Het wordt een spannende tijd voor Evert Jan Daling, eigenaar van NL-soja. Met zijn onderneming teelt hij sojabonen voor de Nederlandse consument. In oktober 2022 staat de eerste oogst voor de consument op de planning: “De rassenkeuze moet uitwijzen of we straks een goed kwalitatief product hebben, dat in de markt direct aan de consument verkocht kan worden.”
Het bedrijf
Het aftellen is begonnen voor Evert Jan, want deze maand staat de eerste oogst van de sojabonen op de planning. Meerdere kernwoorden vertellen het verhaal van NL-soja: eerlijk, ambachtelijk en duurzaam zijn er drie van. Met de teelt van sojabonen in Nederland, onderscheidt NL-soja zich van anderen. “Uiteindelijk produceren we een bulk product en een halffabrikaat. Het feit dat we biologisch gedroogde sojabonen aanbieden die in Nederland geteeld zijn, onderscheidt ons al voor 99,99 procent van anderen.”
Terug naar eind jaren 90
Het idee om sojabonen te gaan telen speelde al langer bij Evert Jan: “Dit gaat terug naar eind jaren negentig. Ik was toen actief betrokken bij landbouwproducten in Oost-Europa en de Russische federatie. Daar kwam ik in aanraking met de teelt van sojabonen. In die tijd heb ik ook een bedrijf opgericht voor de verkoop van het zaad van sojabonen. Dit project mislukte, maar ik heb altijd de gedachte gehouden om ooit in Nederland met specifieke rassen aan de gang te gaan.” Dat zijn onderneming nu niet mislukt ligt misschien wel aan de voorbereiding van Evert Jan: “Veel lezen, plannen, berekeningen maken en dat weer opnieuw. Toen deze kans ontstond in het contact met de veredelaar van sojabonen was de voorbereiding slechts enkele weken, ook omdat het idee al twintig jaar in mijn gedachten zat.”
“Uiteindelijk moet jij de onderneming beheren, de onderneming moet niet jou beheren.”
Ondernemer in hart en nieren
Evert Jan is altijd al ondernemend geweest en heeft naast NL-soja ook een eigen advies en makelaarsbureau. En niet alleen hij is ondernemer in hart en nieren. “Mijn vrouw Marijke heeft een vintage winkel in Emmeloord en mijn zoon, een van de vennoten van NL-soja, teelt zelf al tulpen sinds zijn 18e. Ondernemen moet passen binnen het sociale leven dat je hebt met je gezin en je omgeving, waarbij er natuurlijk altijd momenten kunnen zijn dat ondernemen even meer tijd vraagt. Uiteindelijk moet jij de onderneming beheren, de onderneming moet niet jou beheren.”
"Belangrijk voor ons zijn betrouwbaarheid, transparantie en eerlijkheid"
De toekomst
“Echte klanten gaan wij pas krijgen vanaf deze maand, op het moment dat de eerste oogst voor de consument beschikbaar is. Belangrijk voor ons zijn betrouwbaarheid, transparantie en eerlijkheid. Van de zomer organiseren we een velddag, zodat de leads en geïnteresseerden op het land kunnen komen kijken en bovenal ons persoonlijk kunnen ontmoeten.” Ook kijkt Evert Jan al naar de toekomst van NL-soja: “We moeten NL-Soja eerst uitbouwen, mogelijk met een verbreding van onze soja activiteiten. En mogelijk ga ik nog met mijn zoon verder in de biologische teelt van specifieke gewassen, met name plantaardige eiwitten.”
De gouden tip: geduld en vertrouwen
“Wees bewust op welke manier je je eigen zaken wil doen, communiceer dat en sta daarachter.” Misschien is dat wel de weg naar succes. Volgens Evert Jan is dat het beste advies dat hij ooit kreeg, maar zelf heeft hij ook nog wat belangrijke tips: “Zorg voor genoeg werkkapitaal aan de voorkant, zodat je niet te snel knel loopt. En maak een planning die aan de voorkant conservatief is; dus overschat je opbrengsten niet en onderschat je uitgaven niet.” En misschien wel de gouden tip: “Heb geduld en vertrouwen. Zelf kun je enthousiast zijn, maar je omgeving heeft meer tijd nodig.”