Jan Peter Tulp en Yuri van Helten hebben een gedeelde passie: het helpen van organisaties met een grote uitdaging: het wegnemen van frictie in het bedrijfsproces, belangrijke onderwerpen inzichtelijk maken en uiteindelijk het behouden van werknemers. Als ervaren ondernemers in de recruitmentsector zagen ze een groeiend probleem dat veel bedrijven maar niet goed aanpakken: terwijl veel aandacht wordt besteed aan het aantrekken van nieuw talent, is er te weinig focus op het behouden van die medewerkers. STAYR, hun nieuwe product, is geboren uit die constatering en biedt bedrijven een krachtig employee experience platform om de employee journey te meten, optimaliseren en werknemers écht te betrekken. Maar wat maakt hun verhaal anders? Hier is een kijkje in hun reis.
“Closing the gap” als bron van innovatie
STAYR begon niet als een wilde droom om de HR-wereld te veranderen, maar eerder als een antwoord op eerder genoemde constatering binnen de HR branche. "We zagen dat bedrijven veeln investeerden in recruitment, maar zodra iemand eenmaal was aangenomen, werd er weinig aandacht besteed aan hoe ze zich binnen de organisatie voelden," vertelt Jan Peter. "We merkten dat er een enorme kloof was tussen het management en de nieuwe generatie werknemers, vooral in grotere organisaties. Communicatie stokte, en vaak werd er pas actie ondernomen als het al te laat was."
Yuri vult aan: “In plaats van te wachten op het jaarlijkse medewerkersonderzoek, wilden we een tool ontwikkelen die doorlopend peilt waar frictie in het proces is ontstaan. Dus hoe werknemers zich voelen en bedrijven helpt signaleren om op het juiste moment in te grijpen. Het idee is dat je realtime inzicht hebt gekoppeld aan acties, zodat je niet met ongewenst verloop te maken krijgt.”
De sprong in het diepe: ondernemen op eigen voorwaarden
Ondernemen was geen onbekend terrein voor Jan Peter en Yuri. "We hebben al eerder samengewerkt en ik had al ervaring met mijn eigen bedrijf," vertelt Jan Peter. "Ondernemen geeft een gevoel van vrijheid, maar het brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee." Jan Peter, die al meerdere bedrijven heeft opgezet, voegde daar meteen aan toe: “Er komt altijd een moment waarop je moet beslissen: blijf je comfortabel of spring je in het onbekende? Voor ons samen was de keuze duidelijk. We zagen de potentie van STAYR en wisten dat dit het juiste moment was voor onze klanten om samen te starten."
Maar het was geen kwestie van simpelweg een idee lanceren en wachten op succes. "We zijn allebei ondernemers met meerdere projecten en verplichtingen, dus tijd is een uitdaging," legt Yuri uit. “Maar we hebben met de jarengeleerd dit goed te organiseren. We hebben de drive om meetbare en succesvolle employee experiences voor onze klantente bouwen waar medewerkers gelukkiger en langer verblijven. En dat houdt ons scherp.”
“Het belangrijkste is dat je ervan leert en beter wordt”
Niet zomaar een tool: hoe STAYR echt het verschil maakt
Waar andere tools vaak blijven hangen bij statische tevredenheidsonderzoeken of algemene enquêtes, doet STAYR het anders. "We wilden verder gaan dan de standaardvragen," legt Jan Peter uit. "Onze tool richt zich op het stellen van de juiste vragen, aan de juiste mensen, op het juiste moment. En dat realtime, zodat managers direct kunnen handelen."
STAYR maakt gebruik van vibe-checks en check-in, korte, gerichte vragen die het pulse nemen van de werknemers op een manier die bij de organisatie past, afgestemd op de doelgroep. Dit geeft niet alleen inzicht in hoe medewerkers zich op dat moment voelen, maar stelt bedrijven ook in staat om snel actie te ondernemen. "Veel bedrijven hebben goede intenties, maar missen vaak de tools om op de juiste manier in contact te blijven met hun medewerkers," zegt Yuri. "Wij geven ze die tool."
De uitdagingen van ondernemen: vallen en opstaan
Ondernemen is niet zonder hobbels. "In het begin is het altijd lastig," geeft Yuri toe. "Je moet blijven investeren in zowel tijd als geld, terwijl de resultaten nog op zich laten wachten. We hebben zelf geïnvesteerd in STAYR, en dat betekent dat we altijd kritisch moeten blijven op onze uitgaven en strategieën." Maar de ondernemersmentaliteit van Jan Peter en Yuri hielp hen om niet bij de eerste tegenslag op te geven. "Fouten maken hoort erbij. Het belangrijkste is dat je ervan leert en beter wordt," zegt Jan Peter.
Concurrentie? STAYR speelt op een ander niveau
De retentiemarkt is zeker geen onbekend terrein voor bedrijven, maar wat STAYR onderscheidt is hun actiegerichte focus. "Veel tools zijn er om feedback te verzamelen, maar wat gebeurt er daarna? Vaak niet veel," legt Jan Peter uit. "Onze kracht ligt in het bieden van concrete, actiegerichte oplossingen waarmee bedrijven direct aan de slag kunnen. Het gaat erom dat managers de juiste informatie krijgen en meteen iets kunnen doen met de feedback van hun medewerkers."
Yuri benadrukt ook de flexibiliteit van STAYR: "We werken met realtime data die continu inzicht geeft in hoe werknemers zich voelen. Dat geeft bedrijven een voorsprong, omdat ze niet wachten tot er problemen zijn, maar proactief kunnen handelen."
“We willen dat onze klanten zich gehoord en begrepen voelen”
Klantenbinding door oprechte betrokkenheid
STAYR heeft van het begin af aan sterk ingezet op klantenbinding door open en transparant te zijn. "We betrekken onze klanten bij de ontwikkeling van het product," zegt Yuri. "Hun feedback is essentieel voor ons om te blijven innoveren en het platform nog beter te maken."
Het draait bij STAYR niet alleen om de cijfers en de data, maar ook om de relaties die ze opbouwen. “We willen dat onze klanten zich gehoord en begrepen voelen, net zoals wij dat faciliteren voor hun werknemers,” vertelt Jan Peter. "Daarom luisteren we naar hun wensen en passen we het platform aan waar nodig. Innovatie komt niet uit een ivoren toren, maar uit de samenwerking met de mensen die het gebruiken."
Keep it simple: het beste advies
Eén van de belangrijkste lessen die Yuri en Jan Peter hebben geleerd, is om het simpel te houden. "Te vaak worden bedrijven meegesleurd in complexe processen en lange procedures," zegt Jan Peter. "Het beste advies dat we kregen was om alles zo eenvoudig mogelijk te houden. Als je product en aanpak simpel en effectief zijn, is de kans dat je faalt een stuk kleiner."