Ondernemersverhaal

Melanie Maria Fokkens van SanoDento

“SanoDento is het eerste merk dat vanaf het begin eigen producten gebruikt om zowel de markt te betreden als maatschappelijke betrokkenheid te tonen.”

Tanden poetsen duurzaam en toegankelijk maken voor iedereen; dat is de missie van SanoDento. Momenteel ligt de focus op het maken en vermarkten van 100% plastic-vrije en duurzame gebitsreiniging producten, zoals tandpasta, mondwater en tandpasta tabs. Maar, dat is niet alles: “In samenwerking met tandartsen reizen wij met onze eigen producten vanaf maart 2024 tevens structureel drie keer per jaar naar ontwikkelingslanden om producten uit eigen collectie uit te delen, tandenpoetsinstructies te geven en voor schoon drinkwater te zorgen, waar 80% van de bevolking last heeft van tandbederf en jaarlijks 430.000 kinderen overlijden als gevolg van ziekte door slechte persoonlijke verzorging,” vertelt Melanie Maria Fokkens.

Innovatie en duurzaamheid 

“SanoDento maakt tanden poetsen leuk en toegankelijk voor iedereen. Eind vorig jaar begon dat met de ontwikkeling van de innovatieve gebitsreiniger waar wij volledig het alleenrecht en intellectueel eigendom op hebben verkregen. Achter de schermen zijn wij druk bezig met de verdere ontwikkeling van dit innovatieve product. Een veelbelovende lancering daarvan volgt.” De focus ligt daarnaast op het maken van duurzame gebitsreiniging producten en het toegankelijk maken van goede gebitsverzorging over de gehele wereld. Met SanoDento wil Melanie impact maken. 

 “Als je onderneemt vanuit jezelf en je eigen identiteit en karakter durft te laten zien, dan ben je altijd onderscheidend.”

Samen impact maken

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen zit verweven in de bedrijfs-dna van SanoDento. Om echt het verschil te maken in duurzaam ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen zichtbaar te maken, is het keurmerk CSR Certifications Nederland in het leven geroepen. ‘’Hiermee bieden wij bedrijven en organisaties de mogelijkheid om hun bijdrage aan mvo aantoonbaar te maken, op de kaart te zetten en het podium te pakken. Het keurmerk versterkt het businessmodel van iedere deelnemende partij en zorgt voor extra naamsbekendheid en respect. Het keurmerk is objectief en onafhankelijk en de onderscheiding bestaat naast het keurmerk ook uit een certificaat en een award. Tijdens de uitreiking, dat plaatsvindt tijdens een evenement, is er voor de toekomstig keurmerkhouder een fysiek podium en 25% van de jaarlijkse bijdrage gaat naar actieve maatschappelijke hulp. Van de effecten en impact van deze hulp maken wij videoverslagen op maat voor het betreffende bedrijf, waarin wij laten zien wat de impact van hun bijdrage is. De videoverslagen worden aan het bedrijf opgeleverd met eigen huisstijl en logo in alle denkbare formaten, zodat deze effectief te delen zijn met klanten en netwerk op social media, waarmee het bedrijf de impact op een betere planeet aan klanten en netwerk kan laten zien. Win-win, want met deze positieve stempel en naamsbekendheid stijgt tevens de omzet van dat bedrijf. “Dit maakt de impact compleet. Maatschappelijk verantwoord ondernemen was nog nooit eerder zo zichtbaar’’.

Het begin

Ondernemen zit in het DNA van Melanie: “Deels vanuit overlevingsinstinct, en ik heb de vindingrijkheid geërfd van mijn opa. Als ik beperkt ga denken en doen, dan word ik ongelukkig. Dat is niets voor mij. Er zijn te veel doelen om te vervullen. Waarschijnlijk ga ik dat niet allemaal redden en kom ik tijd te kort als ik er volledig voor ga. Minder doen is dus al helemaal geen optie.” Toen Melanie een gat in de markt en behoeften vanuit de maatschappij opmerkte, was het idee voor SanoDento en daarmee ook CSR Certifications Nederland geboren. Ter voorbereiding ging ze met veel partijen en mensen in gesprek om te leren: “Niet om je daarin te laten beïnvloeden - want wat je niet kunt gebruiken gaat het ene oor in en het andere oor uit - maar van iedereen kun je iets leren dat je al dan niet toepast in een gedeelte van je bedrijf. Dat je vervolgens de keuze hebt om te beslissen waar je wel en waar je niet iets mee doet, geeft je vrijheid als ondernemer.”

Het ondernemen

“Ondernemen gaat heel natuurlijk. Ik vind het leuk om verder te ontwikkelen, te leren en te groeien. En om nieuwe mensen te leren kennen, samen te werken en samen verder te groeien.” Melanie is zelfs zo enthousiast dat ze er het liefste de hele dag over praat: “Privé krijg ik vaak te horen dat ik te veel praat over de zaak. Dat klopt denk ik ook wel, maar ik denk ook dat dat een goed teken is. Dat is namelijk wat passie met je doet. Al hoop ik natuurlijk niet dat ik te weinig liefde geef aan de mensen van wie ik hou.”

“Als je iets niet doet terwijl je dat diep van binnen wel wilt, krijg je spijt. En spijt is het ergste wat er is.”

De gouden tip

Het beste advies kreeg Melanie ooit van haar opa: “Dat je nooit je route en levensweg door anderen mag laten bepalen. Ik ben door mijn opa dus eigenlijk gestimuleerd om eigenwijs te worden. En dat is gelukt. Hij is er niet meer, maar ook niet minder. Ik neem hem mee in alles wat ik doe. Het grootste compliment dat ik kan krijgen, is dat mensen zeggen dat ik op hem lijk. Dan ben ik diep van binnen zo gelukkig dat ik verder niets meer nodig heb.” Aan beginnende ondernemers wil ze het volgende meegeven: “Durf! Zie je ergens potentie, voel je er iets bij, gaat er een vlammetje in je branden? Ga! Kies voor wat jou écht gelukkig maakt, en durf hiervoor bij de kern van jezelf te komen. Dat is in het begin confronterend, maar er voor weglopen is op de lange termijn nog veel confronterender.”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00