De 6 verschillende fasen waar elke BV doorheen gaat.

De 6 verschillende fasen waar elke BV doorheen gaat

Alles heeft een levenscyclus. Ook ondernemerschap. Bezien vanuit onze dienstverlening komen we ondernemers tegen in verschillende fases van hun ondernemerschap. Hieronder plaatsen we ze in perspectief en geven je wat tips om hier goed doorheen te komen.

Een gewaarschuwd ondernemer telt voor twee

Wij helpen iedere dag tientallen ondernemers hun BV oprichten of de vragen beantwoorden die samenvallen met juridisch en notariële diensten. Deze vallen heel vaak samen met de fases waar je als ondernemer doorheen gaat. We zetten ze hieronder voor je op een rij. Doe je voordeel met deze kennis, want een dikke 90% van de ondernemers gaat er vroeg of laat doorheen. Je kunt maar beter weten wat er komen gaat zodat je goed bent voorbereid.

Fase 1 – Opstarten, kiezen rechtsvorm

In de opstartfase is – naast het vormen en concretiseren van je ideeën – het kiezen van een rechtsvorm essentieel. Zonder rechtsvorm en Kamer van Koophandel inschrijving kun je niet ondernemen. Daarbij helpen wij ondernemers met onze rechtsvormkeuze test. Daarnaast stellen we ze vaak wat kritische vragen over hoe ze aankijken tegen ondernemersrisico’s. Vaak is de eenmanszaak een prima rechtsvorm om te starten. Loop je risico’s? Dan is een BV oprichten – ondanks dat in de beginsfase van je onderneming soms fiscaal iets minder voordelig is – een verstandige keuze. Daarnaast geeft de BV flink wat andere voordelen. Naast de rechtsvorm is het goed om direct wat andere juridisch zaken te regelen. Nu zul je misschien de algemene voorwaarden niet vergeten, maar denk je ook aan een privacy statement, een disclaimer en cookieverklaring voor op je website?

Fase 2 – BV oprichten of je eenmanszaak omzetten naar BV

Is de keuze voor een rechtsvorm eenmaal gemaakt dan volgt er qua ondernemerschap meestal een tijd van ontdekken en soms vallen en opstaan. Alle begin is immers moeilijk en een nieuwe start maken als ondernemer is daar geen uitzondering op. Toch komt een groot deel van de ondernemers (die uiteindelijk een BV oprichten) de eerste jaren goed door. Ze komen op een zeker moment te staan voor de vraag : “Ga ik mijn eenmanszaak of VoF omzetten naar een BV?” Ook daarover vind je op onze website veel informatie op onder andere deze pagina . Naast het oprichten of omzetten van de eenmanszaak naar de BV, is het slim en in sommige gevallen noodzakelijk om zaken goed juridisch vast te leggen. Je kunt hierbij denken aan:

Fase 3 – Samenwerken met (of afscheid nemen van) een aandeelhouder

Ondernemen is presteren op de toppen van je kunnen en eigenlijk heel allround en toch praktisch ingesteld zijn. Om alle uitdagingen goed aan te kunnen, werken de meeste ondernemers niet alleen. Je kunt elkaar aanvullen en versterken. Feit is wel dat je onderlinge afspraken goed moet vastleggen. Bij een BV heb je daar de volgende overeenkomsten voor:

Deze drie overeenkomsten zijn cruciaal (en in sommige gevallen zelfs verplicht vanuit de Belastingdienst) om verantwoord te kunnen samenwerking met anderen aandeelhouders. Of afscheid te nemen van elkaar. Want ook dat komt voor. Bij ongeveer 65% van de ondernemers in de eerste 3 jaar van hun BV.

Fase 4 – Partner of investeerder koopt belang

Voor steeds meer ondernemers is kapitaal van doorslaggevend belang om te groeien. Hoewel de rentes relatief laag zijn, is een bankfinanciering voor veel start-ups niet aan de orde. Te weinig track-record of een te hoog risico zorgen ervoor dat de zoektocht naar kapitaal vaak richting een investeerder gaat. Met je die stap en neemt een investeerder een belang in jouw bedrijf? Even niet scherp zijn in deze fase kan je veel kopzorgen geven. Maar regel je het goed, dan kan die extra kapitaalinjectie jouw onderneming een turbo boost geven.

Fase 5 – Je verkoopt je bedrijf

Een droom van velen. Een mooi bedrijf opbouwen en aan het einde van de rit de tent verkopen voor miljoenen. Nu gaan de meeste transacties niet over miljoenendeals waarover je in de krant leest. Het zijn vaak gewoon de MKB bedrijven die overgaan in andere handen. Staan de kopers voor jouw bedrijf in de rij? Of heb je een serieus bod ontvangen? We beschrijven onder meer welke stappen je te wachten staan als je een investeerder toelaat en hoe je daarin moet handelen. Uiteraard begeleiden we je graag zodat deze – voor jou wellicht spannende tijd – kan eindigen in een mooie en succesvolle exit.

Fase 6 – Je heft je BV op

Niet iedere ondernemer die een BV opricht, verkoopt zijn bedrijf aan het einde van de rit. Het kan ook heel goed dat het ondernemerschap je niet brengt wat je had verwacht. Of dat je na een paar jaar alleen ondernemen in je eigen BV, bij een andere ondernemer in het bootje stapt. In dit soort gevallen bespaar je kosten en administratie door je BV op te heffen. Met een zogenaamde turboliquidatie is dit snel en doeltreffend te realiseren. Ook hierbij helpen onze juristen je snel en vakkundig. Zodat jij niet alleen de scherpste prijs betaalt, maar ook af bent van je oude of inactieve BV.

Duim

Vragen?

Heb je nog vragen over je BV? Of wil je graag juridisch advies? Stuur ons dan een bericht en je krijgt binnen hooguit enkele uren nadere tekst en uitleg en eventueel een fee quote.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 4 januari 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24