Ondernemersverhaal

Behouden Huis

“Succesvolle ondernemers zijn de mensen tegen wie ik echt opkijk”

Van de snelle Londense wereld van internationale fusies en overnames naar een eigen onderneming dicht bij huis. Waarom nam Bob Rebel, oprichter van Behouden Huis, deze gewaagde sprong in het diepe. En wie maakte hem wegwijs in de ondernemerswereld?

Aan een serie mooie buitenlandse avonturen besloot Bob Rebel vier jaar geleden eigenhandig een einde te maken. De toen 29-jarige investment bankier gaf zijn gouden zetel in Londen op, waar hij werkzaam was voor Morgan Stanley, om zich volledig te storten op het ondernemen. Naast Londen werkte hij voor dezelfde Amerikaanse zakenbank ook in Stockholm en Dubai. ‘Ik had een mooie positie met ruime doorgroeimogelijkheden’, zegt Rebel, ‘hoewel het erg hard werken was’. Vergeleken met veel van zijn vrienden zat hij er ook warmpjes bij. Maar na zes jaar begon zijn baan steeds meer routinewerk te worden. ‘Daardoor ben ik uiteindelijk de échte drive verloren’, verklaart hij nu in een hip bedrijfspand in Amsterdam-West, waar Behouden Huis gevestigd is. ‘Mijn passie lag niet in die hiërarchische financiële wereld, waar je eigenlijk altijd voor een of meerdere bazen werkt.’ Waar ik wél enthousiast van word is een Silicon Valley-bedrijf dat vanuit het niets is opgebouwd. Ik wilde een onderneming starten en zelf de beslissingen kunnen nemen.’

Mijn passie lag niet in de hiërarchische financiele wereld, waar je eigenlijk altijd voor een of meerdere bazen werkt.

Voor het product van Behouden Huis heeft Rebel, die het bedrijf met oud-studiegenoot Pieter-Jan Driessen runt, slim gekeken naar vergelijkbare succesformules in het buitenland. ‘In Engeland en Frankrijk werkt de koop op afbetaling uitstekend, waarbij de koper de koopsom maandelijks inlost.’ Hoe werkt het precies? ‘De verkoper ontvangt 80 procent van de koopsom tot de bewoner 100 jaar wordt’, vertelt hij. Komt de bewoner eerder te overlijden, dan wordt het resterende bedrag volledig doorbetaald aan de erfgenamen. Wordt de verkoper ouder dan 100, dan stopt de uitkering, maar mag de verkoper er wel blijven wonen.

Een voorbeeld: ‘Stel dat wij een woning kopen voor vijf ton, dan keren we in veel gevallen vier ton maandelijks uit tot 100-jarige leeftijd. Dat bedrag is veel hoger dan een bank als hypotheek zal uitkeren’, zegt Rebel, die zich zo naar eigen zeggen onderscheidt van een bank of andere hypotheekverstrekkers. ‘Banken raden vaak het tegenovergestelde aan, ze keren een groot bedrag in een keer uit. Klanten zetten dit dan op een bankrekening en betalen jarenlang hypotheekrente over geld dat ze niet eens gebruiken, volledig inefficient’, zegt hij. ‘Daarnaast komt het merendeel van de 65-plussers niet eens in aanmerking voor een hypotheek vanwege de vaak lage inkomens.

Toen we bij Firm24 aanklopten, werd er gelijk in oplossingen gedacht. Het belangrijkste is dat je een partij hebt die met je meedenkt.

Het businessmodel van Behouden Huis brengt wel bepaalde risico’s met zich mee, erkent Rebel. ‘Wij weten natuurlijk niet hoe lang de verkoper nog in de woning woont. Maar alles wordt goed doorgerekend met voldoende veiligheidsbuffers’, zegt hij. De totale overwaarde op vastgoed in Nederland raamt hij op 600 miljard euro. ‘De overwaarde op huizen proberen wij op een gunstige manier vrij te spelen. De woning blijft eigendom van de verkoper, waarbij we een zware betalingsgarantie afgeven. Als we langer dan zes maanden niet betalen, mogen ze het contract ontbinden en gaat de verkoop niet door. Alles wat we hebben uitgekeerd mogen ze houden. Een vrij gunstig scenario voor onze klanten lijkt me’, lacht Rebel.

Dat Behouden Huis zich op deze manier onderscheidt van traditionele partijen, levert niet alleen voordelen op. ‘We zijn bij notarissen geweest, die ons businessplan zonder goede onderbouwing gelijk afkeurden, omdat ze het nog niet eerder hadden gezien en vooral vooroordelen hadden. Sommige mensen zijn in het begin erg sceptisch’, zegt hij. ‘Toen we bij Firm24 aanklopten, werd er gelijk in oplossingen gedacht. Het belangrijkste is dat je een partij hebt die met je meedenkt. Zij hebben veel startups en jonge ondernemers voorbij zien komen, dus als iemand met iets nieuws komt staan ze daar open voor. Voor ons is met name het advies rondom de opzet van juridische structuren erg waardevol geweest.’ Ook nu nog pakt Rebel geregeld de hoorn van de haak om advies in te winnen. ‘Ze zijn een heel goede sparringspartner en je merkt dat ze het leuk vinden om ondernemers te helpen.’

Ik heb mijn avontuur inmiddels gevonden en neem nu beslissingen zonder inmenging van een leidinggevende.

Binnen drie jaar hoopt Behouden Huis het aantal aangekochte woningen te verdriedubbelen. Daarna volgt wellicht uitbreiding naar andere landen. ‘Ik heb mijn avontuur inmiddels gevonden en neem nu beslissingen zonder inmenging van een leidinggevende’, zegt Rebel ontspannen. ‘Dat voelt lekker. Succesvolle ondernemers zijn de mensen tegen wie ik echt opkijk.’

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24