Ondernemersverhaal

Ondernemersverhaal van Martijn Zondag en Martijn Vreeker

“Gelukkig liggen onze doelen dicht bij elkaar.”

Bureau-M2; zo heet het bedrijf van Martijn Zondag en Martijn Vreeker. Niet alleen omdat ze beide Martijn heten, maar ook omdat ze zich dagelijks bezighouden met vierkante meters, oftewel M2. Ze leveren namelijk zowel bouwkundige ontwerpen, als bouwkundig advies. “Door onze eigen ervaringen met bedrijven en ervaringen met oude opdrachtgevers zijn wij erachter gekomen dat de vraag niet alleen een ontwerp en een tekening is, maar ook snelle communicatie, korte lijnen en bereikbaarheid.”

Het bedrijf 

Heb jij een bouwkundige tekening nodig? Dan ben je bij Bureau-M2 aan het juiste adres. Met hun bedrijf richten Martijn en Martijn zich vooral op bouwkundige ontwerpen en bouwkundige tekeningen voor particulieren en zakelijke klanten: “Wij blijven betrokken bij het gehele bouwproces dus niet alleen in de ontwerpfase.” En hoe dat allemaal begon? “Martijn Vreeker had naast zijn dienstverband bij zijn oude werkgever altijd al een eigen onderneming als zzp’er. Vraag en aanbod hebben ervoor gezorgd dat zijn interesse werd gewekt om uit dienst te gaan en dit bedrijf of een ander eigen bedrijf fulltime te gaan runnen. Hier was versterking voor nodig en dit werd Martijn Zondag.” Dit was het begin van Bureau-M2.

“Achter de schermen zijn wij ongeveer 10 maanden bezig geweest.”

Twee businessplannen  

Een goed begin is het halve werk, en dat weten Martijn en Martijn ook. “De daadwerkelijke start van ons bedrijf heeft een lang voorbereidingstraject gehad. Wij zijn gestart met het schrijven van individuele businessplannen en hebben deze met elkaar gespiegeld. Zo werd onderling meteen duidelijk dat wij meer op één lijn liggen dan we vooraf hadden verwacht. Na vele gesprekken zijn wij overgegaan tot een serieuze start en hebben wij hulp gezocht bij de onderwerpen waar wij geen verstand van hebben zoals administratieve zaken, het creëren van een huisstijl en juridische zaken.” Maar, toch kom je er tijdens voorbereidingen soms achter dat niet alles altijd koek en ei is: “Wel is het ons erg tegengevallen dat relatief simpele dingen organiseren met meerdere andere bedrijven gewoon veel tijd kost. Een goed voorbeeld is het logo. Het leek ons goed om hier een grafisch ontwerpbureau op te zetten, maar dit heeft uiteindelijk alleen maar veel tijd en geld gekost en uiteindelijk geen bruikbaar logo opgeleverd.”

“Gelukkig ligt onze visie heel dicht bij elkaar.”

Van droom naar werkelijkheid  

Voor Martijn Vreeker was ondernemen altijd al een droom geweest en de behoefte om dit daadwerkelijk te realiseren is met de jaren gegroeid. Ook voor Martijn Zondag is de wil er altijd al geweest. Toch wilde Martijn Zondag eerst 10 tot 15 jaar bij een bedrijf werken om het trucje te leren. Die 10 tot 15 jaar heeft hij niet volgemaakt en het ondernemen kwam sneller dan gedacht. Toch bevalt het tot nu toe heel goed: “Ondernemen bevalt ons beiden veel beter dan werken voor een baas. Vooral het feit dat wij samen letterlijk alles kunnen bepalen over de bedrijfsvoering vinden wij erg fijn. Creativiteit kunnen wij kwijt in zowel onze producten als in de bedrijfsvoering en dit geeft ons veel voldoening.”

De toekomst 

Waar Bureau-M2 nu nog redelijk klein is, willen ze in de toekomst groeien tot een middelgroot ontwerp- en adviesbureau. “Daarnaast zien wij in de toekomst nog wel meer kansen in bijvoorbeeld eigen vastgoedontwikkeling of de samenwerking met iemand die een eigen bouwbedrijf heeft of wilt beginnen.” Maar voor nu: “Eerst de structuur, stabiliteit en het klantenbestand van dit bedrijf laten groeien met mooie opdrachten. Het doel is om de projecten die wij ontwerpen, ontwikkelen en uitdenken uiteindelijk ook zelf te gaan realiseren.”

“Maak beslissingen niet voor de korte termijn, maar voor de lange termijn en luister goed naar je klanten.”

Een boost in de goede richting 

Zelf kregen Martijn en Martijn in het begin te horen dat de tijd als ondernemer voorbij vliegt en dat het slim is om af en toe eens terug te kijken naar wat je allemaal al voor elkaar hebt gekregen. “Dit is enorm motiverend en doen wij nu ook regelmatig. Het is altijd een prettig moment en geeft ons een boost in de goede richting. Maar zelf hebben ze ook nog wel een gouden tip voor beginnend ondernemers: “Blijf doen waar je goed in bent en vraag hulp bij zaken waar je geen verstand van hebt. Maak beslissingen niet voor de korte termijn, maar voor de lange termijn en luister goed naar je klanten. Sta achter je product en laat dit vooral aan iedereen weten.”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24