Ondernemersverhaal

Cas en Luc van Weco

“Om iedere dag met zoiets gaafs bezig te zijn met zo'n grote potentiële impact, zie ik echt als een geluk.”

Wat begon als een onderwerp voor een profielwerkstuk, is inmiddels uitgegroeid tot een onderneming. Met hun bedrijf Weco ontwikkelen Cas en Luc namelijk een Wave energy Converter om zo duurzame energie op te kunnen wekken uit golven op zee. “Toen Luc 17 jaar oud was heeft hij voor zijn profielwerkstuk een eerste golfenergie converter gemaakt,” vertelt Cas. Toen Luc er later weer mee in aanraking kwam tijdens zijn master begon het idee voor een startup. “Sinds het moment dat Luc mij vertelde over golfenergie ben ik geobsedeerd geraakt. Ik heb zoveel uren doorgebracht in en op het water en nooit gedacht over het gebruiken van de zee als bron van energie,” aldus Cas.

Van idee naar startup

“Toen Luc 17 jaar oud was heeft hij voor zijn profielwerkstuk een eerste golfenergie converter gemaakt. Tijdens zijn masterthesis voor de dubbele master mechanical engineering en systems and control engineering kwam hij weer in aanraking met het onderwerp golfenergie. Hij keek wat er in die tussentijd aan ontwikkelingen waren gebeurd en uit zijn onderzoek ontdekte hij dat er twee keer zoveel energie gehaald kan worden uit de horizontale golfbeweging vergeleken met de verticale golfbeweging. Dit heeft geleid tot het ontwikkelen van een concept om deze energie er efficiënt uit te halen.” Luc wilde van zijn idee een startup maken en in zijn zoektocht naar een compagnon ontmoette hij Cas. “We hebben samen besloten om hier werk van te maken en ervoor te zorgen dat deze bron van energie in de toekomst benut kan worden.”

"Als voorbereiding hebben we veel gesprekken gevoerd met andere ondernemers en ervaringsdeskundigen.”

Een sprong in het diepe 

Cas wilde altijd al graag iets zelf ontwikkelen en ervoor zorgen dat technologie waarde toevoegt aan het leven van mensen. “Ik ben gefascineerd door nieuwe technologieën en innovaties. Om iedere dag met zoiets gaafs bezig te zijn met zo'n grote potentiële impact, zie ik dan ook echt als een geluk. Ik heb een tijd getwijfeld of ik niet eerst bij een corporate ervaring op zou willen doen. Uiteindelijk ben ik in het diepe gesprongen en heb nog geen moment spijt gehad van deze beslissing.”

‘Geen dag is hetzelfde’

“Het is ontzettend leuk omdat geen dag hetzelfde is. Zeker omdat onze startup hard groeit, veranderen de werkzaamheden, sfeer en verantwoordelijkheden iedere maand. Ik leer heel veel van de mensen om me heen, en sommige dingen moet ik zelf uitvogelen,” vertelt Cas. Gelukkig is het nog altijd goed te combineren met een sociaal leven. “In het weekend probeer ik vaak met vrienden leuke dingen te doen. Het gaat dan vaak over Weco, maar die interesse vanuit mijn vrienden vind ik alleen maar leuk. Een goede vriend is sinds kort ook collega geworden, wat het combineren nog makkelijker maakt.”

“Door een frisse blik en innovatieve oplossing proberen we onszelf te onderscheiden.”

De toekomst 

“We zijn op dit moment bezig met de laatste voorbereiding voor onze offshore demonstratie. We gaan ons systeem 18 maanden lang testen voor de kust van Scheveningen. In de toekomst zijn er nog andere transities waar ik een bijdrage aan zou willen leveren zoals de protein transitie en het verzorgen van drinkwater voor iedereen. Maar first things first!”

De gouden tip

“Zolang je leert, kan je niet falen.” Dat is het beste advies dat Cas en Luc ooit hebben gekregen. En zo zien ze dat ook wanneer ze kijken naar hun eigen bedrijf: “Dat is zeker van toepassing op het ontwikkelen van een nieuw apparaat. Elk prototype geeft nieuwe inzichten, dit betekent niet dat het prototype slecht of fout is. Deze stappen zijn zeer waardevol in de ontwikkeling.” Voor beginnende ondernemers hebben ze zelf ook nog een gouden tip: “Wees niet bang om nieuwe dingen uit te proberen. Als je echt iets nieuws aan het ontwikkelen bent, is de enige manier om ergens achter te komen om het uit te proberen.”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24