8 tips om gemotiveerd te blijven als ondernemer!

Iedereen kent het gevoel wel: je bent gewoon even helemaal je motivatie kwijt om te doen wat je moet doen. Je hebt bijvoorbeeld even helemaal geen motivatie om de was op te hangen of om die muren in je huis te schilderen. Dat is ook niet zo erg, want die verf blijft wel goed en de was blijft wel liggen. Maar, wanneer je geen motivatie meer hebt om als ondernemer aan je bedrijf te werken, is dat een stuk vervelender. Toch ben je zeker niet de enige en is het iets waar menig ondernemer vroeg of laat mee te maken krijgt. We delen daarom 8 tips om als ondernemer gemotiveerd te blijven.

Tip 1: Stel doelen 

Wanneer je geen doelen meer hebt, raak je snel ongemotiveerd. Logisch, want waar werk je dan nog naar toe? Natuurlijk kan het zijn dat je helemaal tevreden bent met hetgeen wat je nu bereikt hebt en vind je het helemaal prima gaan. Maar wanneer je niet meer gemotiveerd bent, ga dan eens na of je nog wel doelen hebt en wat deze zijn. Als je wel doelen hebt, maar nog steeds niet gemotiveerd bent, kijk dan eens kritisch naar je doelen. Het kan namelijk ook zijn dat de doelen die je hebt gesteld voor jezelf veel te vaag zijn of gewoonweg niet haalbaar. Dan kan je wel doelen hebben, maar raak je nog steeds ongemotiveerd. Begin daarom met kleine, duidelijke, afgebakende en haalbare doelen. Je zult merken dat wanneer je deze haalt, je meer motivatie krijgt en zo kan je steeds nieuwe doelen voor jezelf stellen.

Tip 2: Weet waarom je het doet

WHY doet ik dit in hemelsnaam? Het is een belangrijke vraag om af en toe aan jezelf te stellen. De why van je onderneming is waarvoor jij het allemaal doet. Waarom ben je in eerste instantie begonnen met ondernemen en wat wil je bereiken met ondernemen? Wanneer jij weer duidelijk hebt waarom je ooit bent begonnen en waarom je dit doet, krijg je vanzelf ook weer motivatie. Wilde jij iets veranderen in de maatschappij? Een gaaf product op de markt brengen die het leven van mensen makkelijker maakt of wilde je gewoon ondernemen omdat je dat het allerleukste vindt? Het kunnen allemaal why’s zijn!

Tip 3: Beloon jezelf 

Herinner je die doelen nog? Wanneer je die haalt moet dit natuurlijk gevierd worden. Het is heel belangrijk om niet constant stil te staan bij hetgeen wat je nog niet hebt bereikt of bij tegenslag, maar ook bij hetgeen wat al wel is gelukt of wat je al wel hebt bereikt. Doe dit door jezelf regelmatig te belonen. Dit kan op heel veel manieren, bijvoorbeeld door een dagje vrij te nemen of door een weekendje weg te boeken wanneer jij die grote financiële mijlpaal hebt bereikt. Maar simpel een lekker etentje of een heerlijke lunch wanneer jij al je to do’s hebt afgewerkt voor die dag is ook al een goede beloning. Beloningen hoeven helemaal niet duur te zijn, maar door met regelmaat goed voor jezelf te zorgen, kan je beter presteren en geniet je meer van je werk en van het succes!

Tip 4: Zoek een partner 

Gaan daten dan maar? Geen zorgen, we hebben het natuurlijk niet over een liefdespartner, maar over een zakelijke partner. En dan niet per se iemand waarmee je zaken gaat doen, maar iemand die in hetzelfde schuitje zit als jij. Wanneer je iemand naast je hebt die ook aan het ondernemen is en met dezelfde dingen te maken krijgt als jij, kan je de valkuilen en overwinningen met elkaar delen. Zo kan je elkaar gemotiveerd houden en heb je een stok achter de deur om dingen uit te voeren omdat je ze hebt uitgesproken naar deze partner in crime. Je kan ook een accountability partner zoeken. Deze hoeft niet per se net als jou te ondernemen, maar aan deze persoon kan je wel alles vertellen. Je accountability partner ziet erop toe dat jij gemotiveerd blijft en je houdt aan je plan. Een accountability partner kan bijvoorbeeld een vriend of familielid zijn. 

Tip 5: Daag jezelf uit

Uitdaging is een van de belangrijkste bouwstenen van motivatie. Merk jij dat je als ondernemer eigenlijk helemaal geen uitdaging meer hebt in je werk en voelt het alsof alles op de automatische piloot gaat? Hoog tijd voor een beetje uitdaging. Dit kan door de eerder benoemde doelen, maar er zijn ook nog andere manieren om jezelf als ondernemer uit te dagen. Zo kan je jezelf bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden aanleren die relevant zijn voor jouw onderneming middels een relevante training. Of neem deel aan ondernemerswedstrijden die relevant zijn in jouw vakgebied. Tijdens dit soort evenementen kan je naast de uitdaging, ook nog eens heel goed netwerken met andere ondernemers.

Tip 6: Visualiseren kun je leren

Visualisatie klinkt misschien een beetje suf, maar het belang hiervan wordt vaak onderschat. Visualisatie kan jou als ondernemer namelijk best veel opleveren, waaronder ook een boost voor je motivatie. Zo helpt visualiseren je om je voor te bereiden op succes. Door jezelf voor te stellen dat je de doelen hebt bereikt, kan je jezelf voorbereiden op dit succes. Dit helpt weer om vertrouwen te krijgen in jezelf en je vermogen om de doelen daadwerkelijk te behalen, om zo vervolgens gemotiveerd te blijven. Visualiseren kan je ook helpen om negatieve gedachten te verminderen en om focus en richting te geven aan je acties. 

Tip 7: Reflecteer met regelmaat

Door regelmatig terug te kijken op al je ervaringen als ondernemer en te reflecteren op je prestaties, kan je waardevolle inzichten opdoen die je kunnen helpen om betere beslissingen te nemen en jezelf te blijven motiveren. Door goed te reflecteren kan je namelijk leren van je ervaringen door te kijken wat er goed ging en wat niet. Misschien lag er wel een grote tegenslag die je in de toekomst makkelijk kan voorkomen. Reflecteren helpt je om betere beslissingen te maken in de toekomst. Daarnaast helpt het je om eerlijk naar jezelf te zijn. Hoe vind je dat het nu gaat? Ben je gelukkig met je onderneming of zijn er dingen die je graag anders zou willen doen? Door goed te reflecteren kom jij er beter achter wat de reden is van je gebrek aan motivatie.

Tip 8: Moet dit echt nu nu? 

Een gebrek aan motivatie kan al enkele weken of zelfs enkele maanden spelen, maar het kan ook van kortere duur zijn. Misschien heb jij wel helemaal geen motivatie om die mailtjes te doen of om die tekst te schrijven. Ga dan bij jezelf na of het echt nu moet gebeuren of dat je bijvoorbeeld eerst even een kop koffie kan gaan drinken. Wanneer je jezelf constant pusht om dingen te doen terwijl je geen motivatie hebt, kan dit resulteren in een situatie waarbij jij helemaal nergens meer motivatie voor hebt voor langere tijd. En dat terwijl je misschien na een wandeling of een kop koffie wel weer motivatie hebt om dat ene klusje te doen. 

Tot slot!

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Lees dit artikel over cruciale upgrades van je BV of plan een gratis check-gesprek in en stel al je vragen aan een Firm24 specialist!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 23 april 2024
Gepubliceerd op 22 april 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24