Na jaren als consultant in loondienst te hebben gewerkt, biedt ondernemer Jeroen Roos nu consultancy op het gebied van netwerken en IT-infrastructuur met zijn bedrijf Inftech.
De aanloop
“Ik ben al jaren actief als consultant in loondienst en merkte dat ik steeds meer taken naar me toe ging trekken, zoals bijvoorbeeld salesactiviteiten. Verder was ik op zoek naar wat meer vrijheid. In loondienst heb je altijd een verantwoordelijkheid naar je werkgever.” Ondernemen was dus altijd al een droom van Jeroen, maar vroeg wel wat voorbereiding. “Ik wist al jaren dat ik ooit een keer "voor mezelf" zou gaan beginnen, maar ik was nog niet klaar om ook het salestraject zelf op te pakken. Dat is de laatste jaren veel eenvoudiger geworden, veel opdrachten worden via internet aangeboden en het is dus als consultant niet echt meer noodzakelijk om bijvoorbeeld cold-sales te doen. Ik zocht bij mijn werkgever al een aantal jaar mijn eigen opdrachten, dus ik had het gevoel er nu klaar voor te zijn.” Hoe hij zich verder heeft voorbereid? “Bijvoorbeeld administratie bijhouden was wel nieuw. Om te kijken hoe me dat afging heb ik in het jaar voordat ik echt ging beginnen een paar maanden een administratie bijgehouden alsof ik al begonnen was. Zo kwam ik allerlei zaken waar ik van te voren niet aan gedacht had tegen en had ik de tijd om uit te zoeken wat de juiste manier is, zonder dat er echte druk op zat. Bovendien kon ik redelijk inschatten hoeveel werk het zou gaan kosten.
En dan… van start!
Een laatste lastige knoop om door te hakken bleek de te kiezen rechtsvorm: “Ja, ik heb getwijfeld tussen eenmanszaak en bv. Ik heb een aantal andere ondernemers gevraagd om de redenen voor hun keuze en op basis van hun ervaringen en redenen en natuurlijk mijn eigen gevoel gekozen voor een holding-bv/werk-bv-structuur. Vooral omdat ik de ‘harde’ scheiding tussen zakelijk en privé prettig vind.” De start bleek soepeler dan van tevoren gedacht: “Wat me vooral opviel is dat dingen waarvan ik verwacht had dat het heel makkelijk zou gaan veel tijd kosten (bank regelen, verzekeringen afsluiten, boekhouder vinden) en dat dingen die ik verwacht had dat ze veel tijd zouden kosten juist heel makkelijk gingen (bv's oprichten, leaseauto bestellen).”
“Voorlopig een paar jaar consultancy doen, een buffer opbouwen en vooral zorgen dat ik lol in mijn werk houd.”
Door kwaliteit de concurrentie voorblijven
Concurrentie lijkt voor de doorgewinterde Jeroen geen probleem: “Er is veel vraag naar de kennis die ik heb. IT is heel belangrijk voor bedrijven en zonder goede IT-infrastructuur en netwerk kunnen bedrijven niet goed functioneren. Verder heb ik mij verdiept in nieuwe ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld het automatiseren van netwerk-wijzigingen en de combinatie met cloud- en applicatieplatformen zoals Kubernetes. Ik merk dat de combinatie van de verschillende kennisgebieden iets is wat lang niet iedere netwerkspecialist in huis heeft.” En dat merken klanten ook op. Kwaliteit leveren blijkt de sleutel tot klantenbinding: “Als consultant in loondienst ben ik bij vrijwel alle klanten waar ik een project gedaan heb, later voor een ander project teruggevraagd. Dat kan alleen als de klant tevreden over je is.” Voor het uitbouwen van zijn bedrijf legt Jeroen de komende tijd het fundament. “Voorlopig een paar jaar consultancy doen, een buffer opbouwen en vooral zorgen dat ik lol in mijn werk houd. Wellicht wil ik in de toekomst ook iets met productontwikkeling gaan doen. Een handige tool bouwen of een kant en klaar systeem om een veel voorkomend probleem op te lossen, op het moment heb ik geen idee, maar wellicht kom ik iets tegen waarvan ik denk: als ik daar tijd in investeer, kan ik een mooi product in de markt zetten.”
"Het bevalt uitstekend!"
Jeroen beleeft veel plezier aan het ondernemerschap. Het combineren met zijn sociale leven vroeg wel wat maatwerk: “Een van de doelen die ik voor mezelf gesteld heb is minder werken,
daarbij heb ik wel rekening gehouden dat het eerste jaar nog niet echt gaat lukken. Met name in de laatste maanden voordat ik uit dienst ging bij mijn werkgever was dat lastig, ik werkte 40 uur en daarnaast werkte ik aan de voorbereiding van mijn eigen start. Mijn eerste fulltime opdracht is het aansturen van een wereldwijd team en door alle verschillende tijdzones maakt dat het soms wel lastig om me netjes aan de 40 uur per week te houden, maar inmiddels heb ik daar ook een modus in gevonden.”