Maatschapscontract laten controleren, aanpassen of opstellen

  • Vaste prijzen en middels een helder proces
  • Maatschapscontract op maat al vanaf €150,-
  • Beste deal voor inhuren van een specialist

Meer dan 20.000 BV's opgericht
|
9.6 uit 444 klantenbeoordelingen
|
Veilig betalen

Waarom een maatschapscontract?

Als startende ondernemer kan je voor verschillende rechtsvormen kiezen. Een maatschap wordt vaak gekozen door hen die samen met andere ondernemers een beroep willen uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan tandartsen die samen een praktijk willen openen. Aan de oprichting komt weinig formalisme te pas. Een inschrijving bij de KVK is voldoende. Een maatschapscontract is niet verplicht, maar wordt in de praktijk door bijna iedereen gedaan. Wil je hier meer over weten? Plan dan een vrijblijvend intakegesprek in.

Contract laten opstellen bij Firm24

  • Telefonische intake over jouw wensen (20 min)
  • Binnen 7 dagen opgeleverd
  • Spoedlevering mogelijk
  • Jouw jurist stelt dit document op in 3 à 4 uur
  • Vaste prijs per document, achteraf betalen
  • Geen juridische kennis nodig

Onze Diensten

Wij leveren alleen een maatschapscontract op maat. Deze zijn altijd specifiek op jouw onderneming en situatie gericht. Geen gedoe met sjablonen.
Jouw maatschapscontract op maat
Jouw document opgesteld door een ervaren jurist
€150,-
Jouw maatschapscontract laten nakijken
Zelf maatschapscontract opgesteld? Laat ze controleren door een ervaren jurist
€100,-
Jouw maatschapscontract laten aanpassen
Laat je maatschapscontract nakijken & aanpassen door een ervaren jurist
€140,-

Hoe werkt het?

1

Kies een datum en tijd

Gebruik de datumprikker om een datum en een tijdstip te kiezen voor een intakegesprek

2

Telefonische intake

We voeren telefonisch een intake voor het opstellen van je conceptakte

3

Ontvang concept

Je conceptakte Algemene Voorwaarden wordt per e-mail ter controle gestuurd

4

Geef aanpassingen door

Geef je aanpassingen aan ons door en we zorgen ervoor dat alles goed verwerkt wordt

17.484 klanten gingen je voor, onder andere deze ondernemers

Veelgestelde vragen over een maatschapscontract

Een maatschap is een rechtsvorm. Het is een samenwerkingsverband tussen twee of meer vennoten (maten) die onder een gemeenschappelijke naam hetzelfde beroep uitoefenen. Tussen deze maten is een maatschapscontract gesloten.

De samenwerking in een maatschap zie je in de praktijk vaak voorkomen bij advocatenkantoren, tandartsenpraktijken, huisartsenpraktijken en accountants. Het voordeel van deze samenwerking is dat de maten gezamenlijk een aantal taken kunnen organiseren, zoals huisvesting, boekhouding en receptie. Zo wordt voor hen veel tijd bespaard en kunnen ze de tijd die ze daardoor overhouden in hun beroep stoppen.

De maatschap moet worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. De maten worden door de Belastingdienst als afzonderlijke ondernemers gezien. Dit betekent dat iedere maat inkomstenbelasting moet betalen over de inkomsten uit de maatschap. De maatschap zelf betaalt omzetbelasting over de goederen en/of diensten die zij levert.

Een maatschapscontract is nodig om de samenwerking vast te leggen. Om een samenwerking zo succesvol mogelijk te laten zijn dien je bepaalde afspraken te maken. Niet alleen over de taken die in de maatschap gezamenlijk zijn georganiseerd, maar ook over de gemeenschappelijke werkzaamheden. Daar kunnen namelijk conflicten ontstaan.
Wanneer je een maatschap hebt leg je afspraken vast in de maatschapsovereenkomst oftewel het maatschapscontract. Het is dus een overeenkomst tussen de maten van de maatschap. Er is wettelijk weinig geregeld over het maatschapscontract en daarnaast is het regelend recht. Het is dus erg belangrijk afspraken vast te leggen in het maatschapscontract. De afspraken zijn namelijk echt het geldend recht voor de maatschap.

In het maatschapscontract leg je vast wat iedere maat inbrengt en hoe lang de samenwerkingsvorm duurt. Daarnaast spreek je ook af hoe winsten en verliezen worden verdeeld en wie waartoe gerechtigd is. Ook afspraken over in- en uittreding en de wijze waarop dit kan plaatsvinden, of wat er gebeurt wanneer er een maat overlijdt, leg je vast in het maatschapscontract. Dit geldt ook voor afspraken over ziekte van een maat, arbeidsongeschiktheid en bijvoorbeeld langdurige afwezigheid.

Het maatschapscontract bevat ook bepalingen over hoe de bevoegdheid van de maten is geregeld. De hoofdregel is dat iedere maat verantwoordelijk is voor de uitoefening van zijn eigen beroep, maar er zijn ook zaken die onder gemeenschappelijke verantwoordelijkheid vallen. Denk bijvoorbeeld aan de administratie of bedrijfsvestiging. Over deze gebieden wordt nog apart in het maatschapscontract vastgelegd wie er bevoegd is te handelen en wanneer.

Wanneer er een groot leeftijdsverschil zit tussen de maten kunnen er spanning ontstaan. Dit heeft ermee te maken dat de oudere maten geen nieuwe investeringen willen doen en de jonge maten bijvoorbeeld wel. In een dergelijk geval is het dus ook handig hier duidelijk afspraken over te maken in het maatschapscontract.

Tot slot is het van belang dat je een geschillenregeling in het maatschapscontract opneemt. Er kunnen zich natuurlijk situaties of geschillen voordoen die je in eerste instantie niet had zien aankomen. Op zo’n moment is het prettig dat er al afspraken over gemaakt zijn in het maatschapscontract.

Het is van belang dat je de  gemeenschappelijke taken (receptie, onderhoud, huisvesting, administratie etc) schriftelijk vast laat leggen. Dit voorkomt onduidelijkheden, conflicten of geschillen achteraf.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan klaar voor je.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies. Onze medewerkers onderscheiden zich door de combinatie van betrokkenheid, deskundigheid en passie. Wij geven je graag persoonlijk advies.
Telefoon: +31 (0)20 30 80 675
Ma-Do09:00 - 19:00
Vrijdag09:00 - 17:00
Chat met een ervaren rechtspecialist
Op werkdagen 09:00 - 22:00
In het weekend 12:00 - 17:00
Nieuw bij Firm24? Profiteer van nog meer gratis kennis en tips Aanmelden
[contact-form-7 id="11842" title="Nieuwsbrief"]