Ondernemersverhaal

Luuk Verschuren van The Online Guides

“Het aspect dat mij het meest aanspreekt aan ondernemen is dat je je interesse echt helemaal op je eigen manier kunt ontdekken en vormgeven.”

Toen Luuk in 2019 naast zijn studie als freelance zoekmachinemarketeer begon, werd zijn enthousiasme hiervoor alleen maar groter. Daarom besloot hij na een mooie afstudeerstage een eigen onderneming op te richten, namelijk The Online Guides: “The Online Guides focust niet alleen op zoekmachinemarketing, maar ook het verbeteren van de website zelf.”

De ene zoekmachine is de andere niet

Wat heb je aan een website wanneer deze niet wordt gevonden? Helemaal niks! Zoekmachinemarketing is daarom een heel belangrijk onderdeel van het hebben van een website. En dat is dan ook precies waar The Online Guides zich op richt: “Wat vaak wordt vergeten is dat er nog een stap vóór een betere vindbaarheid zit: een gebruiksvriendelijke én converterende website. Als je website in de basis niet in orde is, hebben meer bezoekers op je website ook weinig zin. The Online Guides focust daarom niet alleen op zoekmachinemarketing, maar ook het verbeteren van de website zelf.” Als we het woord zoekmachine horen, denken we al snel aan Google, maar dit zijn er veel meer: “Zoekmachinemarketing gaat verder dan alleen Google, denk bijvoorbeeld aan marktplaatsen, YouTube en TikTok. The Online Guides kijkt daarom eerst wáár de doelgroep aanwezig is en gaat vervolgens aan de slag om de vindbaarheid in die zoekmachine te verbeteren.”

Van bijbaan, naar afstudeerstage naar onderneming

Na zijn studie en freelance bijbaan als zoekmachinemarketeer besloot Luuk een afstudeerstage te doen bij het online marketing bureau Monkeys & Bananas in Breda: “De klik was er én mijn praktische afstudeeropdracht zorgde aan het eind van mijn stageperiode voor leads op een gloednieuwe website.” Luuk twijfelde dan ook geen moment om te blijven, maar toen de focus van full service online marketingbureau naar social media verschoof bij Monkeys & Bananas ontstond er een nieuw plan: “Met Jens, een van de eigenaren van Monkeys & Bananas, kwam het volgende ter sprake: we kunnen een nieuw losstaand bureau oprichten met focus op zoekmachinemarketing. Ik was direct enthousiast. Er is een hele open en losse sfeer bij Monkeys & Bananas en ik wilde graag een volgende stap maken in het ondernemen: The Online Guides! Hierin heeft Monkeys & Bananas dus een bepaald aandeel, en ik met mijn holding.”

“Je kan ideeën direct in de praktijk uitvoeren en leert daarom enorm snel.”

Freelancen versus ondernemen

Wat is nou eigenlijk toffer, freelancen of een eigen onderneming starten? Luuk weet het wel: “Ondernemen is enorm leuk om te doen! In vergelijking met freelancen vind ik bouwen aan The Online Guides véél toffer. Bij freelancen voelde ik mij beperkt tot een X aantal uren, waarbij je op een bepaald moment verzadigd bent en geen nieuwe projecten meer kan aannemen.” Ook een sociaal leven is volgens Luuk goed te combineren met ondernemen door overzicht te creëren en goede prioriteiten te stellen: “Weekend is voor mij grotendeels ook écht weekend. Natuurlijk zijn daar uitzonderingen, maar ik stel mezelf wel vaak de vraag: moet dit écht vandaag? Zo niet, dan is het ook prima om dit aan het begin van de week weer verder op te pakken. Als je maar duidelijk communiceert met je klanten, zodat zij ook weten waar zij aan toe zijn en weten wanneer ze iets kunnen verwachten.”

Een blik op toekomst

“Mijn doel voor de toekomst is om de beste specialisten te mogen verwelkomen bij The Online Guides. De functie “online marketeer” bestaat in mijn ogen niet. Je hebt een SEO Content specialist, je hebt een Google Ads specialist, je hebt een data specialist, je hebt een conversie specialist. Voor de toekomst is het dan ook het doel om die disciplines in huis te halen en op die manier bij iedere klant te kijken welke disciplines nodig zijn om waarde toe te kunnen voegen voor de klant.”

“Het is prima dat iets de eerste keer onwennig voelt, maar laat dat geen drempel zijn om er mee te starten.”

De gouden tip

‘Verbreed je comfortzone’, dat was het beste advies dat Luuk ooit kreeg. “ De eerste keer dat je een nieuwe stap neemt, is het spannend. Zo vond ook ik mijn eerste sales gesprek met een potentiële klant spannend.” Zelf heeft Luuk ook nog een gouden tip voor startende ondernemers: “Het vinden van een interesse is stap één. Die interesse gecombineerd met een gezonde dosis enthousiasme zorgt er bij mij voor dat ik met veel plezier bezig ben met de groei van The Online Guides. Mijn tip is om die interesse en enthousiasme voor jouw dienst of product altijd vast te houden. Zonder enthousiasme wordt het namelijk een energiezuigende taak om er continue mee bezig te zijn. Dat merken de mensen om je heen ook.”

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00