Ondernemersverhaal

Ferry en Twan van AIAVA

“Het is fijn om nu zelf te kunnen bepalen hoe zaken worden geregeld.”

Sinds de komst van ChatGPT is Artificial Intelligence (AI) niet meer weg te denken uit ons leven. Steeds meer wordt gedaan met behulp van AI en ook Twan en Ferry besloten hierop in te springen. Samen richtten ze het bedrijf AIAVA op. Met AIAVA ontwikkelen ze software die organisaties helpt met het snel opstellen van aanbestedingsdocumentatie, onder andere met behulp van AI. “Toen ik eind vorig jaar voor het eerst in aanraking kwam met ChatGPT en zag hoe krachtig dat was in het genereren van teksten, was ik er vrij snel van overtuigd dat dat grote impact zou gaan hebben op de manier van werken van vrijwel iedereen met een kantoorbaan.”

Het bedrijf 

“Bij AIAVA ontwikkelen we software voor publieke organisaties, die over het algemeen aanbestedingsplichtig zijn. Het schrijven van aanbestedingen is een erg tijdrovende klus en vergt de nodige expertise. Expertise die er niet in overvloed is in Nederland, daarom lopen veel organisaties tegen capaciteitsproblemen aan. Onze software helpt deze organisaties, door onder andere gebruik te maken van AI, met het snel opstellen van deze aanbestedingsdocumentatie.”

Sneller en efficiënter met AI

Al snel na de opkomst van ChatGPT merkte Twan de kracht van AI. Toch was dat niet het enige wat Twan deed besluiten om AIAVA te beginnen: “Tegelijkertijd merkte ik al een aantal jaar, vanuit mijn eigen werk als inkoper en adviseur, dat publieke organisaties vaak tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen als het om aanbesteden gaat. Daar zag ik wel een potentieel interessante combinatie ontstaan, waarbij AI ervoor zorgt dat het aanbestedingsproces sneller en efficiënter wordt. Daarom heb ik mijn goede vriend en tevens software developer Ferry benaderd om te bespreken wat er mogelijk zou zijn. En zo werd het idee voor AIAVA geboren.” Ferry vult aan: “Toen Twan met het idee kwam voor AIAVA was ik meteen enthousiast, van inkopen en aanbesteden had ik weinig kaas gegeten maar werken met AI sprak me direct aan. Na een aantal keer samen zitten en kijken naar de markt en de knelpunten waar men tegenaan loopt, zagen we al vlug dat we hier met software wel een verschil konden gaan maken.”

“Als software ontwikkelaar heb ik altijd het aanbod uitstaan bij vrienden dat ze bij mij aan mogen kloppen mochten ze een goed idee hebben”

Eigen keuzes en anders doen

Voor Twan is het ondernemen altijd een grote wens geweest en Ferry droomde er altijd van om zelf een applicatie of product te bouwen dat voor veel mensen van waarde kan zijn en daarmee succesvol te worden. Het ondernemerschap bevalt ze allebei dan ook erg goed: “Ik heb altijd al wel een duidelijke visie gehad in mijn werkbare leven op veel facetten van de organisaties waar ik heb gewerkt. Het is fijn om nu dan zelf te kunnen bepalen hoe zaken worden geregeld. Het is ook fijn om het niet alleen te hoeven doen, dan kun je elkaar toch wat scherper houden,” vertelt Twan. Ook Ferry geniet ervan: “Ik heb inmiddels 10 jaar professionele ervaring, en hoewel ik altijd met plezier gewerkt heb, loop je overal wel tegen zaken aan waarvan je denkt: dat zou ik anders doen. Omdat we nu enkel nog verantwoording af hoeven te leggen aan elkaar hebben we de kans om het naar eigen inzicht ‘anders’ te doen.”

De mogelijkheden van AI lijken eindeloos

Wat de toekomst brengt wachten Twan en Ferry rustig af: “Eerst maar eens proberen een succes te maken van mijn eerste onderneming, dan zullen we daarna wel zien wat het brengt. Ik heb altijd genoeg wilde ideeën en meerdere bedrijven klinkt dan ook als muziek in mijn oren, maar het moet wel realistisch zijn.” Ferry vult aan: “We zullen inderdaad eerst maar eens dit bedrijf van de grond krijgen. Maar de mogelijkheden van AI lijken eindeloos. Hoe meer we er mee werken, hoe meer ideeën er ontstaan, dus er is genoeg groei mogelijk.”

“Niemand weet precies hoe het allemaal moet, anders zouden er geen honderden managementtheorieën, marketingstrategieën en interventies nodig zijn.”

De gouden tip

‘Iedereen doet zomaar wat’. Het is het beste advies dat Twan ooit kreeg: “Iedereen die je ooit zult tegenkomen in je werk doet ook maar gewoon wat hij/zij denkt dat goed is voor zijn/haar rol of functie. Het is goed om iemand te respecteren die succes heeft, maar ga niemand heilig verklaren. Zodra je dat doorhebt, zou dat jezelf voldoende zelfvertrouwen moeten geven om je eigen ideeën en visies minstens zo belangrijk te maken als die van een ander.” Zijn eigen gouden tip sluit hierbij aan: “In het kader van ‘Iedereen doet zomaar wat’ voel ik me als kersverse ondernemer nog niet echt geroepen om de influencer uit te hangen. Maar wat ik wel vind: Als je zelf denkt dat je een goed idee hebt, en je hebt er goed over nagedacht, probeer het dan gewoon!

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00