Kennisbank

Dit moeten ondernemers weten over de zakelijke hypotheek

Groeit je bedrijf zo hard dat je toe bent aan een eigen bedrijfspand? Of wil je jouw bedrijfsruimte verbouwen, maar heb je niet voldoende financiële middelen om te investeren in een bedrijfspand? Door een zakelijke hypotheek af te sluiten zet je een volgende stap in de ontwikkeling van jouw onderneming. Wat een zakelijke hypotheek precies is, wat het kost en aan welke voorwaarden je moet voldoen om deze lening af te sluiten lees je hier.

Wat is een zakelijke hypotheek?

Een zakelijke hypotheek is een langlopende financiering die je afsluit voor de aankoop of verbouwing van een bedrijfspand. Denk hierbij aan een kantoorruimte, winkel, productieloods of magazijn. Meestal is de bedrijfsruimte bestemd voor eigen gebruik, maar het pand kan ook een combinatie van een bedrijfs- en woonfunctie hebben. Wil je als investering vastgoed kopen om het aan derden te verhuren, dan zijn een vastgoedhypotheek of verhuurhypotheek vaak een betere optie.

Kenmerkend voor deze zakelijke hypotheek is de lange looptijd. Deze ligt meestal tussen de 5 en 20 jaar en hangt af van onder andere van het doel van de lening. Sluit je de hypotheek af om de verbouwing van je bedrijfsruimte te bekostigen, dan zal de looptijd korter namelijk zijn dan wanneer je de lening afsluit voor het aankopen van een pand.

De kosten van je zakelijke hypotheek berekenen

Voordat je een hypotheek afsluit wil je natuurlijk precies weten wat de kosten zijn en of je deze kunt betalen. Er zijn diverse factoren die daarbij bepalend zijn, waaronder de hoogte van het bedrag dat je leent, je eigen inbreng, de financiële gezondheid van je bedrijf en het rentepercentage.

Eigen inbreng en hoogte van de lening

De kosten voor je zakelijke hypotheek hangen in de eerste plaats af van de hoogte van het bedrag dat je wil lenen. De meeste financiers lenen je een bedrag tot circa 70% van de waarde van het bedrijfspand. De overige 30% dien je met eigen inbreng te financieren. Kun je meer eigen middelen en zekerheden inbrengen, dan daalt de hoogte van het bedrag dat je leent en daarmee dalen ook je maandlasten.

Rente en aflossing

Een zakelijke hypotheek betaal je in maandelijkse termijnen en met een vast rentepercentage terug. De rente is opgebouwd uit een basisrente en een risico-opslag. De geldverstrekker brengt je namelijk onder in een risico-categorie, die afhankelijk is van de financiële situatie van je bedrijf. Ook de bedrijfsbranche waarin je actief bent en de kennis en ervaring van jou als ondernemer worden hierin meegewogen. Hoe beter je bedrijf er financieel gezien voor staat, hoe lager deze rente-opslag zal zijn.

Stempel

Voorwaarden zakelijke hypotheek

Wil je een zakelijke hypotheek afsluiten om de verbouwing of de aankoop van je ideale pand te kunnen financieren, dan zijn er diverse voorwaarden waar je aan moet voldoen. Hoewel deze per geldverstrekker kunnen verschillen zijn ze in grote lijnen voor alle ondernemers gelijk.

Goed onderbouwd plan

Iedere bank en kredietverschaffer zal vragen naar jouw plan, de jaarcijfers en prognoses. Voor startende ondernemers is dat een ondernemingsplan met een uitgebreid financieel plan, waaruit blijkt dat jouw bedrijfsplan rendabel is. Vaak dien je ook een privébegroting te overleggen. Bestaande bedrijven die een zakelijke hypotheek afsluiten motiveren eveneens hun doelen en voorzien hun bedrijfsplan daarnaast van de jaarcijfers en de verwachte ontwikkeling.

Bedrijfspand met woning kopen

Ben je van plan een bedrijfsruimte met woning te kopen, bijvoorbeeld een winkel met daarboven een appartement? Dan zijn er wat aanvullende voorwaarden en zaken om rekening mee te houden. Het bestemmingsplan van het pand bepaalt daarbij of je in aanmerking komt voor een zakelijke hypotheek. Heeft het pand geen "woonbestemming" dan zal je de koop met een andere zakelijke lening moeten financieren.

Daarnaast is het bij een bedrijfspand met woning van belang te kijken naar de verdeling van de ruimte. Hebben het woon- en werkgedeelte ieder een eigen ingang en zo ja, hoe is het percentage woon- en werkruimte verdeeld? Afhankelijk daarvan kan het dan nodig, of misschien zelfs voordeliger zijn om naast een zakelijke hypotheek ook een andere lening af te sluiten. Je persoonlijk adviseur kan je hier alles over vertellen en de beste opties voor je zakelijke hypotheek berekenen. Bekijk deze pagina voor meer informatie over een adviesgesprek met een adviseur via Firm24.

Extra aflossing

Wanneer het je tijdens de looptijd van je hypotheek voor de wind gaat kan het interessant zijn om extra af te lossen. Hiermee verlaag je het bedrag van je bedrijfshypotheek en dus ook je maandlasten. Banken kunnen hier echter extra kosten voor berekenen. Versneld aflossen betekent namelijk dat zij inkomsten uit rente mislopen. Kijk daarom bij het afsluiten van je zakelijke hypotheek altijd naar de voorwaarden die je geldverstrekker hiervoor hanteert.

Adviesgesprek

Overige kosten bij het kopen van een bedrijfspand

Naast de rentekosten en maandelijkse aflossing van je zakelijke hypotheek, zijn er bij het kopen van je bedrijfspand nog andere kosten waar je rekening mee dient te houden. Zo betaal je eenmalig taxatie- en afsluitkosten, overdrachtsbelasting en notariskosten voor het passeren van de overdracht. In sommige gevallen kun je deze kosten meefinancieren.

Eenvoudig je zakelijke hypotheek afsluiten

Het afsluiten van een zakelijk hypotheek is niet moeilijk, maar dient wel zorgvuldig te gebeuren. Het start met een persoonlijk advies, waarbij je samen met één van onze adviseurs kijkt naar je wensen en de ontwikkeling van je bedrijf. Hiermee gaat de adviseur vervolgens aan de slag. We vergelijken de rentepercentages en zoeken precies uit welke geldverstrekkers en voorwaarden passen bij jouw situatie. Dit resulteert in een op maat gesneden advies, met daarin een compleet overzicht van alle kosten en voorwaarden.

Persoonlijke begeleiding van begin tot eind

Met dit uitgebreide persoonlijk advies kies je vervolgens voor één van de mogelijkheden en zet je adviseur de aanvraag voor je financiering in gang. Hij of zij weet precies welke papieren je hiervoor nodig hebt en zorgt tevens voor een goede onderbouwing richting de geldverstrekker. Je wordt in het gehele traject dus goed begeleid en ondersteund. Hierdoor heb je niet alleen een grotere kans van slagen, maar kun je jezelf ondertussen op je eigen bedrijf blijven focussen. Nadat de zakelijke hypotheek is goedgekeurd, wordt het papierwerk bij de notaris in orde gemaakt en kun je aan de slag in je nieuwe bedrijfspand. 

hand en papier

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Klik hier

Gepubliceerd op 12 maart 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24