3 verzekeringen voor de DGA (Direct Groot Aandeelhouder)

“Verzekeren kan altijd nog”. “Dat zien we dan wel weer”. Dit zijn uitspraken die je vaak hoort en misschien zelf ook wel eens hebt gedacht of uitgesproken. Wanneer het je allemaal voor de wind gaat denk je waarschijnlijk niet aan wat er allemaal mis kan gaan. Natuurlijk is het goed voor je gemoedsrust om niet dag en nacht met allerlei doemscenario’s bezig te zijn. Toch is het noodzakelijk om je als DGA goed in te dekken, want ook jou kan helaas iets overkomen. Wil jij weten welke drie verzekeringen voor jou in ieder geval belangrijk zijn? Lees dan snel verder!

Wat zijn de risico’s?

Wij bij Firm24 begrijpen dat je niet constant van het slechtste uitgaat. Daarnaast zijn er misschien wel risico’s, zoals de kans op arbeidsongeschiktheid of ziekte, waar jij nog helemaal niet aan hebt gedacht. Daarom hebben wij voor jou even flink gepiekerd en de grootste risico’s op een rijtje gezet. Gelukkig zijn er verzekeringen in het leven geroepen die jouw als DGA tegen deze risico’s kunnen beschermen. Die verzekeringen komen later in dit artikel aan bod.

  • Het overlijdensrisico

Ten eerste heb je naast je onderneming ook nog een privé leven, hoe toegewijd je ook bent. Dit privé leven bestaat (niet altijd, maar vaak) uit je partner en eventueel kinderen. Zij zijn naast hun eigen inkomen ook afhankelijk van jouw inkomen. Wanneer je in het ergste geval komt te overlijden, valt een deel van het gezamenlijke inkomen dus weg. Natuurlijk wil je niet dat je partner dan met financiële problemen achterblijft. Zeker wanneer je samen kinderen aan het grootbrengen was.

  • Arbeidsongeschiktheid

Ten tweede hoeft je natuurlijk niet te overlijden om niet meer te kunnen werken. Je kan ook ziek worden, een ongeluk krijgen of mentaal in de knel raken. In dat geval zul je, in verschillende maten, arbeidsongeschikt raken en kun je niet meer (of niet meer volledig) binnen je onderneming werken.

  • Risico’s op reis

Tenslotte loop ook jij als DGA risico’s wanneer je op zakenreis gaat. Tijdens een zakenreis neem je toch vaak andere dingen mee in je bagage dan wanneer je gewoon op vakantie gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan duurdere kleding, een laptop of belangrijke documenten. Die kunnen beschadigd raken of gestolen worden. Daarnaast kun je in het buitenland ziek worden, een ongeluk krijgen of in het ergste geval komen te overlijden.

Om je als DGA goed in te dekken tegen bovenstaande risico’s kun je de volgende drie verzekeringen afsluiten: de nabestaandenverzekering, de ondernemers AOV en de zakenreisverzekering.

De nabestaandenverzekering

Iedereen in Nederland is automatisch verzekerd voor het ANW (Algemene nabestaandenwet) pensioen. Het ANW pensioen wordt geregeld door de overheid en verschaft iedere achterblijvende partner een maandelijkse uitkering. Helaas komt lang niet iedereen hiervoor in aanmerking. De voorwaarden zijn namelijk dat je partner:

  • voor een kind moet zorgen dat jonger is dan 18 jaar
  • meer dan of gelijk aan 45% arbeidsongeschikt is verklaard
  • de AOW leeftijd nog niet heeft bereikt
  • zelf te veel verdient om een ANW uitkering te ontvangen

Natuurlijk hoop je, en hopen wij bij Firm24, dat je minstens honderd jaar oud wordt. Maar wanneer je onverhoopt vroegtijdig komt te overlijden is er een manier om er voor te zorgen dat je achterblijvende partner iedere maand een bedrag ontvangt zodat ze in ieder geval niet ook nog wakker hoeven te liggen om financiële zorgen. Dit regel je door een nabestaandenverzekering af te sluiten. Ook wanneer je overleden partner wel een ANW uitkering zal ontvangen, kun je een nabestaandenverzekering afsluiten. Je kunt het bedrag per maand hier dan op aanpassen.

De ondernemers AOV

Voor iedere werknemer in Nederland die arbeidsongeschikt raakt bestaat er de WIA: de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Deze wet regelt het inkomen van de werknemer nadat hij of zij volledig of voor een deel arbeidsongeschikt raakt in de vorm van een uitkering. Helaas vallen ondernemers niet onder deze wet en moet jij je als DGA vooraf goed indekken tegen arbeidsongeschiktheid. Dit kan met een speciale arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers, namelijk de ondernemers AOV. Door iedere maand een premie te betalen aan je verzekeraar, ben jij ervan verzekerd dat je een maandelijkse uitkering zult ontvangen wanneer je arbeidsongeschikt raakt.

Let op: Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers is momenteel nog niet verplicht. Toch zal dit de komende jaren gaan veranderen. Er is namelijk een coalitieakkoord gesloten waarin wordt gesteld dat iedere ondernemer een ondernemers AOV moet gaan afsluiten. Wanneer deze regeling precies ingaat is nog niet bekend gemaakt.

De zakenreisverzekering

Wanneer jij als DGA veel naar het buitenland afreist is het verstandig om een doorlopende zakenreisverzekering te sluiten. Wanneer je een zakenreisverzekering afsluit ben je er namelijk zeker van dat er altijd hulp voor je klaar staat wanneer er in het buitenland iets gebeurt. Maar ook wanneer er iets in Nederland gebeurt terwijl jij op reis bent, zoals het overlijden van een geliefde of het ziek worden van je zaakwaarnemer. Dan betaalt je verzekering de kosten om terug te vliegen. Vaak kun je zelf kiezen hoe je je zakenreisverzekering precies vormgeeft. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om ook gezinsleden mee te verzekeren, wanneer je vaak samen met je gezin reist. Tenslotte kun je je verzekering ook altijd voor kleinere zaken bellen, bijvoorbeeld wanneer je je pinpas bent verloren of wanneer je gewoon extra reisinformatie wil over je plaats van bestemming.

Checklist

Regel nu jouw nabestaandenverzekering, ondernemers AOV en/of zakenreisverzekering!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 25 april 2024
Gepubliceerd op 17 november 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00