Ondernemersverhaal

Anke Bergmans van Mountainview Research

“Eigenwijs is ook wijs”

Anke Bergmans werkte al geruime tijd bij een marktonderzoeksbureau voordat ze de stap zette om te gaan ondernemen. Een interessante markt, maar haar ambitie om de wereld duurzamer te maken kon ze op haar werk niet tot uiting brengen. Toen ze ontdekte dat er in de duurzaamheidssector nog maar weinig marktonderzoek werd gegaan greep ze haar kans. Ze besloot haar expertise in te zetten in haar onderneming Mountainview Research. 

De onderneming in een notendop

Met haar onderneming Mountainview Research doet Anke marktonderzoek voor duurzame producten, diensten en beleid. De inzichten die uit dit onderzoek voortkomen gebruikt ze vervolgens om haar opdrachtgevers te helpen bij het maken van goed onderbouwde keuzes  voor verdere productontwikkeling, marketing of communicatie.‘We luisteren daarbij altijd naar de stem en de mening van de eindgebruiker: wat zijn zijn of haar wensen en behoeftes en waar kun je ingangen vinden om jouw duurzame boodschap te laten aansluiten.’ Daarnaast focust de onderneming zich ook op toegepaste klimaatpsychologie: ‘Alle kennis de we op hebben gedaan met onze onderzoeken en onze kennis van gedragspsychologie hebben we gebundeld in een training voor professionals die in de duurzame sector werken’.

'Toen heb ik ook echt mijn onderzoeksbureau gelanceerd.’ 

De start

Anke stapte niet geheel blind de ondernemerswereld in. Voordat ze haar eigen bedrijf lanceerde heeft ze met een aantal ervaren ondernemers rond te tafel gezeten. ‘Daardoor had ik een redelijk beeld van de voors en tegens van ondernemen.’ Daarnaast was Anke al veel met duurzaam gedrag bezig. Ze nam uiteindelijk de stap om te gaan ondernemen zodat ze de vrijheid had om te ontdekken wat bij haar past en waar haar expertise het beste tot zijn recht kwam. ‘Daardoor kon ik experimenteren en leren, wat me uiteindelijk het inzicht gaf dat ik graag onderzoeksprojecten doe voor duurzaamheidsvraagstukken. Toen heb ik ook echt mijn onderzoeksbureau gelanceerd.’ 

On top of the mountain

Nu Anke eenmaal van het ondernemersleven heeft geproefd vindt ze het ‘super’. ‘Ik vind het ontzettend leuk om allerlei nieuwe dingen te ontdekken, om er zelf achter te komen wat wel en niet bij je past. Het fijne vind ik ook dat ik zelf de verantwoordelijkheid heb voor alles wat ik doe en dat ik flexibel kan zijn in waar ik me op richt.’ Wel is Anke ontzettend blij met haar werkbuddy: ‘Natuurlijk werk je wel in projecten samen met je opdrachtgever, maar in het bedrijf sta je er alleen voor. Daardoor blijf je soms lang hangen in bepaalde gedachtes of duurt het lang voordat je een beslissing neemt. Als je er even met iemand over kunt sparren kom je vaak veel sneller tot een inzicht.’ Het ondernemen gaat Anke dus goed voor de wind. In 2016 werd ze door de brancheorganisatie zelfs tot marktonderzoeker van het jaar benoemd. 

‘Eigen keuzes maken bevalt me wel.’

De gouden tip van Anke

Toen we Anke vroegen naar haar gouden tip zei ze het volgende: ‘Vooral doen waar je in gelooft. Natuurlijk kun je wel advies vragen en dat is vaak ook waardevol, maar je hoeft het niet op te volgen. En als je het als een experiment ziet, kan het niet mislukken.’ Vertrouw tot slot dus op je eigen intuïtie en maak je eigen keuzes.Want: Eigenwijs is ook wijs.

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24