Ondernemersverhaal

Theo Fransen van Nanoc Inspecties

“Je gaat fouten maken. Leer daarvan, los deze op en ga door met je eigen visie, ook al pas je deze steeds weer aan.”

Vanaf 1 januari 2024 is de nieuwe Wet Kwaliteitsborging Bouw ingaan. Voor Theo was het daarom het perfecte moment om Nanoc Inspecties op te richten. “Het klinkt saai, maar in essentie controleren we of aannemers de kwaliteit van hun bouwwerken waarborgen en bouwen volgens wat er in de offerte en de opdrachtbevestiging is vastgelegd.”

Een nieuwe wet

De ondernemer en zijn collega's treden op als kwaliteitsborgers in de bouw, waarmee ze uitvoering geven aan de Wet Kwaliteitsborging Bouw. Deze nieuwe wet, die op 1 januari 2024 in werking is getreden, waarborgt de kwaliteit van bouwontwerpen en -uitvoering. “Voorheen was deze verantwoordelijkheid belegd bij de gemeente, maar vanwege een gebrek aan personeel en tijd, en gezien de grote bouwopgave in ons land, zijn deze taken overgedragen aan de markt.” Ondanks deze nieuwe wet, zijn wij al bekend met het werk: “We zijn al jaren toezichthouders bouw en vastgoed en hebben onze sporen de laatste jaren wel verdiend. Vaak werden we ingehuurd bij gemeenten, omgevingsdiensten of waterschappen om ondersteunend te zijn en het overschot aan werk weg te werken. Het is dus een logische keuze om deze rol op ons te nemen en samen als Nanoc-Inspecties.nl verder te gaan met dat wat we eigenlijk al jaren doen.” Inmiddels heeft de ondernemer Raad Academy bv opgericht via Firm24, waarmee hij zijn kennis als trainingen aanbiedt aan gemeenten en bouwondernemingen om daarmee samen de beste bouwprojecten te realiseren. 

“De durf was altijd aanwezig. Het was wachten op het juiste moment.”

Kantoorinrichting en koffie

“Omdat je als Kwaliteitsborgers gecertificeerd dient te zijn volgens de BRL5019 was dit wel veel werk. Hier zitten maanden werk in en inmiddels zijn we dan ook zo ver dat we tot een select groepje specialisten behoren.” Na dit certificaat, was de stap om te beginnen met Nanoc Inspecties niet meer zo groot, want de ondernemers kennen de wetgeving en regelgeving als geen ander. Na wat marktonderzoek kon het investeren dan ook beginnen: “Vanuit zijn privégelden heeft Theo geïnvesteerd in alles dat moest gebeuren. Kantoorinrichting, software, computers, certificering, gereedschap, verschillende meetapparatuur en een goed koffiezetapparaat, want zonder koffie kunnen we natuurlijk niet!”

“Ondernemen is leuk, ik heb er geen andere woorden voor.”

Het ondernemen

Ondernemen gaat niet altijd over rozen, dat weet Theo ook: “Ik heb eerder bedrijven gehad en ja, het is ook al eens fout gegaan. Verkeerde keuzes, de verkeerde zakenpartner, tegenvallende marktontwikkelingen of niet betalende klanten. Ook van een faillissement leer je en word je sterker, al wens ik het niemand toe want het kost een hoop energie en slapeloze nachten.” Maar Theo heeft nooit opgegeven en vind het ondernemen vooral hartstikke leuk!

De toekomst

“Ik ben rond de 60 jaar jong en heb dus kleinkinderen, kinderen en lieve vrouwen, die me steunen door dik en dun. De combinatie tussen privé en zakelijk is goed te doen omdat ik thuis geen kinderen meer heb, wat ons meer tijd voor onszelf geeft. Ik werk nu net zo hard als wanneer ik werd ingehuurd bij opdrachtgevers.” Er is dus genoeg tijd voor ontspanning. Ook blikt hij al rustig naar de toekomst en heeft hij een duidelijk plan: “Ik moet rekening houden met mijn leeftijd. Het werk als Kwaliteitsborger kan je erg lang volhouden als dat is wat je zou willen. De visie is echter om in 2024 twee mensen aan te nemen en samen met hen de kar te trekken. Op termijn schaal ik af naar drie dagen in de week en kan er een extra medewerker worden aangetrokken, mogelijk twee. Nog verder in de tijd zijn we alleen nog de aandeelhouders en werkt hij nog één dag in de week mee.”

“We nemen onze tijd om te ontspannen en hebben erg veel plezier samen.”

De gouden tip

“DOORGAAN!” Dat is het beste advies dat de ondernemer ooit heeft gekregen. En doorgaan heeft hij gedaan. Daarom kan hij nu zelf ook een gouden tip meegeven: “Je gaat fouten maken. Leer daarvan, los deze op en ga door met je eigen visie, ook al pas je deze steeds weer aan. Het is jouw visie. Maak een ondernemersplan en lees deze elke drie maanden nog eens door om te kijken of je op de juiste weg bent. Blijf tijd maken voor je privéleven want zonder steun van thuis gaat het je niet lukken.”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24