Ruim 80% van de zakelijke dienstverleners loopt juridische risico's

Ruim 80% van de zakelijke dienstverleners sluit contracten die niet voldoen aan de huidige wet- en regelgeving. FIRM24 heeft onder haar 5000 klanten onderzoek gedaan naar de juridische stand van zaken onder zakelijke dienstverleners. Veel onnodige risico’s met vergaande financiële gevolgen die de meeste ondernemer niet als risico ervaren. Tot het te laat is.

Arbeidsovereenkomsten

Het is zeker niet de favoriete hobby van ondernemers. De deal is rond, het nieuwe personeelslid kan starten of de nieuwe website kan live. Ondernemen moet snel en vooral praktisch. Maar als het een keer verkeerd gaat, leidt dit tot enorme juridische kosten.

Het is met name op het gebied van de algemene voorwaarden en de arbeidsovereenkomsten waar wij risico’s zien. Dit komt door het hoge copy-paste gehalte. Ondernemers kijken graag hoe hun concurrent het heeft geregeld met de disclaimer of algemene voorwaarden. Immers, beter goed gejat dan slecht bedacht, luidt het al-oude gezegde. Maar of je concurrent zijn juridische zaakjes wel goed op orde heeft, is vaak moeilijk in te schatten.

Veel copy-paste in algemene voorwaarden

Judith Schröder, advocaat ondernemingsrecht bij Hekkelman advocaten ziet dat ondernemers vaak maar wat bij elkaar copy-pasten. En vervolgens vergeten ze de voorwaarden nog te deponeren ook. Dat is vragen om problemen. Een ondernemer loopt hiermee een aanzienlijke kans dat zijn algemene voorwaarden niet van toepassing worden verklaard als het mis gaat.

Arbeidsrecht conflicten zijn de hoogste kostenpost voor de kleinere ondernemer

Ton Hendrik, advocaat arbeidsrecht. “De nieuwe Wet Werk en Zekerheid is voor veel zakelijke dienstverleners een tikkende tijdbom”. Als je geen idee hebt dat er tegenwoordig een aanzegtermijn geldt, een proeftijd bij korte contracten niet langer dan 1 maand mag zijn en de regels rondom opvolgende tijdelijke arbeidscontracten zijn gewijzigd, dan loop je grote personeelsrisico’s.

Een bedrijf heeft ongeveer 5 juridische momenten per jaar aldus Justus Tomson van FIRM24. De kosten voor zo’n juridisch moment kunnen beperkt zijn van een paar tientjes voor een juridische vraag tot vele duizenden euro’s als je een gang naar de rechter moet maken.

In de meeste gevallen ontstaan deze risico’s doordat ondernemers hun juridische deadlines missen. Een arbeidscontract dat niet tijdig wordt verlengd of wordt opgezegd, is meer regel dan uitzondering. De meeste ondernemers komen er wel uit met hun (ex)personeel, maar er hoeft er maar één zijn advocaat of rechtsbijstandverzekering te bellen en een gemakkelijk te voorkomen probleem is uitgelopen op een juridisch conflict.

De oplossing: digitale contracten

Om te voorkomen dat je überhaupt deze risico’s loopt hebben wij van Firm24 meer dan 150 verschillende contracten voor je klaar staan voor bijna elke branche. Deze kun je helemaal personaliseren voor jouw onderneming en daarbij je juridische risico’s degelijk afschermen. Na het personaliseren sla je de contracten op in een digitaal veilige omgeving, zodat je ze altijd terug kan vinden!

Dat betekent geen juridische conflicten meer en dus geen hoge juridische kosten!

een wereldbol

Meer weten?

Wil je weten meer advies over welke risico’s jouw eigen bedrijf loopt en hoe je deze risico’s het beste af kan schermen? Bel dan even met ons voor een gratis adviesgesprek op 020-3080675. Dan kan jij daarna gewoon weer blijven doen waar je het beste in bent; ondernemen.

rick_9045968056
Rick Schmitz linkedin
Rick Schmitz is één van de oprichters van FIRM24 en schreef vroeger artikelen over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 7 februari 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24