Ondernemersverhaal

Decidee

“Start liever vandaag dan morgen, focus op executie en ga zo snel mogelijk live. Ook al heb je het gevoel dat je product er nog niet klaar voor is”

Zou je in het kort de belangrijkste activiteiten van de onderneming willen omschrijven?

Decidee is hét online platform voor het vergelijken van uitvaartverzorgers. We geven inzicht in mogelijkheden en prijzen van alle lokale uitvaartverzorgers, zodat iedereen een goed geïnformeerde keuze kan maken. Onze missie is het stoffige en niet-transparante imago van de uitvaartbranche te verbeteren, door consumenten de transparantie te bieden waar zij recht op hebben.

Hoe ben je op het idee gekomen om een eigen bedrijf te beginnen?

Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan denk ik. Ik ben na mijn studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit aan de slag gegaan bij investeerder Teslin. Teslin investeert in kleine, voornamelijk beursgenoteerde bedrijven en neemt daarin substantiële belangen. Bij Teslin heb ik veel geleerd en mee mogen werken aan veel mooie bedrijven, maar een investeerder heeft meestal geen sturende positie en blijft op de achtergrond. Ik wilde echter meer met mijn voeten in de klei staan. Toen ik met Hans (mede-oprichter) aan het praten was over de uitvaartbranche en we op het idee voor Decidee kwamen, was de keuze snel gemaakt.

Wat is voor jou de reden / overweging geweest om een BV op te richten ipv een andere rechtsvorm?

De keuze voor een BV is ingegeven door onze ambities en toekomstplannen. Een eenmanszaak of VOF heeft in de beginfase een leuk voordeel, maar wanneer je gaat opschalen, een team gaat aannemen, met veel partijen gaat samenwerken en op zoek gaat naar investeerders dan heeft een BV al snel de voorkeur.

Hoe heb je je voorbereid op je start als ondernemer?

We hebben veel huiswerk gedaan, de markt onderzocht, interviews gehouden met meer dan 300 mensen en gesproken met uitvaartondernemers. Ik denk dat we daarmee een goed fundament hebben gelegd om te kunnen zeggen dat we weten waar we mee bezig zijn. Maar een start-up runnen is niet echt voor te bereiden. Er komen zoveel nieuwe zaken op je af. Achteraf gezien is de beste voorbereiding een gezonde dosis ambitie, geloof, wilskracht en flexibiliteit. Je moet bereid zijn door te zetten, ook al heb je soms het gevoel dat je tegen de stroom in zwemt.

Hoe ging dat in het begin? Zelf geïnvesteerd? Wat waren valkuilen/blunders/verkeerde investeringen? Wat heb je daarvan geleerd?

Hans en ik zijn met z’n tweeën begonnen met een leeg blad papier vanuit huis en hebben daar de basis gelegd voor wat Decidee vandaag de dag is. Ondanks dat we een kraakhelder plan dachten te hebben, hebben we veel fouten en blunders gemaakt. Zo dachten we dat we zaken beter konden dan andere gespecialiseerde partijen, hebben we verkeerde software laten ontwikkelen en samengewerkt met partijen waarmee we achteraf gezien geen goede match hadden. Of we daar spijt van hebben? Nee, fouten maken is gezond, daar leer je van. Het dwingt je creatief te worden. Een van onze goede lessen is niet meer “zomaar” opdrachten gunnen of samenwerkingen aangaan, maar echt goed kijken of er ook een match is tussen de mensen in beide bedrijven, anders is de samenwerking van korte duur. Het blijft altijd pijnlijk dat je daarmee onnodig geld verbrandt, maar om die pijn te verzachten zie ik het als leergeld.

Is er veel concurrentie in jouw branche? Hoe zorg je dat je opvalt en hoe onderscheid je je?

De concurrentie komt voornamelijk van een aantal aanbieders die zich als online platform positioneren, en vervolgens de uitvaarten zelf uitvoeren. Decidee voert zelf geen uitvaarten uit, maar maakt de verbinding met verschillende uitvaartondernemers die de uitvaarten uitvoeren. Zo zetten we de uitvaartondernemers centraal en zorgen we dat zij zelf ondernemer kunnen blijven. De uitvaartmarkt is heel traditioneel en het “gaat al jaren zoals het gaat”. Wij zien dat anders. De consument beweegt zich steeds meer online en wil vergelijken. Uitvaartondernemers zijn daarentegen absolute vakmensen bij het regelen van een uitvaart en ondersteunen van een familie, maar hebben vaak moeite zichzelf online te positioneren. Dat is waar wij met ons platform op inspelen.

Nee, fouten maken is gezond, daar leer je van. Het dwingt je creatief te worden.

Klantenbinding creëren, hoe doe je dat?

Als platform bedienen wij twee type klanten, enerzijds de uitvaartondernemers en anderzijds de consument. Als platform dien je aan beide kanten waarde te creëren, anders heb je geen bestaansrecht. Zo zorgen we er bij uitvaartondernemers voor dat zij online goed vindbaar zijn, dat ze zich kunnen positioneren en onderscheiden op verschillende factoren en dat ze nieuwe klandizie krijgen. Voor consumenten zorgen we er daarentegen voor dat zij met zekerheid een goede keuze kunnen maken voor een uitvaartondernemer die bij hun past, die voldoet aan hun wensen en de uitvaart binnen budget kan verzorgen. Daarnaast zorgen wij ervoor dat onze consumenten achteraf niet voor onverwachte kosten komen te staan, door prijzen te garanderen. Met ons platform duiken we de diepte in en maken we kwalitatieve en persoonlijke profielen op voor uitvaartondernemers waarin we ze echt een gezicht geven. Met als doel dat er een perfecte match wordt gemaakt tussen families en uitvaartondernemers.

Hoe kijk jij naar een mogelijke internationale uitbreiding van Decidee?

Ondanks dat de uitvaartmarkt in het buitenland echt anders is hebben we een zeer schaalbaar concept ontwikkeld dat internationaal uit te rollen is. Maar we kiezen ervoor om eerst verder uit te breiden in onze thuismarkt Nederland en hier een voet aan wal te krijgen. We rollen ons platform van stad tot stad uit en eind 2019 zijn we in meer dan 10 steden actief.

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

De pessimisten hebben bijna altijd gelijk maar de optimisten veranderen de wereld. Wanneer je geloof hebt in je bedrijf, product of dienst kun je tot grote hoogte stijgen en echt impact maken.

Wat is je doel voor de toekomst? Hoe zie je de toekomst van je BV?

Ons hoogste doel is de uitvaartmarkt echt transparant maken en naar de 21ste eeuw kunnen brengen. Daar werken we elke dag hard aan en als we dit in de komende jaren kunnen bereiken ben ik echt onwijs trots. Een verdere uitbreiding in Europa zou een mooie kers op de taart zijn.

De pessimisten hebben bijna altijd gelijk maar de optimisten veranderen de wereld.

Heb je nog gouden tips voor (startende) ondernemers?

Start liever vandaag dan morgen, focus op executie en ga zo snel mogelijk live; ook al heb je het gevoel dat je product er nog niet klaar voor is. Alleen door live te gaan kun je je propositie echt valideren en de lessen die je daarvan leert zijn essentieel om van je onderneming een succes te maken.

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00