Een disclaimer, onnodig of toch wel een goede toevoeging?

Vaak zie je in de kleedkamer van de sportschool staan: “De sportschool stelt zich niet aansprakelijk voor het eventuele verlies van goederen”. Een verklaring als deze wordt ook wel een disclaimer genoemd. Ook kun je dit op bijvoorbeeld een website zien staan, denk aan de zin “de tekst in dit artikel is auteursrechtelijk beschermd”. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? Houdt dit in dat de spullen in de kleedkamer dan niet direct beschermd worden? En heeft zo'n regel eigenlijk überhaupt wel juridische werking tegenover de bezoekers van de sportschool?

Wat is een disclaimer?

Het woord disclaimer is afgeleid van het engelse woord “disclaim”, wat afwijzen of verwerpen betekent. Een disclaimer is een korte tekst waarin je de onderneming “afwijst” van de aansprakelijkheden. Het is dus eigenlijk een verklaring waarmee je een bepaalde risicohoudende aangelegenheid of situatie afwijst. Door middel van een disclaimer zou je dus misschien onder de aansprakelijkheid uit kunnen komen. Een disclaimer wordt ook vaak gebruikt om bijvoorbeeld te informeren over actualiteiten op een website, of om duidelijkheid te geven aan de lezer. Vaak kun je dit daarom ook aan het begin of het einde van een artikel zien staan. Het opstellen van een disclaimer is dus nooit verplicht, maar kan wel alsnog vaak heel goed van pas komen. 

Wat staat er in een disclaimer?

Zoals hierboven genoemd is een disclaimer over het algemeen bedoeld om aansprakelijkheid in te perken of om actualiteiten mee te delen aan de lezer. Je kan als het ware een bepaalde voorwaarde of garantie teniet doen. Toch is het niet juridisch bindend, in tegenstelling tot wat veel mensen eigenlijk wel denken! Maar dit wilt niet direct zeggen dat het helemaal geen zin heeft om een disclaimer te hebben. In een disclaimer wordt vaak geïnformeerd over veelzijdige dingen, er kan worden geïnformeerd over auteursrechten, of over of iets actueel is of niet.

Intellectueel eigendom

Vaak wordt het intellectueel eigendom (het recht op nieuwe ideeën), bijvoorbeeld ook in de disclaimer opgenomen. Enkele veelvuldig gebruikte voorbeelden van disclaimers zijn:

1. “Deze onderneming is niet aansprakelijk voor eventuele diefstal.”

2. “Deze informatie in deze mail is uitsluitend bedoeld voor geadresseerde, derden kunnen geen gebruik van de inhoud maken.”

3. “Het is mogelijk dat de informatie op deze website is verouderd, wij geven geen garantie over de juistheid van de informatie.”

Waarom zou je een disclaimer toevoegen?

Ondanks dat een disclaimer juridisch niet bindend is, kan het alsnog van pas komen, ook in juridische zin. Enkele voordelen van een disclaimer zijn:

  • Ten eerste kan het van pas komen wanneer jij jezelf wilt vrijwaren van een stuk, of auteursrechten op een tekst hebt. Dit kun je dan meedelen in de disclaimer, dan weten lezers dat ze deze teksten niet zomaar kunnen gaan gebruiken.
  • Ook kan het zijn om je te vrijwaren van een onderdeel/stuk, denk bijvoorbeeld aan iets als “Desbetreffende mail is uitsluitend bestemd voor geadresseerde, andere personen die mogen deze informatie niet gebruiken.” Of wanneer je een webshop hebt en eventuele prijzen niet zeker zijn, “Aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend.” Zo kun je bijvoorbeeld foutieve prijzen corrigeren, zodat niet ineens iemand een tv koopt die eigenlijk een paar honderd euro duurder zou moeten zijn. 
  • Bovendien kan het van pas komen als jij een verouderde tekst hebt, die misschien niet meer helemaal accuraat is met de tijd van nu. Je kan laten weten dat het kan zijn dat de tekst die jij hebt geschreven misschien verouderd is, of dat er stukken ontbreken waardoor het onvolledig is. Hier kan de lezer dan weer op anticiperen. Het beschermt je dus tegen onnauwkeurigheid van de tekst.
  • Ook kan het ervoor zorgen dat je website en daarmee je onderneming wat professioneler overkomt. Je laat namelijk aan de lezer zien dat je goed en bewust omgaat met de informatie dat je verspreidt. Een artikel is dan vaak geloofwaardiger. 
  • Tot slot voorkom je veel onenigheden en eventuele procedures.

Juridisch bindend?

Over het algemeen is een disclaimer juridisch niet bindend. Dit komt omdat je voor een bindende overeenkomst een aanbod moet hebben, maar ook een aanvaarding! Het is ook mogelijk om een persoon een disclaimer te laten accepteren voordat hij of zij verder gaat op een website of artikel. Als je dit doet, is het wel juridisch bindend, er is dan tenslotte een aanbod en aanvaarding geweest.

Een disclaimer bij Firm24

Mocht jij een disclaimer willen maken voor jouw eigen website of onderneming, dan ben je bij ons op het goede adres. Na een telefonisch adviesgesprek kunnen wij een disclaimer maken naar jouw wensen en verwachtingen, hierdoor voorkom jij onenigheden voor je onderneming, en neem je geen risico met wat je plaatst. Wij kunnen dit doen door een compleet AVG pakket voor jou als als ondernemer te regelen. Hiermee heb je meteen alle contractuele verplichtingen met betrekking tot de privacywetgeving op een rijtje en hoef je je hierom geen zorgen meer mee te maken. Alles is met zo een pakket in één keer geregeld. Klik hier voor de opties!

Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.
Bijgewerkt op 23 april 2024
Gepubliceerd op 17 januari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24