Ondernemersverhaal
Tutan BV
“Ideeën zijn overgewaardeerd, alles draait om uitvoering!”
Tutan

Stephanie heeft na haar sabbatical een nieuwe weg ingeslagen: het ondernemerschap. Samen met haar compagnon Fabienne is zij Wrappygood.com begonnen; een bedrijf dat zich richt op het verminderen van single-use plastic en voedselverspilling. Het bleek een behoorlijk proces maar ze geloven beiden in de kracht van hun aantrekkelijke design.

Waarom een app?

Laarman had in eerste instantie geen ervaring in de onderwijssector, maar solliciteerde in Vietnam toch voor een baan als docent Engels. “Omdat de urgentie hoog was en ze per direct een leraar nodig hadden kreeg ik toch de baan. In de tijd dat ik voor deze school werkte kreeg ik een goed beeld van de ESL markt (English as a second language) in Vietnam. Vietnam is een opkomende markt en de vraag naar Engels is gigantisch. Doordat de vraag zoveel groter is dan het aanbod is de kwaliteit erg laag bij veel scholen”. Hierdoor besloot hij samen samen met een vriend een eigen Engels center te starten, maar door covid besloten zij dit online te doen. Zo is de app ontstaan. “De app onderscheidt zich van de grote taal apps aangezien deze minder specifiek zijn. Doordat wij alleen focussen op Vietnam kunnen we veel betere lessen ontwikkelen die aansluiten bij de Vietnamese cultuur en meer rekening houden met de uitdagingen waar Vietnamese studenten tegen aanlopen”.

Het investeringsproces in Tutan

Vanwege Laarmans ervaring in het ondernemen en in online marketing was het niet moeilijk om te beginnen met de onderneming, het aantrekken van investeerders vergde echter wel meer moeite. Ook beseft Laarman zich, door de coronacrisis, dat je voorzichtig moet zijn in het aangaan van langlopende verplichtingen. “We dachten alle risico’s goed in kaart te hebben gebracht, echter kwamen we nog steeds in de problemen. Dit forceerde ons om beter na te denken over ons plan. Aangezien we ook nog geen werkend product hadden wisten we ook niet hoe we ons bedrijf moesten waarderen. Omdat we nooit eerder geld hadden opgehaald heb ik hier veel informatie over opgezocht. In eerste instantie wilden we niet met investeerders werken, echter realiseerden we dat we het proces flink konden versnellen met behulp van investeerders”.

“Ik denk dat ondernemen (in Vietnam) een fantastisch avontuur is“

Ondernemen in Vietnam

Ondernemen in Vietnam brengt de nodige obstakels met zich mee vertelt Laarman. “Bijna niemand in Vietnam spreek Engels wat het erg lastig maakt om informatie te krijgen. Vietnam is een socialistisch land waarbij alles via connecties gaat. Als je niet de juiste connecties hebt, is het lastig om dingen voor elkaar te krijgen”. De app moet nog worden gelanceerd in Vietnam, maar dat dit een succes wordt heeft de ondernemer het grootste vertrouwen in. Hierdoor willen zij later de app ook in andere landen aanbieden.

“Als jij 100% wilt gaan voor je onderneming, probeer dan iemand te vinden die dezelfde mindset heeft“

De gouden tip

Het kiezen van de juiste partner is volgens Laarman het allerbelangrijkste. “Ik denk dat het belangrijk is dat je elkaar aanvult. Samenwerken met iemand omdat het je vriend is kan erg risicovol zijn en het kan zelfs je vriendschap verpesten. Je zult gezamenlijk heel veel obstakels moeten overwinnen, en het kan heel frustrerend zijn wanneer jij alles geeft en je partner vrijwel niets doet. Vind iemand die jou kan motiveren.”

Bekijk hier meer ondernemersverhalen