Ondernemersverhaal

Paul Sintnicolaas van Moyu

“Met MOYU willen we een papiervrije wereld creëren door ontbossing tegen te gaan.”

Waarom notitieboeken maken van normaal papier als dit ook van steenpapier kan? Dagelijks werd Paul op zijn vorige werk geconfronteerd met papierverspilling en dacht, dat kan anders. Samen met zijn compagnon startten ze MOYU: “Als alternatief voor papier hebben wij schrijfproducten van steenpapier ontwikkeld waarbij we geen boom aanraken en stoffen als water, chemicaliën en bleek vermijden in het productieproces”. 

Een papiervrije wereld

Een papiervrije wereld creëren door ontbossing tegen te gaan: dat is het doel van MOYU. Ze maken dan ook geen notitieboekjes van normaal papier, maar van steenpapier: “Elk MOYU product - voornamelijk notitieboekjes - kan maar liefst 500 keer herschreven worden doordat we een speciale Frixion pen bijleveren én het steenpapier waterafstotend is waardoor je het makkelijk kan uitwissen met een nat doekje.” En dat is niet alles wat Paul en zijn team voor de natuur doen, want voor ieder aangeschaft product planten ze een boom in samenwerking met een lokale community in Kenia.

“Pro-tip: met een leuke compagnon is dit vele malen makkelijker.”

Het begin 

Omdat Paul dagelijks werd geconfronteerd met papierverspilling op zijn vorige werk was hij goed bekend met het probleem. Van probleem ging het uiteindelijk naar een businessplan. “Los van dat ik dit probleem ook echt wilde oplossen en ik helemaal achter de oplossing zelf sta, ga je vanuit een business perspectief de boxjes af (mensen/markt/potentie etc) en starten met verkopen. Het moment dat ik merkte alle boxjes te kunnen afvinken en potentiële klanten niet alleen enthousiast waren, maar ook daadwerkelijk bereid waren om hun portemonnee open te trekken, ging ik all-in. ”Veel voorbereidingen op zijn start als ondernemer heeft Paul niet getrokken: “Door te doen, leer je vanzelf. Zorg dat mensen niet alleen enthousiast zijn, maar ook daadwerkelijk willen betalen voor jouw oplossing. Wel geloof ik zelf heel erg in discipline. Discipline houd je altijd op de been, ook als de motivatie wat minder is. Je weet bij voorhand al dat je honderden ups en downs gaat krijgen in de eerste jaren. Daar moet je simpelweg gewoon doorheen.”

Leuk en hectisch

“9 jaar terug begon het eigenlijk al met een brainstorm in het Vondelpark met vrienden. Ik besloot om de kennis van mijn studie Bewegingswetenschappen om te zetten in de praktijk (bootcamp/personal training). Zonder verwachtingen merkte ik dat ik niet alleen het sporten en begeleiden leuk vond, maar ook alles eromheen: je eigen verantwoordelijkheid pakken om je eigen geld te verdienen met mensen waar jij omringd mee wilt zijn.” Paul is nooit meer gestopt met ondernemen en vindt het nog steeds ontzettend leuk: “en tegelijkertijd soms mega hectisch. Je zit dagelijks in een gigantische leercurve en wordt geconfronteerd met honderden prikkels per dag. Tot aan 4 jaar geleden deed ik heel veel dingen tegelijkertijd, maar sinds MOYU heb ik me echt meer leren focussen, mede omdat dit noodzakelijk was en het zo goed gaat.”

“De kunst is om je eigen kracht telkens te herontdekken en te blijven inzetten."

De toekomst 

Paul is nog lang niet van plan om te gaan stoppen met MOYU: “Ik ben me gaan realiseren dat de reis hetgeen is waar je je op wilt focussen en niet het eindresultaat. Momenteel werk ik met een onwijs leuk team aan een STEENgoed product en hebben we een grotere missie om van steenpapier de wereldwijde norm te maken.” Toch kan het ook zomaar gebeuren dat hij ooit weer een andere weg in slaat: “Ik sluit niet uit om op een gegeven moment meer tijd te steken in het overdragen van kennis en geld in jonge ondernemers. Of zelf weer helemaal een nieuwe start-up vanaf 0 te gaan bouwen. Wie weet…”

De gouden tip 

‘Kill your darlings. Als het niet werkt, werkt het niet. Trek niet te lang aan een dood paard. Er zijn miljoenen kansen in de wereld, dus move on.’ Dit advies zal Paul nooit vergeten. En na wat jaren ondernemen heeft hij zelf ook nog een gouden tip voor alle ondernemers die net beginnen of dromen van het ondernemerschap: “Ik blijf hierin cliché, maar geef toch altijd de slogan van NIKE mee: Just Do It. Het overgrote deel wil, het grootste deel probeert, en het kleinste deel houdt vol. Dus: begin en houd vol. Zoek de juiste mensen om je heen, creëer een stabiele, maar inspirerende omgeving en stel je prioriteiten. Houd een goede vriend of je partner accountable. Mocht ik je hierbij kunnen helpen of wil je überhaupt een keer sparren, mail me gerust op ppsintnicolaas@hotmail.com.”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24