Ondernemersverhaal

Sander Berkenbosch van SCB Businesscare

“Het beste advies dat ik gekregen heb is: Bepaal je eigen toekomst, voordat een ander het voor je doet.”

Na twintig jaar ervaring op het gebied van businesscontrol in ziekenhuizen en andere zorginstellingen, dacht Sander: “nu is het moment om eindelijk te doen wat ik zo lang had uitgesteld. En ik heb er daarna geen moment spijt van gehad.” Sander heeft het bedrijf SCB Businesscare opgericht met de missie om te zorgen voor betaalbare en flexibele grip op financiën en bedrijfsvoering voor kleine en middelgrote bedrijven in de gezondheidszorg.

Businesscontrol op maat

Het doel van SCB Businesscare is het ondersteunen van kleinere zorginstellingen met cijfers en advies om zo hun inzicht te vergroten, hun processen te optimaliseren en hun resultaten te verbeteren. “Vaak is de directeur zelf ook een zorgprofessional die weinig tot geen bedrijfskundige of economische achtergrond heeft.” Binnen zorgbedrijven moet veel geregeld worden met diverse systemen, processen, verplichte verantwoording aan derden, registratie en declaratieregels, personele zaken en ga zo maar door. “Kleinere zorgbedrijven hebben hierbij vrijwel dezelfde uitdagingen als grote zorginstellingen, maar dan op kleinere schaal met minder middelen en dus ook veel minder ondersteuning.”  Met dit inzicht was SCB Businesscare geboren. "De behoefte aan een businesspartner die integraal meedenkt en ondersteunt is dan een welkome aanvulling. Maar dan wel met een efficiënt en betaalbaar concept. Zo ontstaat businesscontrol op maat.”

“Ik vind het ondernemen in de zorg erg leuk om te doen, de vrijheid en onafhankelijkheid in combinatie met maatschappelijke relevantie spreken me erg aan.”

Ondernemen tot nu toe

Sander is gestart als zelfstandig businesscontroller in de zorg en nu bezig met het verder inrichten en uitwerken van het concept voor SCB Businesscare. “Ik ben begonnen met een eenmanszaak. Nu heb ik een holding en daaronder twee besloten vennootschappen. Vanuit de ene doe ik nog interim- en adviesopdrachten, met de andere werk ik het businesscontrol concept voor kleinere zorgbedrijven steeds verder uit met samenwerkingspartners op gebied van data, dashboards, website en marketing.” Dit was voor Sander zonder twijfel de beste keuze, gezien de mogelijkheden voor de toekomst en om zakelijk en privé beter te scheiden. De klantenbinding gaat nu nog via huidige klanten en mond-tot-mondreclame, maar over een paar maanden, wanneer het SCB Businesscare goed staat, komt er ook een marketingactie. “De basis is natuurlijk dat je goede kwaliteit en service moet bieden. Als dat goed zit en ook nog betaalbaar is, dan heb je tevreden klanten die dat ook graag doorvertellen.”

“Het is soms moeilijk om nee te zeggen tegen interim-opdrachten bij grote zorginstellingen. Maar dat is wel nodig om aan mijn nieuwe bedrijf te werken in plaats van het bedrijf zelf te zijn.”

Toekomst

Het doel van Sander voor de toekomst is om uiteindelijk een set aan elkaar gerelateerde bedrijven op te bouwen. Allereerst met het concept van SCB Businesscare om kleinere zorginstellingen te helpen bij hun financiën en bedrijfsvoering. Daarnaast mogelijk het verder uitbouwen van de consultancy- en interim diensten alsook het opleiden en coachen van andere controllers of ondernemers in de zorg. Het participeren in nieuwe start-ups in de zorg lijkt Sander ook erg leuk. “Zo zijn er veel innovaties en bedrijven met goede ideeën om de zorg beter en efficiënter te maken. Vanuit mijn ervaring zou ik die mogelijk goed kunnen helpen en ondersteunen.” De focus op de zorg blijft in ieder geval wel. “Die keuze heb ik al gemaakt. Maar binnen de zorg zijn nog zo veel verschillende mogelijkheden. Daar is echt nog genoeg te doen.”

“Er zitten nog zoveel ideeën in mijn hoofd die nog uitgewerkt moeten worden. Daar heb ik nu de komende maanden eindelijk tijd voor.”

Gouden tip

Sander geeft graag zijn belangrijkste tip mee aan andere startende ondernemers: “Maak een plan, bespreek dat met verschillende personen in je omgeving en start daarna zo snel mogelijk met de uitvoering. Het hoeft niet meteen perfect te zijn. Start met een basis en pas dat telkens verder aan naar aanleiding van feedback van klanten of andere interne en externe ontwikkelingen.” Ondernemen gaat vaak toch net anders dan gepland of gehoopt. “Niemand heeft alle wijsheid in pacht. Leren door te doen blijft toch de meest effectieve methode om te groeien.”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00