Kennisbank

Is een zakelijke hypotheek een goed idee voor jouw onderneming?

Een bedrijfspand kan een goede investering zijn. Misschien zie jij het, net als andere ondernemers, wel als pensioen. In dit artikel bespreken we wat een zakelijke hypotheek precies inhoudt, hoe je weet of je in aanmerking komt voor een zakelijke hypotheek en waar je deze hypotheek dan vervolgens kunt afsluiten.

Wat is een zakelijke hypotheek?

Met een hypotheek kun je een huis kopen. Door geld bij de bank te lenen kun je je huis financieren. In het afgesproken aantal jaren betaal je het bedrag met rente terug aan de bank. Wat is dan een zakelijke hypotheek? Een zakelijke hypotheek is een lening bij de bank voor het financieren van een bedrijfspand voor jouw onderneming. Je kunt zo een bedrijfspand kopen en/of verbouwen.

Wat is de looptijd van een zakelijke hypotheek?

De zakelijke hypotheek heeft een minimale looptijd van 5 jaar, maar bij de koop van een bedrijfspand is gebruikelijker om een lening af te sluiten voor 10 tot 20 jaar. Voor een verbouwing van je bedrijfspand is het gebruikelijk om een hypotheek af te sluiten voor 10 jaar. Je hebt dan 5, 10 of 20 jaar om de hypotheek met de rente terug te betalen aan de bank.

Wat zijn de voordelen van een zakelijke hypotheek?

 • De zakelijke hypotheekrente staat bij het afsluiten al vast voor de hele looptijd. Op deze manier heb je zekerheid over je maandlasten.
 • Aan het eind van de looptijd heb je de zakelijke hypotheek volledig afgelost en is het bedrijfspand dus eigendom van je onderneming.
 • Je mag 40% van het bedrijfspand verhuren.
 • Voor lagere maandelijkse kosten kun je een looptijd kiezen tot 20 jaar.
 • Jaarlijks kun je van de hypotheek 5% extra aflossen. Wanneer de waarde van het pand niet daalt, kun je op deze manier de overwaarde op het pand vergroten.

Wat zijn de nadelen van een zakelijke hypotheek?

 • Gedurende de looptijd heb je de verplichting om de hypotheek af te lossen bij de bank, ook als de inkomsten van je bedrijf tegenvallen.
 • Als je meer dan 5% van het afgesproken leenbedrag wilt aflossen, betaal je een vergoeding voor het renteverlies van de bank.
 • Je onderneming moet minimaal 2 jaar bestaan. Starters kunnen dus geen zakelijke lening aanvragen.
 • De lening kan niet gebruikt worden voor het kopen van bedrijfsmiddelen of investeringen.
Documenten

Hoe zit het met de financiële zekerheid en aansprakelijkheid?

Met een hypotheek dient je bedrijfspand als zekerheid van de bank. Dat wil zeggen dat de bank je bedrijfspand kan verkopen wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen. Met de opbrengst van de verkoop lost de bank (een deel) van je zakelijke hypotheek af. Als er nog kosten overblijven, ben je als ondernemer persoonlijk aansprakelijk. Dat houdt in dat je de schulden zelf moet terugbetalen.

De diensten van Firm24

Onze adviseurs helpen graag bij het kijken, bespreken en zo mogelijk afsluiten van een zakelijke hypotheek. Je bent maar drie stappen verwijderd van jouw zakelijke hypotheek:

1.  Intakegesprek

Vanaf € 249 plannen we een intakegesprek met je in. We bespreken de belangrijkste informatie bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek. Ook kijken we globaal naar jouw situatie.

2.  Haalbaarheidsonderzoek

Als onze adviseur aan de hand hiervan verwacht dat je kans maakt om een zakelijke hypotheek te verkrijgen, wordt er haalbaarheidsonderzoek ingepland. De kosten hiervan zijn vanaf € 750.

3.  Volledig financieringsaanvraag

Als blijkt dat je een zakelijke hypotheek kunt afsluiten, wordt er gekeken welke zakelijke hypotheek je kunt afsluiten. Vanaf € 3250 kunnen we een volledig financieringsaanvraag voor je doen.

Waarom je bij Firm24 moet zijn voor een zakelijke hypotheek

 • Bij Firm24 hechten we veel waarde aan een goede voorbereiding. Zo heb je bij ons de grootste kans om een zakelijke hypotheek af te sluiten.
 • Onze adviseurs hebben toegang tot alle zakelijke hypotheekverstrekkers en koppelen je aan de aanbieder die het beste bij jouw wensen past.
 • Firm24 staat voor efficiëntie. We hebben een korte doorlooptijd waardoor je veel tijd bespaart. Wij doen de aanvraag voor je, daardoor ben je er zelf geen tijd aan kwijt.
 • We zullen de verschillende mogelijkheden naast elkaar leggen en vergelijken wat het beste product voor jou is.
geld

Vragen over het afsluiten van een zakelijke hypotheek? Neem contact met ons op!

Ben je naar aanleiding van dit artikel geïnteresseerd in het afsluiten van een zakelijke hypotheek? Of heb je specifieke vragen voor jouw situatie? Neem contact op met onze adviseurs of chat met onze juristen in de chatbox rechtsonder!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24