Ondernemersverhaal

Peter van F.L.I.X.

“Blijf niet alleen nadenken, maar maak een plan!”

Nadat Peter jarenlang ervaring heeft opgedaan bij grote projecten in de offshore, bouw en scheepsbouwindustrie zag hij een vraag naar een goedwerkende projectorganisatie op het gebied van proces en data. Dat was de start van zijn bedrijf F.L.I.X. om als brug te dienen tussen de projectmanager en de faciliterende IT diensten.

Het bedrijf

Flexible, Logical Information Xperience, kortom F.L.I.X., helpt bedrijven met het onder controle krijgen en houden van (complexe) project informatie. Naast consultancy diensten, helpt F.L.I.X. bij de inrichting van specifieke projectmanagement software. De methodiek van Systems Engineering zorgt ervoor dat er inzicht, controle en voorspelbaarheid van projecten is. “Op dit moment onderscheid ik mezelf door mijn ervaring in de specifieke (niche) markt. Systems engineering in de offshore en scheepsbouwindustrie in combinatie met het inrichten van software is behoorlijk uniek.”

“Ik geef alleen geld uit aan zaken die echt nodig zijn voor het bedrijf."

De start

Tijdens zijn werk in de offshore, bouw en scheepsbouwindustrie kwam Peter erachter dat er een grote behoefte was voor een goedwerkende projectorganisatie wat betreft proces en data. “Ik heb F.L.I.X. opgericht om de brug te slaan tussen de projectmanager en de faciliterende IT-diensten”. Pas toen zich er een grote opdracht voordeed, kwam F.L.I.X. daadwerkelijk van de grond. Het binnenhalen van een opdracht was dan ook een voorwaarde voor Peter, zo hoefde hij niet veel geld te investeren in de start van zijn onderneming. In het algemeen gelooft Peter in een lean opzet: “ik geef alleen geld uit aan zaken die echt nodig zijn voor het bedrijf. Een laptop kan wel even wachten”. Peter stelde een businessplan op en vroeg professionals om feedback. Zo geschiedde. Wat hem wel is tegengevallen is het aantal randzaken dat je moet regelen bij het opzetten van je bedrijf. “Als eigenaar ben je ook verantwoordelijk voor de administratie, contracten met klanten, facturatie. In het begin moet je alles zelf doen.” 

Het ondernemerschap

Het starten van een onderneming kwam niet geheel uit de lucht vallen. “Ondernemen zit in de familie en heeft mij altijd aangetrokken. Ondernemen had ik alleen niet als doel op zichzelf. Het moest ook goed passen in een behoefte van de markt.” Als informatiemanager probeert Peter een project gestructureerd, traceerbaar en efficiënt te laten verlopen. Het ondernemen bevalt hem erg goed. De tijd zit mee en er is veel werk. De diversiteit van het neerzetten van een organisatie, het verkennen van de markt en contracten proberen te scoren spreekt vooral erg aan. Wat betreft concurrentie is er gelukkig ook nog genoeg ruimte voor een aanbieder van controle methodieken en systemen. Tijd voor zijn sociale leven is er op dit moment helaas nog even niet. Met twee jonge zoons gaat zijn overige tijd op aan zijn gezin. “Maar je leeft maar één keer, dus maak er wat van. Hard werken vind ik leuk, maar wel in de balans met mijn gezin. Daar doe ik het uiteindelijk voor.” Hopelijk heeft hij in de toekomst naast zijn werk en gezin ook tijd om in zijn sociale leven te stoppen. 

 "Als er uit de markt blijkt dat er behoefte aan iets nieuws is, sluit ik niet uit dat ik nog een bedrijf begin.”

Toekomst

Het doel van F.L.I.X. is om grote complexe projecten te begeleiden. Verdere ambitieuze plannen zijn er ook zeker. In de toekomst wil Peter namelijk graag meer personeel zodat hij zelf meer tijd kan steken in het werven van nieuwe klanten en contracten. Een ander doel is om meerdere soorten projecten te kunnen begeleiden. Om dit te bereiken moeten de werknemers van F.L.I.X. verschillende specialisaties hebben. Zo wordt F.L.I.X. uiteindelijk het projectbureau voor de garantie van een gecontroleerd project. Verder is het starten van nog een bedrijf geen doel op zich, maar als er uit te markt blijkt dat er behoefte aan iets nieuws is, sluit ik niet uit dat ik nog een bedrijf begin.” 

De gouden tip

“Maak een plan! Bespreek dit plan vervolgens met familie, professionals en collega’s. Zoek juist mensen op die kritisch zijn, leg het plan aan hen voor en probeer hen te overtuigen. Als dat lukt, weet je dat je een goed plan hebt”. 

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24