Kennisbank

Wat is een vereniging?

De vereniging is een rechtsvorm voor een verzameling personen met een gezamenlijk doel. Een vereniging heeft een bestuur en leden. Denk hierbij aan een sportclub, muziekschool of bijvoorbeeld de ANWB. Wanneer je een vereniging wilt oprichten, moet dit met tenminste twee personen. Alle leden hebben in principe ieder één stem op de ledenvergadering. De ledenvergadering is de hoogste macht binnen de vereniging. De ledenvergadering kiest ook het bestuur.

Mag een vereniging winst maken?

Vaak wordt gedacht dat een vereniging geen winst mag maken. Dit is onjuist. Ook een vereniging mag winst maken. De winst mag echter niet uitgekeerd worden aan de leden. De winst die gemaakt wordt, moet ten goede komen aan het doel van de onderneming.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een vereniging?

Voor de oprichting van een vereniging heb je keuze uit een notariële oprichting of regulier inschrijven bij de Kamer van Koophandel. In gevallen heeft de vereniging rechtspersoonlijkheid, maar op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid is er wel verschil.

Wanneer de oprichting van de vereniging niet via de notaris gaat, is er sprake van een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid. Dat houdt in dat je als bestuurder aansprakelijk bent met je privévermogen voor eventuele schulden van de vereniging.

Als je er wel voor kiest om de vereniging via een notariële akte op te richten, is er sprake van een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid. Dat betekent dat je als bestuurder in beginsel niet met je privévermogen aansprakelijk bent voor de eventuele schulden van de vereniging. Inschrijving bij de KvK is in het geval van een notariële oprichting verplicht. Tot slot kan een notaris je adviseren over de inhoud van je statuten en mogelijkheden van ontbinding van de vereniging. Zaken die je op voorhand vaak goed geregeld wilt hebben.

Met welke belastingen dien je rekening te houden?

Het kan zijn dat je vereniging door de Belastingdienst wordt gezien als een ondernemer. Wanneer dat het geval is, zul je over de winst van de vereniging vennootschapsbelasting moeten betalen. Wanneer de vereniging personeel in dienst neemt, zul je ook rekening moeten houden met de loonheffingen. Ook is het mogelijk dat je belastingplichtig bent voor de omzetbelasting, je moet dan BTW factureren en afdragen. Je kunt deze wel verrekenen met de btw die je moet betalen.

raket

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24