Kennisbank

Zakelijke lease voor een elektrische auto aanvragen

Elektrisch rijden wordt steeds populairder onder zakelijke rijders. Het is beter voor het milieu, een elektrische auto is stiller en schoner. Het is dus ook helemaal niet zo gek om een elektrische auto te overwegen als zakelijke auto. Wel betekent dit vaak een grote investering waar veel geld voor nodig is. Dit is kapitaal wat je misschien helemaal niet hebt, of niet meteen kunt vrijmaken. Je bedrijf heeft namelijk ook nog andere kosten en uitgaven. Zakelijk elektrisch leasen is dan een interessante oplossing. Wat zakelijk leasen precies is, wat het kost en hoe je een elektrische leaseauto regelt, leggen we aan je uit.

Wat is zakelijke lease?

Lease is een veel gebruikte financieringsvorm van bedrijfsmiddelen. Het geeft je de mogelijkheid om tegen bepaalde voorwaarden gedurende een vooraf vastgestelde periode een machine, auto of apparaat te gebruiken zonder het direct aan te schaffen. De lessor (de leasemaatschappij) is daarbij eigenaar van het bedrijfsmiddel, terwijl jij als ‘lessee' het gebruiksrecht hebt. Er zijn meerdere vormen van leasing, waarvan operational en financial lease het meeste voor komen. Met zakelijke lease kun je dus gemakkelijk elektrische auto's leasen.

Welke bedrijfsmiddelen kun je zakelijk leasen?

Leasing wordt vaak direct in verband gebracht met het leasen van een auto. Hoewel deze vorm van financieren inderdaad vaak wordt gekozen voor een vracht- of bedrijfswagen, kun je vrijwel alle bedrijfsmiddelen leasen die nodig zijn om je bedrijf operationeel te maken of te houden. Denk hierbij aan een geavanceerde koffiemachine voor een horecagelegenheid, een graafmachine voor een bouwbedrijf of een dorsmachine voor een agrariër. Maar ook voor computers, servers en printers kan een leasecontract worden afgesloten.

Wel wordt bijna altijd als voorwaarde gesteld dat het object te identificeren moet zijn en dus over een serienummer of kenteken beschikt. Daarnaast moet het bedrijfsmiddel binnen de onderneming blijven en is het niet voor de verkoop aan je klanten bestemd.

➜ Twijfel je over of het haalbaar is om zakelijk te leasen met jouw bedrijf? Of wil je de mogelijkheden voor je personeel bespreken? Bij ons kun je met een fiscalist sparren over je situatie en krijg je advies op maat.

Waarom een elektrische auto leasen?

Nu we weten wat voor bedrijfsmiddelen we allemaal kunnen leasen, is het tijd om over te gaan op de elektrische leaseauto's. Want, waarom zou je als ondernemer eigenlijk kiezen voor het leasen van een elektrische auto? Je moet hem immers zo'n auto opladen, dat is toch niet zo aantrekkelijk? Allereerst is een elektrische auto zakelijk leasen goed voor het milieu. Daarnaast is een elektrische auto een stuk stiller dan een auto die rijdt op benzine of diesel. Een elektrische auto heeft ook een lage bijtelling. Dit is vaak een lagere bijtelling dan bij andere auto's.

Timer

Vormen van zakelijk leasen

Er zijn meerdere vormen van leasing, waarvan operational en financial lease het meeste voorkomen.

Operational lease

Bij deze vorm van zakelijk leasen is de leasemaatschappij zowel de juridische als economische eigenaar van het bedrijfsmiddel. Dit betekent dat ook het economisch risico bij de leasemaatschappij ligt en niet bij jou. Aan het eind van de afgesproken leasetermijn neemt de lessor het object namelijk terug, ongeacht wat de restwaarde er van is. Vaak is het mogelijk om tegen meerprijs het onderhoud en eventuele reparaties te laten uitvoeren door de leasemaatschappij, ook wel full operational lease genoemd.

Operationele lease kun je dus zien als een soort huur. Door het risico dat de leasemaatschappij loopt is het in de regel duurder dan financial lease, maar het biedt jou als ondernemer veel gemak en een laag risico. Voor starters is dit vaak de enige mogelijkheid om zakelijk te leasen.

Financial lease

Bij financial lease is de leasemaatschappij nog steeds de juridische eigenaar van het object, maar is de ondernemer de economische eigenaar. Dit is dus meer een lening dan een huur, zoals dat bij operational lease het geval is. Toch zijn er enkele grote verschillen tussen financial lease en een lening.

Meestal kun je het volledige aanschafbedrag laten financieren en de betaling uitspreiden over een langere periode dan dat het geval is bij een zakelijke lening. Hierdoor dalen voor jou als ondernemer de maandelijkse lasten. Aan het eind van de leaseperiode is het in de regel mogelijk om het geleasete object met een slotsom over te kopen, wat vooral bij lease auto's vaak voorkomt.

Geld

Voordelen van zakelijk leasen

Bedrijfsmiddelen zijn onmisbaar voor het runnen van je bedrijf, of je nu een startend ondernemer bent of al jarenlang je eigen onderneming leidt. De aanschaf ervan vormt vrijwel altijd een grote investering waar veel geld mee is gemoeid. Heb je het kapitaal, maar stop je het in de aankoop  van een nieuw bedrijfsmiddel, dan is het lastig dat geld weer vrij te maken. Ook voor ondernemers die beschikken over voldoende financiële ruimte om een nieuwe elektrische auto aan te schaffen, is zakelijk leasen dus een interessante optie. Bovendien zitten de meeste kosten bij het leasebedrag inbegrepen, zoals onderhoudskosten.

 Alle pluspunten van op een rijtje

  • Je hoeft het gehele bedrag voor het bedrijfsmiddel niet in één keer op te hoesten,  maar betaalt een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij.
  • Je houdt liquide middelen vrij om leveranciers en personeel te kunnen betalen en om eventuele onverwachte financiële tegenvallers op te vangen.
  • Het leasen van een elektrische auto kan fiscale voordelen bieden.
  • Leasemaatschappijen beschikken over veel kennis en kunnen helpen met een goed advies over de specifieke auto die je wil leasen.
  • Afhankelijk van de gekozen leasevorm loop je weinig (economisch) risico.
  • Vaak kun je kiezen voor een langere looptijd dan bij een zakelijke lening.
  • De btw die je over de elektrische auto betaalt is vaak mee te financieren.
zakelijke lease advies

Wat kost zakelijk leasen?

Voordat je een zakelijke lease aangaat wil je natuurlijk precies weten wat de kosten zijn. Je gaat immers een contract voor langere tijd aan en bent voor de uitvoering van je werkzaamheden bovendien afhankelijk van het bedrijfsmiddel dat je gaat leasen.

De kosten hangen van een aantal factoren af. Allereerst zijn dat het rentepercentage en de leasevorm. Het maandbedrag bij operationele lease is in de regel iets hoger dan bij financial lease, omdat het economische risico bij de leasemaatschappij ligt. Ook de aanschafwaarde en het waardeverloop van het bedrijfsmiddel hebben grote invloed op de uiteindelijke kosten. Is het waardeverlies van het object groot, dan zal dit worden doorberekend in de uiteindelijke kosten van het lease contract. Een voorspelbaar waardeverlies is dus gunstig voor de kosten van de lease.

De looptijd van de zakelijke lease is overigens nooit langer dan de economische of technische levensduur van het object dat je leaset.

Hoe werkt zakelijke lease?

Zakelijke lease begint altijd met een gesprek met één van onze persoonlijke adviseurs. Samen bekijk je wat de wensen zijn en waar je het bedrijfsobject voor wil gebruiken. Vervolgens gaat je adviseur voor je aan de slag en zet de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje. Je ontvangt een compleet overzicht met aanbieders en leasevormen die bij jouw bedrijf passen, of je nu startend ondernemer bent of al jarenlang een bedrijf runt.

De beste voorwaarden die passen bij je bedrijf

Nadat je een optie hebt gekozen die het best past bij je wensen gaat de adviseur in gesprek met de leasemaatschappij om de beste voorwaarden voor jouw zakelijke lease eruit te halen. Hierbij zal hij of zij jouw financieringsvraag goed onderbouwen. Bij starters zal een goed ondernemingsplan daarvoor noodzakelijk zijn, terwijl al bestaande bedrijven hun cijfers moeten kunnen presenteren.

Persoonlijke begeleiding van begin tot eind

Is je leasecontract eenmaal tot stand gekomen en je bedrijfsmiddel in gebruik genomen? Ook dan blijft je adviseur je aanspreekpunt voor vragen. Tegen het eind van de looptijd zullen de mogelijkheden voor (her)financiering met je besproken worden.

Duim

Tot slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gratis adviesgesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier

Gepubliceerd op 6 november 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24