Ondernemersverhaal

De Kinderboekwinkel

“In het verleden had ik altijd gezegd dat het hebben van een eigen kinderboekwinkel mijn ultieme droom zou zijn en geheel onverwachts kon deze droom nu waarheid worden”

In november 2018 hoorde Marlie Marsman in de wandelgangen dat Kinderboekwinkel aan de Rozengracht verkocht zou worden. Als buurtbewoonster kwam ze graag in die winkel en kon de verdwijning ervan daarom ook niet toelaten. “In het verleden had ik altijd gezegd dat het hebben van een eigen kinderboekwinkel mijn ultieme droom zou zijn en geheel onverwachts kon deze droom nu waarheid worden”, vertelt Marlie trots.

Hoe verliep de overname? “Toen de kogel door de kerk was en ik De Kinderboekwinkel echt zou gaan overnemen, moest er snel gehandeld worden”, zegt Marlie. Dit is haar gelukt door haar netwerk goed in te zetten en door de hulp die ze kreeg van de mensen om haar heen. Zo heeft een bevriende jurist haar geholpen met het opstellen van de verkoopakte, een bevriende vastgoed advocaat met het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst en heeft ze een accountant in de arm genomen om de salarisadministratie, contracten en pensioenregelingen voor elkaar te krijgen. Daarnaast heeft Marlie in de weken voor de overnamedatum stage gelopen bij de toenmalige manager van De Kinderboekwinkel om de kneepjes van het vak zoveel mogelijk te leren kennen.

Echt heel fijn voor iemand die totaal geen juridische kennis heeft

Toen eenmaal duidelijk was dat ze De Kinderboekwinkel echt zou overnemen, moest Marlie zo snel mogelijk een BV oprichten om alles juridisch te regelen. “Ik was ontzettend blij met de snelheid die Firm24 bood, in die drukke tijd waarin ik zat”, vertelt ze. “Er moest ook zoveel geregeld worden, zoals allerlei inschrijvingen bij diverse vakorganisaties, dat het fijn was dat dit aspect van het ondernemerschap grotendeels online geregeld kon worden”, voegt ze toe. “Ook vond ik het dashboard zo fijn werken, waarin je precies kon zien wat je allemaal nog moest doen. Echt heel fijn voor iemand als mij die totaal geen juridische kennis heeft.”

Het gaat nu goed met De Kinderboekwinkel. “De boekenbranche is op zich niet een branche waarin groot geld te verdienen valt en het is wel aanpoten om voldoende klanten te trekken, maar dat is juist ook heel uitdagend en dat lukt ook goed”, legt Marlie uit. “Ik ben behoorlijk tevreden over hoe het allemaal loopt.” De boekenwinkel bestaat uit een fysieke en een online shop. In het stadsdeel waar Marlie zit, is geen andere kinderboekenwinkel maar de concurrentie van de welbekende internetreus is er wel. In de toekomst wilt Marlie daarom ook een stuk duidelijker aanwezig worden op social media.

Ik ben veel gelukkiger in mijn werk!

Heeft het ondernemerschap jou veranderd? “Ik ben veel gelukkiger in mijn werk!”, vertelt Marlie met een grote glimlach. “Het feit dat ik eigen baas ben, past heel goed bij mij. Maar vooral het feit dat ik mag werken met zo’n mooi product met zulke leuke collega’s op zo’n leuke plek in de stad, maakt dat ik echt helemaal gelukkig ben en dat heb ik niet eerder zo in werk ervaren.” Ze geeft toe dat er uiteraard nog steeds stress is, maar dit is vergeleken haar vorige baan een totaal ander soort stress. “Gek genoeg krijg ik van deze stress juist ook energie; het is een uitdaging dingen op te lossen. In vorig werk zag ik dit eerder als een belasting,” legt Marlie uit.

Van doen leer je het meest

Heb je tips voor toekomstige ondernemers? “Breng in kaart wie je allemaal kent en wie je zou kunnen helpen; je netwerk is groter dan je denkt”, vertelt ze. “Lees je goed in, bereid je goed voor, maar weet ook; van doen leer je het meest”, zegt Marlie afsluitend.

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00