Kennisbank

De Maatschap - een samenwerking tussen professionals

De maatschap is een samenwerkingsverband tussen professionals van eenzelfde vrije beroepsgroep. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld tandartsen, architecten en artsen. Alle zogenaamde maten brengen iets in de maatschap in. Dit kan in de vorm van geld, arbeid of bijvoorbeeld goederen.

Een maatschap oprichten, hoe werkt dat?

De oprichting van de maatschap is vrij eenvoudig. De maatschap moet worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Bij oprichting is het wel verstandig om met de andere partners van te voren afspraken te maken. Denk hierbij aan:

  1. De winstverdeling
  2. De minimale inbreng van een nieuwe maat
  3. Hoe en wanneer de maatschap eventueel kan worden beëindigd

Deze afspraken kun je opstellen in een maatschapscontract. Je kunt een maatschap of andere rechtsvorm vaak beschouwen als een huwelijk. Ondanks dat alle maten in het begin op één lijn liggen, is het niet ondenkbaar dat dit in de toekomst anders zal zijn. Voorkomen is beter dan genezen en het geeft duidelijk aan wat de spelregels zijn binnen de maatschap.

De voordelen van de maatschap

Zoals gezegd is het oprichten van een maatschap vrij eenvoudig. Ook kwalificeer je als maat in de meeste gevallen als ondernemer en kun je gebruik maken van de fiscale voordelen en aftrekposten.

Ook wordt iedere beherende vennoot gezien als een zelfstandig ondernemer. Als zelfstandig ondernemer kunt u vaak aanspraak maken op verschillende fiscale aftrekposten. Aan deze aftrekposten zitten natuurlijk wel een aantal voorwaarden.

De nadelen van de maatschap

De maatschap bezit geen rechtspersoonlijkheid. Dit heeft tot gevolg dat alle maten voor een evenredig deel aansprakelijk zijn voor de schulden van de maatschap. Hierdoor kunnen schuldeisers aanspraak maken op jouw privé vermogen. Mocht een maat onbevoegd hebben gehandeld dan ben je daar in principe niet aansprakelijk voor.

Diagram

Fiscale gevolgen van de maatschap

Als maat word je bijna altijd aangemerkt als zelfstandig ondernemer. Je kunt daarom net als in de eenmanszaak gebruik maken van de fiscale voordelen die hierbij horen. Ook kan de maatschap personeel aannemen. In dat geval zal er een salarisadministratie moeten worden opgezet met de bijbehorende afdracht van loonheffingen.

Tot slot, de maatschap wordt voor de BTW beschouwd als ondernemer, je zelf als maat niet (als maat ben je niet BTW-plichtig, je hebt wel recht op de aftrekposten in de inkomstenbelasting).

Maatschapsovereenkomst, handig of niet?

Met een maatschapsovereenkomst binden maten zich aan de maatschap. De maatschapsovereenkomst heeft veel overeenkomsten met de VOF-overeenkomst. Een belangrijk kenmerk van de maatschap is dat iedere maat voor een gelijk deel aansprakelijk voor de maatschapsschulden. In tegenstelling tot de VOF-overeenkomst, waar de vennoten ieder geheel aansprakelijk zijn voor de schulden van de vennootschap. De maatschapsovereenkomst is vormvrij, wat betekent dat alles kan worden bepaald door de opstellers.

handen schudden

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24