Kennisbank

Zaken doen in het buitenland? Check je zakenpartner!

Het kan voorkomen dat jouw onderneming veel zaken doet met ondernemingen in het buitenland en dat je regelmatig buitenlands zaken contact onderhoudt. Je wil natuurlijk dat jouw buitenlandse zakenpartner een betrouwbare en financieel gezonde onderneming is. Er zijn een aantal manieren waarop je een zakenpartner kan controleren, zoals hun website controleren op betrouwbaarheid en een kredietrapport opvragen. In dit artikel gaan we voor jou langs hoe je een buitenlandse zakenpartner het beste kan controleren en waarom dit precies van belang is.

Waarom zou ik mijn buitenlandse zakenpartner controleren?

Internationaal ondernemen doe je niet zomaar. Er zijn veel zaken waarmee je rekening moet houden zoals import- en exporttarieven, producteisen en regels in het land waar je zaken wil doen. Om niet voor verrassingen te staan en boetes te voorkomen is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de hiervoor genoemde zaken. Daarnaast is het minstens zo belangrijk om te checken of je buitenlandse zakenpartner betrouwbaar is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je zakenpartner helemaal niet bevoegd is om een deal te sluiten of dat deze persoon zich voordoet als iemand anders. Dit is allemaal niet wenselijk en is makkelijk te voorkomen als je de onderstaande factoren meeneemt in je besluit om zaken te doen in het buitenland. 

Aan de hand waarvan kan ik mijn buitenlandse zakenpartner controleren?

Een KvK check en klaar is Kees? Helaas is het niet zo makkelijk met buitenlandse zakenpartners. Om je buitenlandse zakelijke partner te controleren zal je zelf op onderzoek uit moeten gaan. Er zijn een aantal bronnen die je een goede indicatie kunnen geven over de betrouwbaarheid van je buitenlandse zakelijke partner. Hier zetten we ze voor je op een rijtje:

  • Ambassades: bij sommige Nederlandse ambassades is het mogelijk om zogenaamde company checks uit te laten voeren. De economische afdelingen van de ambassades checken dan voor jou of het bedrijf waarmee jij zaken wil doen echt bestaat. 
  • Kredietrapport: deze rapporten geven een indicatie van de kredietwaardigheid van een bedrijf en daarmee of het bedrijf wel of geen betrouwbare buitenlandse zakenpartner is. Het is mogelijk om via deze link je kredietrapport op te stellen via Firm24. Aanrader! 
  • Handelsregister: elk land heeft een handelsregister om bedrijven te registreren. In Nederland wordt het handelsregister beheerd door de Kamer van Koophandel (KVK). Via deze link kan je het overzicht van buitenlandse handelsregisters checken. Als een bedrijf geregistreerd is in het lokale handelsregister, is dat een indicatie voor de betrouwbaarheid van het bedrijf. 
  • Website check betrouwbaarheid: het is altijd een goed idee om de site te checken van jouw buitenlandse zakelijke partner. De site geeft een goede indicatie van de betrouwbaarheid en laat eventuele positieve en negatieve recensies zien. Een betrouwbare site checken kan je hierbij helpen, want zo kan je de betrouwbare website vergelijken met de website van jouw zakenpartner. Daarnaast kan je op de site zien of het bedrijf een vestigingsadres en een vast telefoonnummer heeft. Zo kan je het buitenlands telefoonnummer natrekken voordat je besluit zaken te doen. 
  • Brancheorganisaties: dit zijn organisaties die een bepaalde bedrijfssector vertegenwoordigen. Als jouw buitenlandse zakelijke partner lid is van een brancheorganisatie, is dit een goede indicatie ten aanzien van de betrouwbaarheid. Brancheorganisaties stellen meestal hoge kwaliteitseisen aan hun leden. 
  • Samples: voordat je een grote bestelling plaatst bij een bedrijf in het buitenland is het altijd een aanrader om eerst samples te bestellen. Hiermee krijg je een goede indruk van de levertijd en de kwaliteit van de producten. 

Controle van je buitenlandse zakenpartner via Firm24

We kunnen ons goed voorstellen dat het lastig is om te bepalen of jouw buitenlandse zakenpartner betrouwbaar is. Wij vinden het belangrijk dat ondernemers hierin goed begeleid worden en staan klaar om je te helpen! Plan een gratis check-gesprek in via deze link en voorkom dat je zaken doet met onbetrouwbare partners.

Ben je na het lezen van deze blog over het checken van je zakenpartner geïnteresseerd het lezen van een blog over het verzenden van producten naar het buitenland, klik dan hier!

Gepubliceerd op 12 maart 2024
Olivier Reinoud linkedin
Olivier studeert Rechtsgeleerdheid, Entrepreneurship & Management aan Leiden University en schrijft artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24