Ondernemersverhaal

ICR3ATE

“Manfred denk eraan als je een samenwerking wilt aangaan, doe dat dan altijd via snuffelen, knuffelen en buffelen.”

Toen Manfred 16 was had hij samen met zijn broer en een jeugdvriend al zijn eerste bedrijf opgericht. Manfred (56): “Dat was in die tijd best wel uniek. Gelijktijdig weet ik van mezelf dat ik wel ondernemend ben, maar dat is niet hetzelfde als een echte ondernemer.” Toch is hij 6 jaar geleden gestart met ICR3ATE nadat zijn startup mislukte. Hij ervaarde zelf hoe lastig het was om beloftevolle ideeën om te zetten in iets werkends wat je kunt laten zien. Na het likken van de wonden van een mislukking, een hele hoop ervaring en wat marktoriëntatie startte hij met ICR3ATE.

ICR3ATE - Getting Things Prototyped helpt het MKB, uitvinders en product/dienst ontwikkelaars om hun innovatieve ideeën voor slimme producten en diensten om te zetten in werkende functionele prototypes. Afgelopen jaar was ook moeilijk voor ICR3ATE, het gebrek aan overheidssteun was soms wel erg ontmoedigend. “Desondanks hebben we de weg terug weer een beetje gevonden en ga ik (natuurlijk) door.” vertelt Manfred. Om succes te halen moet je bereid zijn om veel van jezelf te geven, grote risico’s te lopen en met weinig centen iets op te bouwen. “Dat vraagt om een groot incasseringsvermogen en er ondanks alle tegenslag lol in te blijven zien in wat je doet met een klein team van super specialisten. Die lol heb ik nog steeds.” aldus Manfred.

“Verder is er te veel geïnvesteerd in apparatuur en te weinig in PR & marketing.”

Er is door ICR3ATE altijd vanaf het begin stevig geïnvesteerd in een zakelijk netwerk, ambassadeurs, werkstudenten en mogelijk zakenpartners. Verder is het bedrijf tot nu toe 100% self funded wat een mooie prestatie is! “Overigens is dat geen keuze uit luxe, maar uit noodzaak.” Vertelt Manfred. De grootste blunder is tot nu toe het vertrouwen in medeondernemers geweest die niet in staat waren mede te ondernemen. “En dat vervolgens onvoldoende juridisch vastgelegd, waardoor je altijd gedonder krijgt. Verder is er te veel geïnvesteerd in apparatuur en te weinig in PR & marketing. Dat wordt nu rechtgezet.”

 

Concurrentie

Er zijn niet heel veel directe concurrenten omdat ICR3ATE een unieke positie heeft, uiteraard is er wel wat concurrentie. De unieke propositie waarmee ICR3ATE komt is 3-ledig: “we bieden een one-stop-shop concept voor mechanica, elektronica en software, we specialiseren ons op Rapid Prototyping waardoor je bij ons 2 of 3 maal kunt pivotten t.o.v. de concurrentie en tot slot geloven we in co-makership samen met de opdrachtgever.” aldus Manfred. Op het gebied van klantenbinding moeten er nog wel wat stappen gezet worden. Maar met zo een sterke propositie sta je natuurlijk al wat punten voor!

Toekomst

Voor de toekomst heeft ICR3ATE een paar doelen: een medeondernemer erbij, groeien als bedrijf naar 5 FTE om duurzaam te kunnen blijven bestaan, naast de BV een Coöperatie oprichten voor (medewerkers)participatie en het nieuwe zusterbedrijf onderhouden. “Daarmee heb ik m’n handjes meer dan vol.” vertelt Manfred.

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24