren wordt gezien als onderdeel van jouw vermogen. Daarom moet je vermogensbelasting betalen over de waarde van jouw huurwoning.

Wanneer is het aantrekkelijk om een verhuurhypotheek af te sluiten?

Het is ontzettend aantrekkelijk om een verhuurhypotheek af te sluiten om zoveel mogelijk rendement te halen uit jouw eigen vermogen. Je ontvangt daarnaast ook direct rendement in de vorm van huurinkomsten. Als kers op de taart zijn deze huurinkomsten, als jouw woningen onder box drie vallen, belastingvrij!

Hoe kan FIRM24 je hiermee helpen?

Als je meer wil weten over de verhuurhypotheek en alles wat daarbij komt kijken, plan dan een adviesgesprek in bij ons! Verder kunnen we je helpen met een persoonlijk projectplan, waarin we alle opties met betrekking tot de verhuurhypotheek bespreken. Hierin wordt alle benodigde informatie voor je verzameld en een advies voor je uitgewerkt. We kunnen binnen 48 uur een afspraak voor je inplannen met een specialist!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Olivier Reinoud linkedin
Olivier studeert Rechtsgeleerdheid, Entrepreneurship & Management aan Leiden University en schrijft artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24