Ondernemersverhaal

Ondernemersverhaal van Matthijs Kat

“Tevreden klanten binden zichzelf!”

Een aantal jaar succesvol te zijn met ons dealerschap van FJORD yachts, een ander merk in het luxe dagbotensegment, wilden wij ons portfolio uitbreiden om mee aanbod te hebben en daarmee een grotere klantengroep te kunnen bedienen.” Zo geschiedde en inmiddels gaat het Matthijs Kat voor de wind. Toch bieden deze roerige tijden ook de nodige uitdagingen. “Ondernemen daagt je juist uit om scherp aan de wind te varen en dus goed je koersen te kiezen.”

Ronddobberen in Italian style

Met zijn onderneming houdt Matthijs zich bezig met de verkoop én aftersales van luxe vaartuigen, specifiek de motorjachten van de Italiaanse fabrikant Gagliotta. “Deze snelvarende motorjachten zijn gericht op het luxe segment van de markt waarbij design, Italian style en hoge kwaliteit van essentieel belang zijn. Het mediterrane joie de vivre in optima forma. Het scheppen van/faciliteren in de voorwaarden voor onze klanten om mooie herinneringen en gelukkige momenten op het water te beleven is ons doel. Dat gaat uiteraard veel verder dan het verkopen of leveren van een mooie boot.” Binnen de watersport en jachtbouw is Kat al langere tijd actief als ondernemer, dus deze uitbreiding van zijn portefeuille was een mooie nieuwe stap. “Wij waren als ondernemers al ervaren en hebben voor deze nieuwe activiteit in ieder geval gezorgd dat we alle afspraken onderling en met onze stakeholders goed hebben uitgewerkt en hebben vastgelegd. Het is belangrijk om goed beslagen ten tonele te verschijnen als je professioneel wilt opereren.” Twijfel over een rechtsvorm was er niet. “Een BV was voor ons direct de beste keuze gezien de grote bedragen die gemoeid zijn met onze producten. Risico’s zijn dan navenant als in deze roerige tijden zaken opeens heel anders lopen dan verwacht.”

“Doe wat je zegt en zeg wat je doet!”

Onstuimige zeeën

Ondanks de doorgewinterdheid van Kat doen zich genoeg uitdagingen voor tijdens zijn nautische avontuur. “In de roerige tijd waarin wij nu zitten met uitdagingen door Covid-19 en de oorlog in Oekraïne is ondernemen zeker spannend. Voor logistieke uitdagingen hebben we al overwonnen. Belangrijk vinden wij om altijd naar de mogelijkheden te blijven kijken en niet te blijven hangen in de situatie.” Ook het feit dat ondernemen geen eenvoudige 9 tot 5-baan is, speelt mee. “Des te belangrijker om een goede balans te vinden in spanning/ontspanning. Ook het thuisfront en de directe sociale omgeving is van groot belang bij die balans. Uiteindelijk komt juist vanuit die richting ook veel steun en voldoening je kant op als je daar ook voldoende in investeert.” En ondanks alle ervaring viel er ook voldoende te leren: “We hebben een bijzondere boot samengesteld die verder ging dan zij ook ooit hebben gebouwd, moderner qua materialen en uitstraling. Voor de aankoop hebben we een financial partner aan kunnen trekken voor de financiering van de demo-boot. Hiermee hebben we een vliegende start kunnen maken. De belangrijkste learnings zitten in de communicatie en het echt willen doorgronden/begrijpen van de beweegredenen van de partijen waar we zaken mee doen. Pas dan ga je elkaar echt begrijpen en vind je de beste wijze van samenwerken.”

“Een user-experience die van onze klanten ambassadeurs maakt.”

Uniciteit en overtreffing

Binnen zijn markt is het voor Kat belangrijk onderscheidend te blijven, aangezien het aanbod erg groot is. “Echter veel boten hebben verschillende gebruikersgroepen en gebruiksmogelijkheden, voor Gagliotta is er slechts beperkte concurrentie qua model, echter qua budget concurreren we natuurlijk met veel andere mogelijkheden voor grote uitgaven aan luxe producten (huizen/auto’s/etc). Door veel zichtbaarheid te creëren op social media merken we dat we redelijk snel worden opgepikt door de gewenste doelgroep. Verder is in onze branche nog steeds belangrijk om deel te nemen aan boat shows waar geïnteresseerden de boten in ‘levende lijve’ kunnen bekijken.” Om klanten aan zich te binden hanteert Kat een simpele regel: “overtref de klantverwachtingen in elk contactmoment en manage de verwachtingen op de correcte wijze ten aanzien van service en product.” En zijn eigen kunnen zal Kat ook willen overtreffen: “In de toekomst (5 jaar) hebben we een mooi actief netwerk aan agenten en dealers door Europa heen en zijn wij in staat om integrale service te bieden via ons partnernetwerk. Een user-experience die van onze klanten ambassadeurs maakt.”

De gouden tip

“Stick to the plan!’, laat je niet van het pad brengen door alle goede adviezen van iedereen die dat gevraagd en ongevraagd aan je geeft. Zij ondernemen dit niet, dat doe je zelf.”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00