Ondernemersverhaal

Medicine Men

“Kijk naar voren en niet naar achteren. Fouten kunnen namelijk ook leermomenten zijn.”

Oscar is al ruim dertig jaar ondernemer en is inmiddels aan zijn vierde startup begonnen: Medicine Men. Zijn onderneming richt zich op de zorg, een enorm ingewikkelde branche. Met een combinatie van de beste software en klantvriendelijkheid heeft Medicine Men al meerdere prijzen voor innovatie gewonnen.

Het bedrijf

Medicine Men is een inspirerende onderneming. Zij zijn de ontwikkelaar van het Emma-platform dat chronisch zieke patiënten de kans geeft om hun aandoening beter onder controle te houden. Met de hulp van mantelzorgers en zorginstellingen worden de patiënten voorzien van de beste zorg. Het product verkopen zij uiteindelijk aan de zorginstellingen. Dit is soms best ingewikkeld: “de persoon die je product koopt, ervoor betaalt en het vervolgens gebruikt zijn niet hetzelfde”. Daarbij is er veel concurrentie in de branche “Wij onderscheiden ons van de concurrentie door een veel beter doordacht product: zorgverleners zien dat als ze wat gebruikservaring hebben.” Bij andere softwarebedrijven duurt het vaak lang voordat feedback van klanten wordt verwerkt. Medicine Men pakt dit anders aan “Wij werken met wekelijkse update-cycles en als een vraag een hoge urgentie heeft dan kan het een week later al bij de klanten beschikbaar zijn. Daar laten we klanten mee zien dat we naar ze luisteren.”

De start

Oscar heeft ervaring veel met het ontwikkelen van software producten en het ondernemerschap. Zo’n 10 jaar lang viel het hem op dat er in de zorg enorme ontwikkelingen plaatsvonden op het gebied van digital health “Mijn beide ouders waren arts, dus ik was al enigszins bekend met de zorg en ben toen eenvoudigweg gestart.” Oscar deelt dat het belangrijk is om de nodige voorbereidingen te treffen wanneer je een onderneming opricht. “Mijn tip: check de Kamer van Koophandel. Vroeger was dat voornamelijk een registratiebureau. Tegenwoordig geven ze zinnige adviezen en word je heel goed geholpen.” Daarbij is het van belang om de nodige kennis over de branche te hebben, vooral in de zorg. “Het is een politiek speelveld, zaken duren gemiddeld drie keer zo lang. Het is een lange aanloop.” Oscar besloot zelf in zijn onderneming te investeren. Hoewel dit extra risico’s met zich meebracht, woog de mogelijkheid om onafhankelijke beslissingen te maken zwaarder. De rechtsvorm was voor de geboren ondernemer meteen duidelijk: “Als je doel is een groter bedrijf is, dan is mijn ervaring dat de B.V.-vorm de meest logische keuze is.”

Het ondernemerschap

Het ondernemen wordt vooral positief ervaren “Er zitten natuurlijk ook zware tijden bij, maar in de goede tijden waardeer je dat juist des te meer. Met name de vrijheid van het ondernemen, zelf bepalen, je doelen stellen en daarnaartoe te werken is wat het zo uitdagend en interessant maakt.” Toch is het soms lastig te combineren met het sociale leven “Als ondernemer sta je 24 uur per dag aan. Vooral als je aan het opstarten bent, dan krijg je al die andere zaken, zoals de administratie, gratis bij. Daar kom je overdag niet aan toe en dat maakt dat het sociale leven wel anders is.”

Kijk naar voren en niet naar achteren. Fouten kunnen namelijk ook leermomenten zijn.

De toekomst

Medicine Men is opgericht met de intentie om uit te groeien tot een internationale onderneming. “Software is iets wat goed schaalbaar is. Het is vanaf het begin af aan de bedoeling geweest dat wat we maken ook geschikt is voor andere landen. En de opzet van deze B.V. (holding) is om dat mogelijk te maken. We beginnen dit jaar in Duitsland, een nieuw avontuur. Dit is de start van onze internationale uitbreiding.”

De gouden tip

Oscar benoemt het belang van het luisteren naar andere ondernemers “Deze mensen kunnen je behoeden voor dure beginnersfouten. Vertel hun jouw verhaal.” Daarnaast houdt hij zich vast aan de bekende spreuk that is water under the bridge “Kijk naar voren en niet naar achteren. Het kan voorkomen dat je een route bewandelt die dood blijkt te lopen. Daar moet je niet bij stil blijven staan maar accepteren dat die fouten ook leermomenten zijn.”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24