Ondernemersverhaal

Iconica

“Het is een zakelijk huwelijk die je sluit, dat geldt voor goede en voor slechte tijden.”

Met zijn team van 15 ‘Iconicanen’ heeft Jeroen een succesvolle onderneming opgebouwd die maatwerk software voor opdrachtgevers ontwikkeld. Dit plan ontstond door het bouwen van een eigen app. Innovatie is de kern van Iconica. Met deze werkwijze wil Jeroen niet alleen zijn eigen bedrijf ontwikkelen, maar ook het bedrijf van de opdrachtgever.

Durven te ondernemen

Jeroen wist tijdens zijn studie al dat hij ondernemer wilde worden. Hij en zijn mede-oprichters hebben zich dan ook goed voorbereid, zo licht hij toe: “Wat mij enorm gesterkt heeft in mijn keuze om te beginnen is dat mijn twee vennoten en ik de tijd hebben genomen om elkaar echt goed te leren kennen en te verdiepen in elkaars vak. We zijn met ons drieën complementair, maar er is meer nodig dan alleen de vakkennis. Je moet elkaar écht vertrouwen, ook als het even wat minder gezellig is op kantoor.” Jeroen koos niet voor een ‘veilige start’ door eerst in loondienst te werken, maar begon direct na zijn studie met ondernemen. “Veel mensen hebben de neiging hun vaste lasten en levensstandaard af te stemmen op hun inkomen en zijn daardoor verminderd in staat hun levensstandaard naar beneden bij te stellen, terwijl dat cruciaal is voor een ondernemer.”

Het is een zakelijk huwelijk die je sluit, dat geldt voor goede en voor slechte tijden.

Toekomstbestendig

Over de keuze voor een holdingstructuur hoefde Jeroen niet lang na te denken. “Als je een organisatie wil opbouwen waarin je zelf misbaar bent, dan moet je nadenken over welke structuur daar op lange termijn bij kan passen. Ik zie een onderneming als iets dat zelf handen en voeten krijgt, en op eigen benen kan staan. Dan moet het een optie zijn om het te verkopen, of een onderdeel te verkopen.”

 

Klantenbinding

Een essentiële factor in klantenbinding is volgens Jeroen kennis en expertise bieden die de opdrachtgever zelf niet in huis heeft. Hij vergelijkt de interne samenwerking binnen het eigen bedrijf met de externe samenwerking die je met een opdrachtgever aangaat: “Dat is ook gestoeld op wederzijds vertrouwen en met de blik op de toekomst gericht. Intern hou je elkaar ook niet voor de gek met beloftes die je waarschijnlijk niet waar gaat maken, er is dus geen enkele reden om dat extern wel te doen. Die eerlijkheid betaald zich uit in langdurige relaties. En uiteindelijk is dat de meest efficiënte manier van verkopen want langdurige relaties houden de verkoop/acquisitiekosten per opdrachtgever laag.”

“Door kennisoverdracht is het een keuze van de opdrachtgever welke mate van afhankelijkheid passend is.

Tevreden personeel

Jeroen is met Iconica niet alleen gericht op tevreden klanten, maar ook tevreden personeel staat bij hem hoog in het vaandel. “Ik geniet er enorm van dat personeel met een glimlach op kantoor komt en ik geniet enorm van de wetenschap dat inmiddels 15 personen/gezinnen leven van de visie die mijn compagnons en ik 3,5 jaar geleden verzonnen hebben.” Op deze manier streeft het bedrijf als geheel naar succes.

De beste tip

In de voorbereiding is goed advies en kennis van groot belang. “Schroom niet om je te omringen met goede adviseurs. Als je zelf grote plannen hebt moet je omgeving je niet klein houden, maar je ondersteunen om het waar te kunnen maken.”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24