5 tips om efficiënt te werk te gaan als accountant

Als accountant zult u vast gemerkt hebben dat u het vaak erg druk heeft. Misschien heeft u meerdere klanten, waardoor de opdrachten soms om uw oren vliegen. Op zo’n moment is alle tijd kostbaar en wil je natuurlijk geen seconde verliezen. Daarom is efficiënt werken erg belangrijk wanneer. Wilt u weten hoe u dat het beste kunt aanpakken? Lees dan snel verder! Wij van Firm24 hebben voor u de 5 beste tips op een rijtje gezet.

Tip 1: Stel uw klanten een deadline

Tijd is geld. Ook voor u als accountant. U heeft als accountant namelijk vaak te maken met een zogezegd piekmoment, zoals bijvoorbeeld rond het moment van de verplichte jaarrekening. Dan kunt u al uw tijd goed gebruiken en daarom is het belangrijk om uw klanten een deadline te stellen voor het doorgeven van de administratie. Dit voorkomt werken tot in de late uren tijdens een piekmoment. Wanneer klanten hun administratie namelijk pas op het laatste moment doorgeven, zorgt dit voor een hoop inhaalwerk. Maak voor uw klanten daarom bijvoorbeeld een fiscale jaarkalender waarin u al uw deadlines weergeeft.

Tip 2: Besteed werk gedeeltelijk uit

Als accountant wilt u natuurlijk altijd beschikbaar zijn voor uw klant. Wij van Firm24 begrijpen dit maar al te goed. Toch kan het weleens voorkomen dat u als accountant even wat minder tijd heeft voor onverwachte extra uren zoals bijvoorbeeld bij een boekenonderzoek van de Belastingdienst. Dan kunt u een gedeelte van uw taak uitbesteden aan uw klant. U start de aanvraag van de dienst bij Firm24 zelf, waarna uw klant vervolgens de dienst betaalt en daarna onze contactpersoon blijft. 

Tip 3: Besteed werk volledig uit

Wanneer u als accountant écht even door de administratieve bomen het bos niet meer ziet, dan kunt u er ook voor kiezen om een dienst volledig aan uw klant en Firm24 uit te besteden. Stel, u heeft bijvoorbeeld net een nieuwe klant aangenomen, die van u natuurlijk ook verwacht dat er een jaarrekening opgesteld zal worden van zijn of haar bedrijf. U wilt de klant graag aannemen, maar voor nog een jaarrekening heeft u nét niet genoeg tijd. Dan kunt u de klant doorverwijzen naar Firm24 voor het opstellen van de jaarrekening. De klant start zelf de aanvraag en blijft gedurende het proces ook de contactpersoon van Firm24. Het voordeel van het volledig uitbesteden van een dienst aan Firm24 is dat uw klant hierbij 5% korting ontvangt op de dienst. U ontvangt als account daarnaast 5% kickback op uw Firm24 account indien u een premium Firm24 account heeft.

Tip 4: Digitaliseer uw salarisverwerking

Een onderdeel van uw werk als accountant is natuurlijk de salarisverwerking van uw klant. Wanneer u iedere maand de volledige salarisverwerking handmatig invoert, dan zult u merken dat dat erg veel tijd kost. Gelukkig kan efficiënt werken ook tijdens de salarisverwerking en worden er anno 2023 steeds meer programma’s ontwikkeld voor het verwerken van de maandelijkse salarisadministratie. Dit scheelt u als accountant weer een hoop aantal uren werk. Zo’n programma voor salarisverwerking zorgt er namelijk voor dat de data die u als accountant invoert iedere maand automatisch wordt verwerkt. Daarnaast bieden wij bij Firm24 trouwens ook een dienst aan om de salarisadministratie van uw DGA klant te regelen!  

Tip 5: Werk doelgericht

Een laatste tip om efficiënt werken mogelijk te maken als accountant is door doelgericht te werk te gaan. Wanneer u als accountant veel klanten in dienst heeft dan zal de daarbij behorende administratie zich soms snel opstapelen. Doelgericht en efficiënt werken is daarom echt hoognodig. Plan vooraf uw taken goed in en werk doelgericht naar de eindstreep toe. Zorg dat u als accountant geen onnodig werk verricht, dat bijvoorbeeld net zo goed kan worden uitbesteed aan Firm24.

Efficiënt werken als accountant? Firm24 helpt je graag!

Als accountant heb je het vaak erg druk en daarom is efficiënt werken echt een must. U kunt al uw tijd goed gebruiken en daarom hebben wij van Firm24 de 5 tips opgesteld die u als accountant hopelijk uren kunnen besparen. We staan daarnaast altijd klaar voor al uw vragen tijdens een gratis check-gesprek. Op dit moment gebruiken meer dan twaalfhonderd advieskantoren Firm24 voor het inkopen van notariële diensten zoals het oprichten van BV’s, het wijzigen van statuten of het omzetten van een eenmanszaak naar een BV. Schroom dus niet om contact op te nemen!

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 7 mei 2024
Gepubliceerd op 3 mei 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00