Ondernemersverhaal

Wout Spackler van Smeerkees Zonnebrandcrème

“Heb je een idee? Ga ervoor en zet de stap!”

Ontmoet Wout en Philip, de oprichters van Smeerkees Zonnebrandcrème. Hun idee? Zonnebrandcrème overal beschikbaar maken, op plekken waar mensen het vaak vergeten. Dit vrolijke verhaal neemt je mee op Wout en Philip hun avontuur, van slimme zonnebrandpalen bij sportclubs tot acties in attractieparken. Hun doel is simpel: mensen helpen zich te beschermen tegen de zon, terwijl ze ook nog eens glimlachen. Benieuwd hoe zij dit allemaal doen?

Smeerkees Zonnebrandcrème

Wout is founder van Smeerkees Zonnebrandcrème, een bedrijf dat zich inzet om zonnebrandcrème toegankelijk te maken op plaatsen waar het vaak wordt vergeten, zoals een hockeyclub, attractiepark of een openbare locatie. Dit doet Smeerkees door, samen met zijn partners, mobiele, slimme zonnebrandpalen te plaatsen waarmee ze gratis zonnebrandcrème aanbieden.

Hoe kwam Wout op het idee van Smeerkees? Hij vertelt hierover: “Huidkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker, een verontrustende volksziekte. Eén op de vijf mensen krijgt er ooit mee te maken.” Wout zag dat mensen, om huidkanker te voorkomen, zich meestal goed insmeren als ze een dagje naar het strand gaan, maar dat 87% zich niet goed insmeert als ze op een terrasje zitten, naar een festival gaan of buiten sporten. Hier wil hij, met Smeerkees zonnebrandcrème, verandering in brengen. Smeerkees helpt bij het creëren van een zonveilige leefomgeving, door zonnebrandcrème op een innovatieve wijze en op zoveel mogelijk plaatsen toegankelijk te maken en door mensen op een verrassende manier te herinneren aan de gevaren van onbeschermd zonnen.

Een goed product met uitstekende service 

Wout vertelt dat er niet veel concurrentie in de branche is, maar dat ze wel in een enorme nichemarkt zitten. Hoe Smeerkees zich onderscheidt?! “Door een goed product te combineren met uitstekende service. Alleen op deze manier kun je je klanten echt blij maken!” In Wout zijn ogen is klantenbinding een combinatie van het creëren van een unieke beleving voor de eindgebruiker, wat Smeerkees probeert te bereiken door op een speelse manier zonnebrandcrème gratis toegankelijk te maken en een glimlach op het gezicht te toveren. Daarbij staat juiste samenwerking, communicatie en service richting partners en gebruikers hoog in het vaandel.

“Door een goed product te combineren met uitstekende service. Alleen op deze manier kun je je klanten echt blij maken!”

Ondernemen geeft vrijheid

De stap om te ondernemen was voor Wout niet heel groot. Ondernemen was namelijk iets dat hij altijd al had willen doen. Toen hij jong was zei hij altijd al dat hij later iets voor zichzelf wilde beginnen. “Het idee dat je zelf de beslissingen kunt nemen, de koers kunt bepalen en de algehele vrijheid die het met zich meebrengt, vind ik enorm prettig”, vertelt hij. 

Het ondernemen bevalt hem tot nu toe heel goed. Smeerkees zonnebrandcrème heeft inmiddels al kunnen samenwerken met mooie partners, met interessante mensen gesproken en 200.000 zonnebrandshots uitgedeeld in Nederland. “Op die manier hebben we ook daadwerkelijk sociaal maatschappelijke impact kunnen maken”. 

Learning by doing 

Wout vertelt dat hij zich niet per se heeft voorbereid op de start als ondernemer. “Ik denk dat het goed is om gedurende de rit veel te leren en die lessen vervolgens mee te nemen in je tijd als ondernemer.” Smeerkees is gestart met een eigen spaarpotje, waarmee het eerste prototype kon worden gemaakt. Uiteindelijk is er veel tijd en geld geïnvesteerd in het verbeteren van het uiteindelijke product. Volgens Wout is verbeteren juist enorm belangrijk. “Over de jaren heen moet je de feedback (zowel positief als negatief) van je klanten meenemen om het gebruiksgemak, de functionaliteiten en de uitstraling te verbeteren en optimaliseren. Alleen op deze manier kun je als vooruitstrevend bedrijf concurrerend blijven.” Er was geen twijfel over de rechtsvorm; voor de fase waarin Smeerkees zich bevond, was een bv de juiste rechtsvorm. 

Goede planning en duidelijke doelen

Het ondernemen combineren met zijn sociale leven, lukt Wout wel. Soms moet hij keuzes maken, maar met een goede planning en duidelijke week-doelen gaat het hem in het algemeen goed af. “Uiteindelijk zou je elke dag tot laat kunnen werken, want het werk is nooit af.” 

“Het idee dat je zelf de beslissingen kunt nemen, de koers kunt bepalen en de algehele vrijheid die het met zich meebrengt, vind ik enorm prettig.”

De toekomst

Wat betreft de toekomst, heeft Smeerkees de ambitie om in de Benelux op het gebied van zonnepreventie een enorme impact te maken en een bijdrage te leveren waar nodig. Dit kan met nieuwe partners, nieuwe producten of nieuwe locaties.

Gouden tip

Het beste advies wat Wout ooit kreeg, is dat je niet altijd alles zelf moet willen doen. Soms is het juist goed om bepaalde taken binnen je bedrijf uit handen te geven, zodat je je kunt blijven focussen op wat echt belangrijk is. Zijn gouden tip: “Heb je een idee? Ga ervoor en zet de stap!”


Heb je ook, net als Wout, de ambitie om te gaan ondernemen? Plan dan een gratis BV-checkgesprek in en wij helpen je graag verder!

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24