Ondernemersverhaal

Peter en Suzan van Phil & Flo

“Ondernemen is het mooiste dat er bestaat, je creëert alles wat er nog niet is.”

Al sinds zijn 7e droomde Peter ervan om cameraman te worden. Op zijn 18e kwam deze droom uit en begon hij als freelance cameraman en video-editor. Vanuit die droom ontstond er een nieuw idee, namelijk het ondernemen: “Vanaf daar heb ik meerdere ondernemingen opgebouwd rondom visuele communicatie en video.”

Het bedrijf

2D films worden vaker 3D films en normale brillen worden vaker virtual reality brillen. Het bedrijf Phil & Flo van Peter de Graaf en zijn vrouw Suzan de Graaf-Abbas heeft alles te maken met dit soort video’s en animaties: “Wij produceren animatiefilms en interactieve films zoals virtuele tours voor organisaties en overheden.” Video, animatie, virtual reality, virtuele tours en interactieve video’s: Peter en zijn team weten er alles van. En het begon allemaal met een droom: “Mijn onderneming is een voortzetting van mijn droom om cameraman te worden. Voor mij is er ook nooit een andere keuze geweest dan om zelf te gaan ondernemen.”

“De samenwerking moet in mijn ogen heel leuk zijn, dat waardeert de klant.”

Hoe begin je?

Ieder begin is moeilijk, maar dat moet je niet tegenhouden om te beginnen: “Gewoon starten, je moet gaan rennen, vallen, opstaan, leren, domme dingen doen, slimme dingen doen. Maar vooral doen. Maakt niet uit wat.” Peter is begonnen als freelancer. Dit hielp hem om uiteindelijk een onderneming op te richten: “In het begin als freelancer heb je zeer weinig kosten. Veel geld heb ik in duurzame investeringen gestoken. Dat heeft zeer goed gerendeerd. Met het spaargeld als freelancer en beleggingen ben ik uiteindelijk gestart met het aannemen van personeel.”

Het ondernemen

‘Het mooiste dat er bestaat’, zo noemt Peter het ondernemen. “Niets is onmogelijk en grote veranderingen komen voort uit ondernemers met een visie.” Ook wanneer het gaat over de balans tussen het ondernemen en het sociale leven heeft Phil & Flo een duidelijke visie: “Ik heb samen met mijn team zeer duidelijke richtlijnen als het gaat om vrije tijd. Sinds de geboorte van mijn zoon 8 jaar geleden heb ik twee ambities: één op zakelijk gebied, de andere op gezins gebied. Dit betekende een rigoureuze verandering, namelijk werken van 9-17u en weekenden vrij. Klanten krijgen mijn 06-nummer niet, en ik lees geen mails na werktijd. Deze werkwijze is nu ook standaard voor onze medewerkers.” Ondanks deze richtlijnen, merken de klanten hier niks van: “We leveren op tijd, halen deadlines en hebben prachtige vrije tijd.”

Van vof naar BV

Waar Phil & Flo ooit begon als een eenmanszaak, werd dit later een vof. En binnenkort zal Phil & Flo overgaan in een BV: “Een vof is belastingtechnisch zeer aantrekkelijk, maar heeft ook risico’s in zich. Vandaar dat we vanaf dit jaar definitief alles in een BV gaan schuiven.” Ook de andere onderneming van Peter en Suzan, BV Little Sheep, ging al van vof naar BV. En of er wellicht nog meer ondernemingen in de toekomst komen? Peter denkt van wel: “Vanuit de holding kan je meerdere werkmaatschappijen hebben. Mijn doel is naast de huidige ondernemingen nog een fysiek product te maken in een andere BV.”

“Gewoon doen, starten, lopen, rennen, vallen en doorgaan.”

Gouden tip

“Te groot worden is leuk voor je ego, maar alles blijft hetzelfde. Je plakt er alleen overal een 0-tje extra achter. In plaats van tonnen, speel je met miljoenen. Maar, ik verdien helemaal prima nu, dat extra nulletje is mij de stress niet waard.” Het is het beste advies dat Peter ooit kreeg. Zelf heeft Peter na zijn ervaringen ook nog wat tips voor beginnende ondernemers: “Niet te lang zitten met een bedrijfsplan, daar heb je eigenlijk vrijwel niets aan, want zonder ervaring weet je niet wat je opschrijft. Die tijd kan je beter besteden aan een netwerk met ondernemers die je ondervraagt. Wordt dus ook lid van een netwerkclub van bedrijven die je als voorbeeld ziet.”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00