Ondernemersverhaal

Kaj de Jager van de Predetariër

“Doe iets waar je echt gepassioneerd over bent, dan kun je pas echt ergens gas op geven.”

Vegetariërs, pescotariërs en flexitariërs: het zijn allemaal soorten ‘tariërs’ die we allemaal wel kennen. Maar, wat als je enkel wild vlees eet en verder een plantaardig dieet volgt? Kaj de Jager zijn compagnon James verzon er een term voor: Predetariërs. Samen met Philip Buys richtten ze een bedrijf op en verkopen ze enkel wild vlees: “Wij bieden een eerlijk alternatief voor de bio-industrie door écht wild vlees te verkopen, zonder hokken, toevoegingen en met herstel van natuur.”

"Bij de Predetariër zijn we op jacht naar biodiversiteit.”

Veganistische jagers

Als jagers waren Kaj en James al een tijdje bezig om de bio-industrie steeds meer uit hun dieet te halen. Op een gegeven moment aten ze enkel wild vlees en plantaardig voedsel. “Uit onze omgeving kregen we hier vragen over. Als ik op een etentje een speklapje afwees, kwam direct de vraag waarom ik geen bio-industrie vlees at maar wel jaagde. Mijn compagnon James verzon toen het woord Predetarisch; een plantaardig dieet met alleen maar wild vlees. Veel vrienden gaven aan dat ze wel erg geïnteresseerd waren en namen van ons af en toe wat wild over. Toen kwamen we erachter dat we hier misschien iets meer mee zouden kunnen doen en dat heeft geleid tot het ontstaan van de Predetariër. Bij de Predetariër zijn we op jacht naar biodiversiteit.”

Het begin

Als voorbereiding googelde Kaj al zijn vragen: “Dan kom je veel partijen, zoals jullie tegen, waar veel van deze vragen worden beantwoord. Dat geeft al een zetje in de juiste richting. Verder ken ik wat mensen die al een tijdje aan het ondernemen zijn, zowel succesvol als niet, waar ik veel van heb kunnen leren.” Ondanks deze voorbereiding horen fouten en blunders bij het ondernemerschap. “Ik wist niet dat sommige processen die zo makkelijk lijken zo moeilijk gaan en dat alles langer duurt dan je verwacht. Vaak ga je ervan uit dat als je ergens mee begint dat je het in een weekje geregeld kan hebben, dat valt vaak vies tegen. Bijvoorbeeld als je net niet in het malletje past bij verzekeringen.”

“Niemand die mijn werktijden of werkplek bepaalt, heerlijk.”

‘Je ziet iets groeien wat van jou is’ 

Het kan best lastig zijn om de stap te zetten tot het ondernemerschap, zeker wanneer je goed op je plek zit bij je huidige baan. Kaj had dit ook: “Begin dit jaar kwam er een onverwachte kans om te gaan ondernemen toen het bedrijf waar ik voor werkte besloot zijn activiteiten in Nederland te stoppen en toen ben ik in het diepe gesprongen.” En deze sprong in het diepe pakt tot nu toe goed uit: “Het is waanzinnig. Ik vergelijk het altijd een beetje met hoe ik mensen over kinderen hoor spreken. Tuurlijk zitten er soms irritante dingen aan, zoals administratie, maar je ziet iets groeien wat van jou is. Ik werk meer uren dan ik ooit heb gedaan, maar zie het veel minder als werken en het geeft mij veel flexibiliteit in het indelen van mijn dag. Als ik een keertje ’s ochtends ga jagen kan ik gewoon iets later beginnen en als ik ergens in het weekend een keertje tijd over heb, kan ik mijn laptop pakken.”

De toekomst 

Kwaliteit, toegankelijkheid en een goed verhaal: dat zijn de drie kernwaarden waar Kaj en zijn compagnons op terugvallen voor een goede klantenbinding. Daarom zorgen ze altijd voor goede producten met een goed, kloppend verhaal die makkelijk toegankelijk zijn voor hun klanten.

“Ons doel is een wereld waarin de natuur zichzelf kan balanceren en de jacht weer iets is geworden om in balans met de natuur te kunnen eten. De focus ligt volledig op de Predetariër dus tenzij het een dochter of iets dergelijks van dit idee is zie ik mezelf niet snel nog een bedrijf oprichten. Wel hoop ik dat wij snel het bedrijf kunnen uitbreiden en meer verticaal kunnen integreren en samenwerken.”

De gouden tip 

“Voor jonge mensen die nog veel vrijheid en tijd hebben zou ik zeggen: doe het, gewoon gaan en probeer verschillende dingen. Je kan nu nog op je bek gaan zonder grote consequenties. Dit kan een stuk lastiger worden zodra je een koophuis of kinderen hebt.

En dan voor alle ondernemers (maar eigenlijk voor iedereen): doe iets waar je echt gepassioneerd over bent, dan kun je pas echt ergens gas op geven.”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24