Ondernemersverhaal

Pieter den Hartog van FJAKA Furniture

“Mensen zijn blij om een nieuw merk te zien; een nieuw gevoel en een nieuw design.”

Na jaren werken bij een van de Nederlandse Grootbanken, maakte Pieter de stap naar het ondernemen. Tijdens zijn baan bij deze bank financierde hij vaak andere ondernemers. Toen een van deze ondernemers hem aanspoorde zelf te gaan ondernemen, besloot hij in het diepe te springen: “ Van hem heb ik veel begeleiding gehad en heb ik veel kunnen leren.” Nu verkoopt Pieter met veel plezier luxe buitenmeubelen.

Een bijzondere naam

Met zijn bedrijf FJAKA Furniture verkopen Pieter en zijn team luxe buitenmeubelen. Dit doen ze voornamelijk aan andere ondernemingen in de projectmarkt zoals hotels, strandclubs en restaurants en in de retailmarkt. Het bieden van rust en ontspanning vinden ze belangrijk en dat komt dan ook terug in hun naam: “De naam 'FJAKA' is ontleend aan een Dalmatische term die niet eenvoudig te vertalen is in het Nederlands. Het kent geen letterlijke vertaling en beschrijft een gevoel dat veel meer is dan één woord. FJAKA is geworteld in het idee van genieten van de eenvoudige geneugten van het leven, zoals quality time doorbrengen met dierbaren, ontstressen en de alledaagse drukte loslaten. Deze levenshouding draait om het vinden van geluk in rust en ontspanning, en dat is precies wat FJAKA Furniture aanbiedt.”

"Mensen zijn blij om een nieuw merk te zien; een nieuw gevoel en een nieuw design."

Een goed netwerk

Pieter komt zelf uit een echte ondernemersfamilie. Hij wist daarom al lang dat hij zelf ook ooit wilde gaan ondernemen. Zijn vorige baan bij een van de Grootbanken gaf hem een goede basis. “Het feit dat ik vanuit mijn vorige baan veel Nederlandse ondernemers heb gefinancierd, maakt dat ik veel kennis heb op kunnen doen. Dit helpt mij nog iedere dag. Daarnaast is dit netwerk van ondernemers ook zeer waardevol.” De investeringen heeft Pieter dan ook met een bevriende ondernemer gedaan. “Het scheelt enorm dat de mensen om mij heen heel veel ervaring hebben en mij kunnen behoeden voor beginnersfouten. Daar heb ik enorm veel aan.”

Het ondernemen 

“Heerlijk”, noemt Pieter het ondernemen tot nu toe. “Ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn. Van klanten tot leverancier, van websitebouwer tot juridische zaken. Een enorme variëteit aan werkzaamheden waar je steeds weer van leert.” Ook kijkt hij vol goede moed naar de toekomst: “Op dit moment gaan wij FJAKA laten groeien op internationaal niveau. De eerste klanten zijn binnen en geen van hen is gevestigd in Nederland. Wij doen vooral zaken in Spanje, Italië en Portugal. Het starten van een bedrijf geeft een enorme kick en dat is iets wat ik nog wel een keer wil ervaren!”

"Door daadwerkelijk te doen, groeit je bedrijf."

De gouden tip

Toen Pieter net begon met ondernemen wilde hij vaak veel te veel informatie in één keer geven aan de klant om ze zo te overtuigen. Een bekende heeft hem toen advies gegeven wat hem nog steeds erg helpt: “Wanneer je te veel informatie geeft, wordt de klant overspoeld en ziet door de bomen het bos niet meer. De eerste indruk is dan weg en mensen hebben niet genoeg interesse. Een bekende heeft tegen mij gezegd: niet te veel informatie Piet, houd het kort en simpel en laat de potentiële klanten naar je toe komen op basis van je merk en je product. De rest komt later.” Zijn eigen gouden tip voor ondernemers luidt als volgt: “Stop met twijfelen en nadenken. Gewoon beginnen en dan komt de rest vanzelf. Zorg daarnaast voor een goed netwerk en vraag mensen om advies. Je zult merken dat mensen dat alleen maar leuk vinden en je zullen aanmoedigen.”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24