Kennisbank

Wat zijn de argumenten voor een holding?

  Holding BV… Het klinkt als iets wat hoort bij grote multinationals, als een ingewikkelde structuur of constructie waarvan je enkel als specialist nog kan begrijpen hoe die in elkaar zit. In de praktijk valt het allemaal wel mee. Een holding BV is niet veel meer dan de verzamelnaam voor meerdere BV’s die zijn samengebracht.

  Principe van een holding BV/Holdingstructuur

  Een holdingstructuur biedt verschillende voordelen, zowel op fiscaal vlak als wat betreft crediteurenbescherming. In een holdingstructuur hou je de de ondernemingsactiviteiten die worden ontplooid in de werkmaatschappij(en) gescheiden van je waardevolle zaken zoals je winst, pensioen, patenten en mogelijk zelfs het management.

  De werkmaatschappij(en) richten zich puur op de bedrijfsactiviteiten zoals van de vervaardiging van producten, het inhuren van personeel en het uitvoeren van opdrachten.

  Bij een eventueel faillissement van een werkmaatschappij zorg je er op deze manier voor dat je niet alles kwijt raakt. Ook als kleine ondernemer is deze vorm van extra bescherming de moeite waard om van naderbij te bekijken.

  Meerdere ondernemingsactiviteiten onderbrengen in verschillende werkmaatschappijen?

  Ja, dit is wel verstandig. Het grote voordeel is namelijk dat, als je verschillende activiteiten onderbrengt in ieder hun eigen BV, dan zal in geval van faillissement van een BV waarin één van de bedrijfsactiviteiten is ondergebracht, de rest van de activiteiten niet worden meegetrokken in het faillissement.

  De oprichting van een holding BV in de praktijk

  De oprichting van een holding BV is erg eenvoudig. Het komt er op neer dat je in plaats van 1 BV, 2 BV’s gaat oprichten. Voor alle details omtrent de oprichting van een bv verwijzen we je graag door naar onze pagina over BV oprichten. Det BV die de activiteiten gaat verrichten ga je hierna gebruiken als werkmaatschappij en de andere als holding BV. In deze structuur bezit je persoonlijk de aandelen van de holding BV, terwijl de holding BV de aandelen van de werkmaatschappij in haar bezit heeft.

  Waarom je ook als kleine ondernemer de holdingstructuur moet overwegen

  Hoewel de keuze voor een holdingstructuur zowel bij de oprichting als nadien wat betreft de onderhoudskosten wat duurder is, is de extra veiligheid en flexibiliteit een enorme meerwaarde.

  Veel kleine ondernemers kiezen voor een BV ten faveure van een eenmanszaak omwille van de bescherming tegen faillissement. Die beperkte aansprakelijkheid is uiteraard erg belangrijk, maar kan er – in geval van faillissement – niet voor zorgen dat je wat je met jouw BV gedurende jaren hebt opgebouwd behouden blijft. Eventueel met de BV opgebouwde pensioenen, aangevraagde patenten of zelfs je bedrijfswagen raak je op die manier alsnog kwijt.

  Een holding BV kan je in de regel hiertegen beschermen. Niet voor niets zijn bedrijfsjuristen gek op de uitspraak één bv is géén bv.

  Door je bedrijfspand, bedrijfsauto, pensioenopbouw, winstreserves en aandelen onder te brengen in een aparte Holding BV, voorkomt je dat – als je werkmaatschappij failliet gaat – je opgebouwde meerwaarden kwijt bent.

  Nog meer voordelen van een Holdingstructuur

  Een holdingstructuur biedt je een grotere flexibiliteit op vlak van fiscaliteit en bij een eventuele verkoop. Indien je holding bv minstens 95% van de aandelen van de werkmaatschappij bezit, worden deze beschouwd als een fiscale eenheid. Zo kan je makkelijk kosten tussen beide bv’s verrekenen en zo een voordeel behalen bij je belastingaangifte.

  Je denkt er aan om je bedrijf te verkopen?

  Als je je werkmaatschappij verkoopt komt de opbrengst van de aandelenverkoop in de holding terecht. Omdat een holding in principe is vrijgesteld van belasting over een gerealiseerde winst bij de verkoop van aandelen in de werkmaatschappij betaalt de holding hier geen belastingen op. Zo kan je deze middelen gebruiken om op een fiscaal gunstige manier te voorzien in je oude dag of om verder te ondernemen. Ter illustratie: Als je geen holdingstructuur hebt opgezet, zal je in dit geval hoogstwaarschijnlijk 25% inkomstenbelasting moeten betalen over de winst. Je merkt het, een holdingstructuur biedt aanzienlijke voordelen.

  Moet je dan dubbel zoveel belasting betalen met 2 BV’s?

  Ja, beide BV’s moeten belasting betalen over hun inkomsten. Maar er wordt geen 2 keer belasting geheven over dezelfde winst. Dit komt door de zogenaamde deelnemingsvrijstelling. Dividenden uit de werkmaatschappij kunnen zonder heffing van Dividendbelasting en Vennootschapsbelasting worden uitgekeerd aan de Holding. Let op! Om de deelnemingsvrijstelling te kunnen toepassen moet de holding BV wel tenminste 5% van de aandelen bezitten in een werkmaatschappij. Indien de holding BV 95% of meer van de aandelen bezit kan er ook een fiscale eenheid worden aangevraagd voor zowel de Vennootschapsbelasting als de BTW. De Holding BV (moedermaatschappij) en werkmaatschappij (dochtermaatschappij) worden dan als één belastingplichtige behandeld. Dus slechts 1 aangifte voor 2 BV’s.

  Altijd beschermd?

  Hoewel een holdingstructuur een verregaande bescherming biedt, zijn er situaties waarin er alsnog naar de holding BV wordt gekeken bij een faillissement van de werkmaatschappij. Maar we spreken hier dan eerder over zwaar wanbeleid of pakweg frauduleuze praktijken. Het spreekt voor zich dat de rechter op dat moment geen rekening houdt met de bescherming die in andere gevallen door de holdingstructuur wordt gegarandeerd.

  Wens je meer informatie over het oprichten van een bv holding? Dat kan bij ons online vanaf €295,-