Ondernemersverhaal

Justin Samgar van Stichting De Verteller

“Uiteindelijk heeft mijn doorzettingsvermogen ervoor gezorgd dat ik de juiste weg heb gevonden.”

Het is de laatste jaren flink in opmars: spoken word. Een kunstvorm waarbij persoonlijke of maatschappelijke verhalen creatief en ritmisch worden overgebracht. Zelf is Justin al 13 jaar zelfstandig ondernemer als spoken word artiest en sinds kort ook directeur van Stichting De Verteller. “Stichting De Verteller stimuleert de kunstvorm spoken word in de omgeving van Amsterdam door middel van evenementen, workshop-trajecten en hulp bij producties.”

De kunst van het gesproken woord

Spoken word, de kunst van het gesproken woord, is een krachtige vorm van expressie. Met Stichting De Verteller hopen Justin en zijn team Amsterdam-West tot het epicentrum van spoken word in Nederland te laten groeien. De verbinding en groei van spoken word staan dan ook centraal binnen de stichting: het verbinden van artiesten, jonge talenten, verwante genres en natuurlijk publiek. “We organiseerden al evenementen en workshops, maar willen deze in de toekomst groter aanpakken. Vandaar ook de keuze voor een stichting.”

“Uiteindelijk heeft mijn doorzettingsvermogen ervoor gezorgd dat ik de juiste weg heb gevonden.”

Het begin 

Ondernemen was nooit een lang gekoesterde droom van Justin. Maar, toen hij na jarenlang als  zelfstandig ondernemer in 2017 een agency voor artiesten oprichtte, was Stichting De Verteller een logische vervolgstap: “Vroeger heb ik nooit bedacht dat ik ondernemer of directeur zou worden, maar toen ik eenmaal mijn passie had gevonden wilde ik steeds meer doen hierin. Ik denk dat mijn passie ervoor zorgt dat ik zoveel ambitie heb. Deze stichting leiden als directeur is voor mij een logische volgende stap in mijn carrière.” Als voorbereiding op deze stap heeft Justin vooral plannen gemaakt en met mensen gesproken die al ervaring hadden. En heel belangrijk: fouten maken hoort erbij. “Een investering is nooit verkeerd als je er iets van hebt geleerd. Ik heb zeker fouten gemaakt en er soms ook lang over gedaan om bepaalde elementen van het ondernemen onder de knie te krijgen.”

Een gouden tip

“In het begin durfde ik geen nee te zeggen en was daarom soms wel 70 uur per week aan het werk. Als je eenmaal merkt dat je gezondheid dit niet toelaat, dan is het makkelijker om grenzen te stellen voor jezelf. Je kan niet altijd werken en je hebt vrije tijd en sociale contacten buiten het werk nodig om weer op te laden.” Toch merkte Justin dat het naar verloop van de tijd een stuk beter ging: “Ondernemen is zo nu en dan uitdagend en vooral in het begin erg spannend. Maar als je eenmaal wat ervaring en zelfvertrouwen hebt opgedaan wordt het steeds leuker en makkelijker.” Ook heeft hij nog een gouden tip voor beginnende ondernemers: “Geef niet op en kijk goed hoe je beter kunt worden.”

“Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken.”

De toekomst 

‘Het gaat om de kunst,' vertelt Justin wanneer het gaat over de concurrentie. “Er is landelijk gezien wel wat concurrentie maar dat loopt elkaar niet in de weg. Het is een sector die niet per se op winst is gefocust. We gaan de eerste jaren vooral lekker groeien in de evenementen en workshoptrajecten die we organiseren in Amsterdam. Daarna willen we kijken hoe we kunnen samenwerken met spoken word communities in andere landen.” 

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24