Ondernemersverhaal

Robbin Stikvoort van Stichting Kindindebijstand

“Wanneer je ergens in gelooft en nooit opgeeft zal je uiteindelijk succesvol zijn.”

Als kind moet je kunnen spelen en genieten. Toch is een zorgeloze kindertijd niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat zag Robbin Stikvoort ook en ze besloten dan ook Stichting Kindindebijstand op te richten. Hiermee zamelen ze geld in om cadeautjes te kunnen kopen voor kinderen die het moeilijk hebben in de maatschappij, bijvoorbeeld omdat ze in een arm gezin opgroeien.

De Stichting

“Door de huidige situatie en dan met name de crisissen waar wij de afgelopen jaren mee te maken hebben gehad en nog hebben, zagen wij dat dit een zeer sterk negatief effect heeft op met name jonge kinderen,” vertelt Robbin. Ze vonden dan ook dat daar iets aan gedaan moest worden. Zo ontstond het idee om Stichting Kindindebijstand op te richten. “De belangrijkste activiteiten zijn het inzamelen van gelden. Hiermee worden cadeautjes gekocht om kinderen die in arme gezinnen leven en kinderen die ernstig ziek zijn een hart onder de riem te steken. Zeker in deze enorm onzekere tijden zien wij de toename van dit soort gevallen explosief stijgen.”

Vallen en opstaan

Ondernemen is niet nieuw voor Robbin, want met zijn andere ondernemingen Comtesse en Flamepoints heeft hij ondertussen al ruimschoots ervaring. Maar, dit is niet altijd vanaf het begin soepel gegaan en het ondernemen kent dan ook vallen en opstaan: “Het begin is altijd moeilijk. Je moet je ervan bewust zijn dat je een lange adem moet hebben en links of rechtsom zul je flinke tegenslagen krijgen, maar die zul je overwinnen wanneer je standvastig en gedreven bent. Ik ben zelf 2 keer helemaal tot op de bodem geweest. In 2015 had ik schulden en geen huis meer. Ik heb toen voor mijzelf een 5 jaren plan gemaakt van wat ik tegen die tijd bereikt wilde hebben. Uiteindelijk is dat gelukt. Van een monumentaal pand in de binnenstad van Leiden tot een mooie lederwaren zaak in hartje centrum van Leiden en nu mijn nieuwe onderneming stichting Kindindebijstand.”

“Wanneer je te veel over alles nadenkt ga je beren op de weg zien en dat is iets wat funest is om succesvol te worden als ondernemer.”

Hard werken en niet opgeven

“Ondernemen zit je in het bloed, klinkt heel cliché maar het klopt als een bus.” Robbin is ondernemer in hart en nieren en haalt veel voldoening uit het ondernemen. Hij vindt het dan ook geen probleem om er hard voor te werken: “Ondernemen is verre van zekerheid, er wordt van je verwacht dat je er altijd voor je onderneming bent. Dit vergt doorzettingsvermogen en het is zeker geen 9 tot 5 baan. Er zijn weken bij dat je 80 uur werkt maar zoals ik al zei: wanneer je ergens in gelooft en nooit opgeeft zal je uiteindelijk succesvol zijn. Uiteraard is er ook tijd voor ontspanning, die momenten kan je zelf bepalen want je bent tenslotte ondernemer en hebt daardoor zelf de touwtjes in handen.”

Onderscheiden van anderen

Het is belangrijk om je te onderscheiden van andere ondernemingen in dezelfde branche, maar hoe doe je dat? “Als ik kijk naar mijn winkel Comtesse Travel & Bags is reclame maken en opvallen het meest belangrijk. Laat mensen weten dat ze kwaliteit kunnen verwachten en dat je een goede service biedt. Maar ook als klanten niets kopen, behandel ze dan net zo als elke andere klant. Maak een leuk praatje en vertel wat over je onderneming. Hoe gek ook, dat vinden veel mensen leuk om te horen en voelen jouw enthousiasme. Mensen komen dan graag terug en wie weet kopen ze de volgende keer wel wat.”

“De tijd zal uitwijzen hoe de toekomst eruit komt te zien. Je weet pas wat je hebt bereikt als je naar het verleden kijkt.”

De gouden tip

Het beste advies kreeg Robbin toen hij beroepsmilitair was: “‘Als je sterk bent uit innerlijke overtuigen kan je nooit falen’. Bij defensie heb ik geleerd om nooit op te geven en tot het gaatje te gaan. Dat heeft mij uiteindelijk iets moois opgeleverd.” Naast dit advies, heeft Robbin zelf ook nog een gouden tip: “Geloof in wat je doet en wat je kan. Probeer altijd van iets negatiefs iets positiefs te maken en hoe moeilijk het ook is: hak knopen door ook al is dat soms niet de makkelijkste weg.”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24