Een innovatief bedrijf dat als geen ander maatschappelijk verantwoord onderneemt: dat is 123Carbon. Jeroen van Heiningen greep de kans die hij zag komen en geniet nu van alle voldoening die het ondernemerschap hem geeft. “We houden van de dagelijkse uitdagingen van een start-up.”
Wat doen ze precies?
“123Carbon is het eerste onafhankelijke platform dat energie- en transportbedrijven een platform biedt om CO2-reducties van duurzame transportprojecten te delen met de rest van de waardeketen conform wereldwijd geaccepteerde richtlijnen. Wij verzorgen de verificatie, (blockchain-) tokenization (het omzetten van iets fysieks naar digitale tokens, red.) en toewijzing van de CO2-reductie van de transporteur (directe, oftewel scope 1 emissies) naar de eigenaar van de vracht (indirecte, scope 3 emissies). Vandaar onze naam: 123 (1 to 3) Carbon.” Van Heiningen biedt een oplossing voor veel bedrijven die wel willen verduurzamen, maar daar niet altijd alleen voor kunnen zorgen. “Ik had het idee al toen ik nog betrokken was als mede-aandeelhouder bij het Amsterdamse biobrandstoffenbedrijf GoodFuels. Daar kwamen we het probleem tegen dat transportbedrijven graag wilden verduurzamen, maar niet altijd betalende klanten hadden om mee te delen in de kosten. Het kunnen toewijzen van CO2-reducties (en dus ook de kosten) aan specifieke klanten bood hier een oplossing voor. Er was wel een IT-kenner voor nodig om het platform betrouwbaar, schaalbaar en kosten-efficient te maken. Ik kende Tom nog vanuit zijn tijd bij Accenture. Na een samenwerking van vijf maanden is hij als CTO toegetreden.”
“Vanuit mijn vorige bedrijven heb ik altijd met bv’s gewerkt en dit hebben we doorgezet.”
Jeroen en zijn zakelijk partner Tom hadden “al langer de ambitie om voor onszelf te beginnen, los van elkaar. Echt impact maken zonder de remmingen van een bestaande organisatie, innoveren op het puntje van nieuwe technologie zoals blockchain. En allebei een passie voor duurzaamheid. En dat is een domein waar heel veel te doen is, heel veel geïnnoveerd wordt en je met een klein idee een grote impact kan maken. (...) Toen ik in 2013 bij Accenture wegging had ik de ervaring, het idee en de kans om als ondernemer te beginnen. En die kans heb ik met twee handen aangegrepen. Tom heeft er toen nog een paar jaar consultancy bij EY achteraan geplakt, voordat hij zover was.” Twijfel over een rechtsvorm was er niet: “Vanuit mijn vorige bedrijven heb ik altijd met bv’s gewerkt en dit hebben we doorgezet.”
Een sterke start - juist op onbekend terrein
“Wij zijn 123Carbon met ons eigen geld begonnen, omdat we vinden dat we ons bestaansrecht zelf moeten verdienen. Dit zorgt er wel voor dat je erg effectief met je middelen omgaat. Alle uitgaven die niet direct bijdragen aan het verdienen van dit bestaansrecht, worden geschrapt. Dit leert je om de juiste focus aan te brengen.” Informatie inwinnen bleek een belangrijk onderdeel van een goede voorbereiding. “Veel praten met iedereen, over vragen als: waarom zou iemand klant bij ons willen worden? Ons grote voordeel is dat we beiden in de loop van de jaren een groot netwerk hebben opgebouwd. Het verbaast ons steeds weer dat ongeacht waar we tegenaan lopen we mensen hebben in onze omgeving die we om advies kunnen vragen.” Veel binding dus tussen bekenden. Hoe zit dat met klanten, hoe bind je je aan hen? “Heldere verwachtingen scheppen en waarmaken wat je belooft. Daarnaast investeren we veel tijd in het uitleggen van de markt aan de klant, breder dan alleen een commercieel praatje. Vaak koppelen we ook partijen aan elkaar.” Voor concurrentie is voorlopig nog geen vrees: “Wat wij doen, is nu nog uniek in de wereld. Van concurrentie merken we dus weinig, maar dat is vaak ook een nadeel. Klanten kunnen ons nergens mee vergelijken, dus je moet alleen het missionariswerk doen om uit te leggen wat we doen in een markt die nog aan het ontstaan is. Aan de andere kant geeft ons dat ook meteen veel geloofwaardigheid. En die zullen we nodig hebben als er dadelijk zeker meer andere aanbieders zullen komen.”
“Blijf dicht bij jezelf, doe wat je doet met overtuiging en durf mensen te vertrouwen.”
En hoe bevalt het ondernemen?
We houden van de dagelijkse uitdagingen van een start-up. Het verschil maken met je eigen kennis, kunde en netwerk of het vertrouwen op anderen die je goed kunnen adviseren op gebieden waar je niet zo sterk bent. Met als doel: elke dag een mijlpaal, hoe klein dan ook. Samen de spirit erin houden als er slecht nieuws komt en overwinning vieren, groot en klein.” Toch ook spannend “vanwege het gebrek aan inkomen, pensioen en de zekerheid van een baan, maar zoveel meer bevredigend”. En is dat te combineren met het thuisfront? “We hebben allebei twee kinderen en een vrouw met een veeleisende baan. Dit vereist wel wat kunst- en vliegwerk qua planning, maar met name het loslaten van werkuren. Je werkt als je kan en bent gecommitteerd om een bepaald doel te halen. Daarin hoeven we elkaar niet te stimuleren.”
Zou je er niet eens mee stoppen?
Het klinkt erg vreemd, maar dit was voor Jeroen het beste advies dat hij ooit kreeg. “Een dergelijke vraag houdt je kritisch op waar je mee bezig bent en bewust over de andere opties die je hebt. Als je, zeker als het wat minder gaat, jezelf nog steeds kan overtuigen waarom je doet wat je doet, heb je geen andere motivator nodig.” En zakelijk partner Tom? “Tom leerde vroeg in zijn carrière: beloof wat je kunt leveren en lever wat je beloofd hebt. Zeker als je net begint is het belangrijk helder te zijn in wat je kunt, en dus ook wat (nog) je niet kunt. Alleen dan kun je lange termijn relaties met je klanten opbouwen. En die zijn uiteindelijk de basis van je onderneming.” Van stoppen zal voorlopig geen sprake zijn, zo lijkt het. In de toekomst hopen Jeroen en Tom zelfs meer markten te kunnen aanspreken. “Het zou best kunnen dat we dit middels een ander bedrijf of een joint venture gaan onderzoeken. Er zal echter altijd wel een duurzaamheids-component in zitten.”
De gouden tip?
“Blijf dicht bij jezelf, doe wat je doet met overtuiging en durf mensen te vertrouwen. Als je alleen maar rondloopt met de angst dat iedereen je wilt nadoen of beconcurreren, mis je een hoop kansen.”