Ondernemersverhaal

Ondernemersverhaal Revenuemindz

“De essentie is het leveren van waarde.”

Ondernemen betekent jezelf voortdurend ontwikkelen en groeien in wie je bent. Want ondanks eerdere ervaring als ondernemer, bleek een tweede bedrijf nog steeds leuk en weerbarstig voor Wolter van Haersma Buma. Met een unieke combinatie van diensten weet hij zonder concurrentie zijn eerdere werkervaring in te zetten om klanten te helpen met hun Revenue Management.

Het bedrijf

RevenueMindz is een adviesbureau dat andere bedrijven helpt met Revenue Management, een manier om je omzet te ontwikkelen. Wolter vroeg zich af of deze methode van omzetbeheer ook kon worden toegepast in media. “Het antwoord laat zich raden en gaf het inzicht dat binnen media-exploitatie veel gewonnen kan worden met het toepassen van Revenue Management.” Met een breed scala aan technieken bereidt RevenueMindz haar klanten voor op deze media-exploitatie. “Hiertoe richten we Revenue Management-processen in en leiden we medewerkers, teams en management op om Revenue Management te gebruiken.” Het bedrijf van Wolter is dus uniek in haar soort. “Ons onderscheidende vermogen is dat we met 32 jaar ervaring in de luchtvaart het hele pakket van Revenue Management, digitalisering/ data en verandering heel goed begrijpen. Daardoor kunnen we Revenue Management goed in andere industrieën toepassen.”

"Het heeft ons inzichten gegeven die we nu kunnen toepassen.”

De start

Voor Wolter was het begin van RevenueMindz geen vuurdoop: naast 15 jaar ervaring in de luchtvaartsector, nam hij ervaring uit een eerdere onderneming mee. “De start van RevenueMindz is het vervolg op een eerder opgezet adviesbureau, daarmee was de stap niet zo groot. De reis ontstond uit een consulting vraagstuk.” De beslissing om met een partner te ondernemen maakte het kiezen van een rechtsvorm eenvoudig; ze richtten een BV op. “Eerder hebben we in een coöperatieve vorm samengewerkt, wat ook sterke punten heeft, maar die minder relevant zijn voor deze onderneming.” Ondanks de eerdere ervaring was een goede voorbereiding belangrijk: “We hebben getest in de praktijk, uiteraard veel
gesprekken gevoerd en goed nagedacht over de structuur en het businessmodel van onze onderneming. De investering heeft met name in de tijd gezeten, het heeft ons inzichten gegeven die we nu kunnen toepassen.”

“De essentie is het leveren van waarde.”

Het ondernemerschap

Hoe Wolter het ondernemen ervaart? “Leuk, weerbarstig en verrassend. Ondernemen geeft veel vrijheid in denken en doen.” Vertaalt die vrijheid zich ook naar een goede verhouding tussen werk en privé, wat voor velen een belangrijke overweging is bij het kiezen voor het ondernemerschap? “Zeker! Tegenwoordig, door de covidperiode, lopen werk en privé steeds meer door elkaar heen.” Toch is het ondernemen niet altijd eenvoudig. “De wereld is vol in beweging en dat heeft invloed op onze klanten en daarmee op ons. Verrassend zijn de ontmoetingen met klanten en partners die soms tot nieuwe en verrassende ideeën leiden.” Voor Wolter is klantenbinding dus belangrijk. Om dit te verwezenlijken zegt hij zich met name in te zetten voor kwaliteit: “De essentie is het leveren van waarde. Dit doen we door nauw samen te werken met klanten in gecombineerde teams. Onderdeel van het proces is om een continue feedback loop te bouwen, zodat we tijdig kunnen bijsturen en die waarde daadwerkelijk leveren.”

Toekomst

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor RevenueMindz, onder meer omdat het bedrijf vooralsnog ongestoord haar gang kan gaan. “We passen bestaande werkwijzen, processen en tooling vanuit de luchtvaart toe in nieuwe industrieën. Er is geen concurrentie. De uitdaging zit in het uitleggen wat de toegevoegde waarde is, zeker ten opzichte van de huidige werkwijze.” Wolter laat zien dat hij ambitieus is, want het volgende doel gloort al aan de horizon. “Het doel voor de toekomst is om Revenue Management succesvol in
verschillende industrieën uit te rollen.” Daarbij is wel belangrijk: “You’ve got to learn to crawl before you learn to walk.”

De gouden tip

“Een is geen, dus drie tips!” antwoordt Wolter. Allereerst leren we dat een goede voorbereiding belangrijk is. Wolter heeft dat bewezen met RevenueMindz, dat in de lift zit en voor een deel gestoeld is op ervaring en goede samenwerking uit het verleden. Daar hoort ook passie voor je product of dienst bij: “Zorg voor een missie die aansluit bij jou als ondernemer.” En het derde advies blijkt eveneens een mooie levensles: “If everything is under control, you’re not going fast enough.”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24