Ondernemersverhaal

Jan Maarten Laurijssen van Stripe Blue

“StripeBlue helpt bedrijven bij het verduurzamen van hun werkzaamheden.”

StripeBlue: de innovatieve consultancy gericht op duurzaamheid 

Jan Maarten Laurijssen is oprichter en managing partner van StripeBlue; een innovatieve consultancy gericht op duurzaamheid. StripeBlue helpt bedrijven bij het verduurzamen van hun werkzaamheden. Met een uitgebreide rapportage wordt hun CO2 footprint inzichtelijk gemaakt en wordt, aan de hand van bestaande software oplossingen, bekeken waar winst op kan worden behaald. Volgens Jan Maarten zijn bedrijven die dit integreren in hun dagelijkse operatie, de winnaars van de toekomst.

Positief bijdragen aan de toekomst

Op social media gaat het al een lange tijd veel over climate change. Droogte, overstromingen, uitstervende dieren, ook Jan Maarten zag dit veel op zijn feed. Maar naast de alarmerende berichten, werden er ook veel initiatieven genomen om bij te dragen aan duurzaamheid. De ondernemer in hem zei: "Hoe gaan we dit tij keren en hoe kan ik hieraan positief bijdragen?”. Hij besloot er onderdeel van te worden. 

Veel ideeën op jonge leeftijd

StripeBlue is niet het eerste bedrijf dat Jan Maarten oprichtte. Tijdens zijn studententijd was hij al bezig met het bedenken en uitwerken van businessplannen. “Sommige beter dan andere”, vertelt hij. “Maar het verschil tussen een goed idee en een slecht idee is dat een goed idee een uitvoerend idee is.” De eerste keer dat hij zich bij de KvK inschreef, was dan ook in zijn studententijd. Het idee was  er al langer, maar hij voelde nog niet de push om het daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Hij besloot naar de KvK te gaan en zich gewoon in te schrijven. Dan moest hij er wel mee aan de slag. Helaas werd het studentenblad niks, maar de mindset bleef wel hangen. Direct na afronding van de studie is Jan Maarten met twee studievrienden een bedrijf gestart. Op een bierviltje werd de business case opgeschreven en vanaf het begin hadden ze al launching customer. Het bedrijf is vier jaar geleden met succes verkocht. Eigenlijk heeft Jan Maarten dus nooit iets anders gedaan dan ondernemen en dat ziet hij ook niet veranderen. “Daarvoor is de diversiteit en energie die ik ervan krijg te leuk”.

De ondernemer in hem zei: "Hoe gaan we dit tij keren en hoe kan ik hieraan positief bijdragen?”

Ondernemen is 24/7

We vroegen hoe hij zijn sociale leven combineert met ondernemen. Hij antwoordt hierop: “Ondernemen is 24/7. Je bent er altijd mee bezig en om 17:00 uur is de werkdag niet zomaar voorbij.” Voordat hij kinderen had, werkte hij weleens in het weekend en in de avonden. En met plezier. Nu met kinderen is er wat meer balans. Maar, vertelt hij: "De drive om te knallen is er. Dat betekent dat je soms wel dingen moet laten vanwege zakelijke afspraken of deadlines, maar je krijgt er ook veel voor terug.” Hij ziet een eigen bedrijf als een groot stuk van je identiteit, aangezien je er veel over praat en langdurige relaties opbouwt met collega’s en klanten.

“Gewoon gaan beginnen”

Jan Maarten heeft zich nauwelijks voorbereid op de start als ondernemer. Hij is vooral aan de slag gegaan. In het eerste bedrijf was de omzet nog niet hoog, maar zijn medeoprichters en hj woonden nog in studentenkamers. Grote lasten hadden ze dus nog niet. De omzet die ze maakten, investeerden ze steeds terug in de onderneming.

Voor de start van StripeBlue heeft Jan Maarten een startbedrag. Zo kan hij de eerste maanden goed vooruit. Binnen die tijd moet de eerste omzet wel binnen komen. De doelstellingen zijn geformuleerd, maar ook is er al een eindpunt bedacht in het geval dat de resultaten tegenvallen en moet worden besloten dat het niet haalbaar is. “Dan moet je ook afscheid kunnen nemen en verder gaan kijken”. 

Wat betreft structuur, was Jan Maarten met zijn studievrienden begonnen als VOF. Toen ze meer personeel hadden en een hogere omzet behaalden, is de VOF omgezet naar een BV met holdingstructuur. StripeBlue is als BV ook onder deze holding gebracht.

"Belangrijk is wel dat je het ook regelt en waarmaakt als je commit. Underpromise. Overdeliver.”

Meer vraag naar zingeving en impact

Concurrentie is er zeker in de duurzaamheidsbranche, ook van bedrijven die een stuk groter zijn. Maar er is ook veel vraag naar. Jan Maarten ziet namelijk dat veel mensen meer zingeving en impact willen maken op hun werk, met name door middel van duurzaamheid. Andere bedrijven willen misschien niet, maar moéten wel veranderen door nieuwe wetgeving. Jan Maarten vergelijkt de duurzaamheidsbranche met marketing- en communicatiebureaus: “daar zijn er ook veel van en iedereen weet zijn weg te vinden. Het probleem is er in ieder geval.” 

Onderscheiden doet StripeBlue door bij het helpen van klanten gebruik te maken van technologie. Afhankelijk van de case, maakt StripeBlue gebruik van de juiste tooling én expertise om zo efficiënt en duidelijk mogelijk inzicht te krijgen, haalbare doelstellingen neer te zetten en progressie te meten. 

StripeBlue creëert klantenbinding door goed naar de klant te luisteren. Jan Maarten vertelt hierover: “Wij zien onszelf als een partner en proberen ook altijd iets nieuws en interessants te brengen. Te weten wat er speelt, wat de problemen zijn en hoe je kan bijdragen aan het succes van je klant. Dat zijn de key elementen waardoor onze samenwerkingen succesvol zijn.” 

Volle focus op StripeBlue

De volle focus is nu op het bouwen van StripeBlue. Door veel gesprekken te voeren en opdrachten uit te voeren, werkt Jan Maarten op dit moment aan de verdere positionering en service van StripeBlue.

Beste adviezen en tips 

“Don’t say no, say yes but”. Jan Maarten legt uit: “Als je nee zegt, stopt het gesprek. Zeg je ja, maar … dan blijf je in discussie en kom je vaak ergens. Belangrijk is wel dat je het ook regelt en waarmaakt als je commit. Underpromise. Overdeliver.”

Wil je zelf starten met een onderneming? Dan heeft Jan Maarten hier wat tips.

  • Praat over je businessplan en win advies in. Door je idee te testen bij potentiële klanten, verzamel je feedback en kan je op basis daarvan aan de slag.
  • Zorg ervoor dat je een groep mensen om je heen hebt die je kunnen helpen.
  • Vaak is het wiel al uitgevonden. 
  • Ondernemen is niet altijd rozengeur en maneschijn. Het is keihard werken, vaak ook minder leuke dingen doen en af en toe slapeloze nachten. Maar als je gaat, dan ga je en dat is waar je het uiteindelijk voor doet. 
Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24